Peste 20 de tineri liberali au sărbătorit ieri în natură Ziua europeană a parcurilor. Ei au ieşit la o plimbare cu bărcile pe Lacul Bacău II. Invitaţii lor au fost Dragoş Luchian, candidatul PNL la Primăria Bacău, deputatul Viorica Marcu şi Gabriel Griţcu, preşedintele Centrului Regional de Ecologie.
„Este important să ne întoarcem cu faţa spre natură – a spus Dragoş Luchian. Să avem în viaţa noastră mai mult verde, aşa cum se intitulează un grup pe Facebook. La fel de important este să întoarcem şi oraşul cu faţa spre apă, spre Bistriţa”.
Lacul Bacău II este Arie de Protecţie Specială Avifaunistică. „Lacul Bacău, cunoscut mai bine ca Lacul Şerbăneşti, este situat integral pe raza administrativă a municipiului Bacău. Acumularea are aproximativ 2.300 m lungime, 600 m lăţime în zona barajului şi 900 m lăţime la coada lacului. În imediata vecinătate, în aval de Lacul Bacău, pe cursul Bistriţei sunt amenajate lacul şi Insula de Agrement. Pe malul estic al lacului este cartierul Şerbăneşti, iar pe malul vestic zona Ştefan cel Mare.
Căile de acces spre lac pornesc de la Calea Romanului (E 85), pe latura de est a lacului, în zona livezii Fructex şi a podului de la Şerbăneşti. Pe latura de vest accesul se realizează din Calea Moldovei (DN15), virând dreapta după ce traversăm podul peste Bârnat, sau la Şcoala nr. 9 Gherăieşti. Zona de nord a lacului poate fi accesibilă şi pe cursul râului Bistriţa, coborând dinspre Parcul Gherăieşti.
Lacul Bacău a fost desemnat arie naturală protejată, fiind o zonă importantă de odihnă, hrană şi adăpost pentru păsările aflate în migraţie sau iernare. Labirintul de insule, stuf şi luciu de apă din coada lacului reprezintă un habitat prielnic pentru majoritatea speciilor prezente aici.
147 de specii de păsări, identificate în acest areal, conferă lacului statutul de arie de protecţie specială avifaunistică. Patrimoniul natural este îmbogăţit de mamifere, 12 specii de amfibieni şi reptile şi 22 de specii de peşti.
În special în perioada de iernare aria găzduieşte mii de exemplare de raţe şi lişiţe, sute de cormorani, gârliţe, corcodei, stârci, egrete şi lebede, ba chiar exemplare de acvilă codalb. Concentrările semnificative de specii ameninţate la nivelul Uniunii Europene, precum lebăda de iarnă, conferă o importanţă deosebită zonei, doar în zona Lacului Bacău iernând anual între 200 şi 300 de indivizi” – se arată pe site-ul www.laculbacau.info.
Cetatean Bacauan a zis
Cu CICUL?Sti tu …Romania te iubesc.Emisiunea aia.O stii?Cum ramane?
Verde vrem, maro primim? a zis
Pana una alta, ca sa avem mai mult verde, trebuie sa-l opriti pe Gritcu ala de la Directia de servicii publice sa mai cheleasca spatiile verzi, sa taie copacii, gardul viu si arbustii, si asta pe banutii nostri, fie ei si luati de la UE.
Cand o sa planteze macar un copac in plus fata de cat a taiat, atunci o sa mai vorbim despre mai mult verde…
Ca tablou reprezentativ luati intrarea in parc, chelita de gardul viu si de cel ornamental, lasand vederii celor de pe banci splendidul aspect al masinilor trecande pe strada din fata, iar urechilor oferind muzica incantatoare produsa de motoarele baraietoare…. Brrrrr, vrrrrrum, ce bine te mai simti in parc!
Ianos a zis
Ma rog la Dumnezeu sa aduca o schimbare in viata orasului nostru. Apoi ma rog la domnul Dragos Luchian sa aduca o schimbare in Primaria Municipiului Bacau. Va rugam din tot sufletul d-le Luchian, faceti curatenie in urma mizeriiilor lasate de predecesori!