Consilierii locali bacauani se reunesc astazi in sedinta ordinara pentru a aproba mai multe proiecte destinate comunitatii bacauane. Pe ordinea de zi sint incluse proiecte de hotarire ce vizeaza stabilirea unui regulament de deconectare-debransare de la sistemul de alimentare centralizat de furnizare a energiei termice, inchirierea unui spatiu comercial din piata de gross, prin licitatie publica, a unui fost punct termic, a trei spatii comerciale in Piata Centrala, aprobarea studiului de fezabilitate pentru construirea strazilor Aleea Moldovei, Vasile Lupu, modernizare strada Florilor, dar si aprobarea unor planuri de urbanism de detaliu solicitate de diferiti intreprinzatori bacauani. (Claudiu TANASESCU)
ella a zis
DEBRANSAREA DE LA SISTEMUL CENTRALIZAT DE INCALZIRE AL BLOCULUI
Incepand cu data de 21 Martie 2007 a intrat in vigoare Legea nr. 325/2006 – legea energiei termice – care simplifica foarte mult debransarea in sensul ca furnizorii de tip RADET nu mai pot sa impuna conditii dupa cum doresc ei.
Concret la Capitolul – Protectia utilizatorului de energie termica – la art. 30 alin. (1) se definesc foarte clar conditiile in care se poate face debransarea si anume:
1. Acordul scris al asociatiei de proprietari. In acest scop asociatia va hotari, o singura data, printr-o adunare generala conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca proprietarii care doresc sa se debranseze de la instalatia de caldura a blocului astfel incat interesele de proprietate ale celorlalti proprietari sa nu fie afectate.
2. Acordul vecinilor de apartament (sus, jos, stanga, dreapta). Acordul vecinilor se poate da direct pe cererea aprobata de presedintele asociatiei de proprietari.
3. Anuntarea, in scris, a furnizorului local de caldura inainte cu 30 de zile.
Conditiile pe care le poate impune asociatia si, in special, vecinii de apartament sunt:
a. Realizarea unei surse proprii de incalzire si preparare apa calda cu instalatii si echipamente reglementate legal pe piata romaneasca conform normelor I.S.C.I.R.
b. Contorizare proprie pentru consumul de gaze naturale utilizate pentru incalzirea apartamentului si pentru prepararea apei calde.
c. Contorizare proprie pentru consumul de apa rece pentru toate instalatiile aferente proprietatii.
d. Evacuarea corespunzatoare a reziduurilor toxice rezultate din arderea gazelor naturale.
Daca proprietarul isi asuma si respecta aceste conditii asociatia de proprietari si vecinii nu vor fi afectati si nu au nici un motiv obiectiv si legal sa refuze cererea proprietarului care doreste sa se debranseze.
Debransarea se face, in afara sezonului rece, pe baza de cerere-angajament scrisa catre presedinte cu asumarea, de proprietarul care se debranseaza, a raspunderii totale fata de respectarea conditiilor impuse de asociatie si de vecini de apartament.
Prin cererea aprobata asociatia de proprietari si vecinii nu isi asuma nici o responsabilitate cu privire la lucrarile care se executa (conducta de alimentare cu gaze naturale si instalatia de incalzire a apartamentului care se debranseaza).
In conditiile in care statul roman nu ofera alte conditii cetatenilor acestia au dreptul sa aleaga ceea ce considera ei ca este bun (si nu impus) si sa utilizeze instrumentele economiei de piata pentru a-si asigura in mod individual, la nivel de familie, o viata mai buna.
–––––––––––––––––––––––––––