Autorităţile nu reuşesc să dea de urmă cauzei exacte a îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş, după ce Institutul Cantacuzino a comunicat rezultatele analizelor făcute în cazul copiilor din Argeş, Sibiu şi Bacău, îmbolnăviţi cu E.Coli, stabilind că profilul genetic al tulpinilor de E.Coli izolate de la pacienţi, din brânza de la Brădet şi din carnea de pui nu sunt identice.
Întrebat dacă anchetatorii mai pot depista sursa exactă a îmbolnăvirii bebeluşilor, Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a spus că acele alimente „s-au consumat, au dispărut”.
„Nu s-a eliminat pista asta, oricum bebeluşii se îmbolnăviseră înainte să se pună lotul acela în vânzare. De la început, nu se pune problema aşa, E.Coli e de multe feluri, problema e că într-un aliment nu trebuie să se găsească un astfel de organism”, a mai spus Rafila.
Institutul Cantacuzino a anunţat miercuri că au fost prelevate trei tulpini umane, obţinute de la trei copii din Argeş, Sibiu şi Bacău, diagnosticaţi cu infecţie cu E.Coli tip VTEC O26, la care s-au adăugat şase tulpini de E.Coli O26 prelevate dintr-un lot de brânză de la Brădet (două tulpini) şi din carne de pui (patru tulpini).
„Tulpinile de la copii sunt diferite între ele (confirmând aşteptările întrucât nu erau indicaţii de înrudire epidemiologică a cazurilor respective) şi diferite de cele din brânză şi carne (din nou confirmând, întrucât nu existau date epidemiologice sugestive că aceste alimente ar fi fost consumate de vreunul dintre copii)”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Institutul Cantacuzino.
În 2011, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a indicat că bacteria de tipul E.Coli responsabilă de moartea a 18 persoane în Europa şi îmbolnăvirea altor câteva sute este o tulpină nouă, nemaiîntâlnită până la acel moment. Centrul european pentru prevenirea şi controlul maladiilor susţinea însă că este vorba de o ‘tulpină rară’ de Escherichia coli.
Analizele genetice au arătat că noua tulpină este o formă „mutantă”, cu gene agresive. „Este o tulpină unică, una care nu a mai fost izolată până acum de la pacienţi”, a precizat Hilde Kruse, expert în siguranţa alimentară la OMS. Potrivit acesteia, noua tulpină „are diverse caracteristici care o fac mai virulentă şi mai toxică” decât sutele de tulpini de E.Coli pe care omul le poartă în mod firesc în intestine.
În aceeași perioadă, producătorii români pierdeau zilnic 100.000 de euro din cauza blocării exporturilor de castraveţi către Germania şi Cehia.
Lasă un răspuns