Timp de un deceniu, rănile soldaților români care au luptat pe front în alianța NATO au fost dezinfectate cu produse fabricate intenționat diluat. 43.000 de militari și 30 de batalioane a trimis România pe front vreme de aproape 12 ani de la aderarea la NATO. „Pentru asigurarea asistenței medicale în teatrele de operații au fost folosite, în ultimii 10 ani, și produse biocide fabricate de SC HEXIPHARMA SRL”, sună răspunsul primit ieri de Gazeta Sporturilor de la Ministerului Apărării Naționale.
Ziarul menționat a adresat către MApN întrebarea legată de trupele de pe front după ce s-a aflat că Spitalele SRI, pompierii de la ISU, ambulanțele SMURD, Spitalul Militar Central, spitalele militare regionale și zeci de unități militare din țară au contracte cu Hexi Pharma.
În comunicatul către Gazetă, MApN precizează că „Produsele, care erau autorizate pentru punerea pe piață conform prevederilor legale, au fost achiziționate în sistem centralizat pentru unități sanitare din rețeaua Ministerului Apărării Naționale”.
Thor, Suprasept și celelalte antiseptice diluate până la de zece ori au ajuns în Kandahar, Zabul, Lagman, Nasiriyah, Bagdad.
Citiți integral, pe tolo.ro.
Firma Hexi Pharma şi-a retras cererea de intrare în insolvenţă, Tribunalul Bucureşti luând act de acţiunea reprezentanţilor societăţii. La data de 10 mai, pe rolul Tribunalului Bucureşti a fost înregistrat un dosar prin care firma Hexi Pharma solicita intrarea în insolventă. Potrivit informaţiilor care apăreau în cerere, societatea ar avea datorii de 23.426.229 lei.
Reprezentanţii firmei şi-au retras cererea marţi, după ce Judecătoria Sectorului 5 a interzis dizolvarea, reducerea capitalului social sau înstrăinarea activelor Hexi Pharma.
„Admite cererea Parchetului. Dispune faţă de Hexi Pharma, pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, următoarele măsuri preventive de la 16 mai până la 14 iulie inclusiv: interdicţia iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare, interdicţia fuziunii, divizării sau reducerii capitalului social, interzicerea înstrăinării activelor, interzicerea plăţilor şi transferurilor băneşti, cu excepţia celor necesare pentru plata utilităţilor şi a salariilor, interzicerea producerii şi comercializării de produse biocide”, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 5, hotărârea nefiind definitivă.
Cererea procurorilor a fost înaintată instanţei după ce Hexi Pharma a anunţat că a demarat deja procedurile legale pentru închidere şi că îşi va retrage toate produsele de pe piaţă, precizând că în urma rezultatelor potrivit cărora produsele biocide ale companiei prezintă diferenţe în concentraţii între valoarea declarată şi cea măsurată, firma îşi cere scuze public.
Procurorii de la Parchetul General au anunţat, marţi, că au dispus efectuarea a două constatări tehnico-ştiinţifice asupra produselor „Hexi Pharma” în dosarul privind dezinfectanţii diluaţi folosiţi în spitalele din România, una fiind realizată la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie (ICECHIM) iar cealaltă la Institutul Cantacuzino, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.
Până la acest moment, în dosar a fost pusă sub urmărire penală compania Hexi Pharma pentru „participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor”.
luca a zis
nu mai trebuie judecati , au murit multi oameni din cauza lor , la zid si impuscati cu mitraliera nu cu pusca