Cifră șocantă. Doar pentru luna iunie, Primăria Bacău a plătit către Compania de Apă nu mai puțin de 483 de mii de lei pentru apa pluvială. Mai pe românește, pentru apa de ploaie. Municipalitatea este obligată să plătească lunar către CRAB o sumă de bani pentru apa de ploaie, deoarece aceasta se scurge prin canalizarea gestionată de companie și ajunge la stația de epurare.
Conform legilor în vigoare, prețul pentru apa meteorică, așa cum mai este denumită, este calculat după o formulă, ce ține cont de suprafața străzilor asfaltate, ce beneficiază de canalizare, de coeficientul de scurgere și de datele privind precipitațiile lunare, comunicate de ANM.
“Suma plătită acum este foarte mare, deoarece în luna iunie a plouat mult, au fost inundații, după cum țineți minte. Ca o medie, noi plătim în jur de 100 de mii de lei lunar pentru apa pluvială. Ceea ce nu e totuși o sumă mică”, a declarat Cosmin Necula (foto), primarul Bacăului.
Litigiu cu CRAB pentru coeficientul de scurgere
Sumele mari plătite lunar către CRAB din bugetul local, au determinat Primăria să se adreseze instanței. Astfel, municipalitatea se judecă cu societatea unde este acționar majoritar, pentru a reduce costurile cu apa de ploaie. “Suntem în litigiu cu CRAB, pe seama acelui coeficient de scurgere, din formula de calcul. Cei de la companie l-au evaluat la 90%, ceea ce este foarte mult. E imposibil ca 90% din apa căzută în urma ploilor să ajungă în canalizare. Noi sperăm să îl reducem undeva la 30%, ceea ce va mai diminua costurile care sunt foarte mari. Asta dacă vă întrebați cum ajunge CRAB să aibă așa profituri”, a mai adăugat Cosmin Necula.
Băcăuanii, taxați dublu?
Compania de Apă nu face bani din apa de ploaie doar de la Primărie. Practic, băcăuanii sunt taxați dublu, deoarece și asociațiile de proprietari plătesc apa de ploaie care se scurge de pe blocuri, în canalizare. Ce-i drept, la blocurile cu șarpantă nu există această taxă, considerându-se că apa se scurge în pământ. Președintele unei asociații ne-a declarat că lunar, la un bloc fără șarpantă costurile sunt în jur de 100 de lei cu apa de ploaie.
Contactată telefonic, purtătoarea de cuvânt a Companiei Regionale de Apă Bacău a promis că va formula cât de curând un punct de vedere referitor la problemele ridicate în material.
Denisa a zis
Nu stiu cum e acum. Acum 20 ani am constatat ca RAGC- actuala CRAB- factura apa reziduala in aceeasi cantitate cu apa potabila(scriptic era potabila). Si asa a fost mult timp. Nu stiu cum e acum.
Am fost destul de intrigata de situatie dar nu se putea face nimic pentru ca asa erau contractele. Atunci ma intrebam cum nu se evapora nimic din ea, nu se consuma de catre cetateni apa pentru pregatit hrana si pentru baut?.
Asa ca, nu ma mira.
Retin ca, pana acum cativa ani, apa meteorica taxata ca trecand prin canalizare era 100%.
Florin Petrea a zis
Primaria ar trebui sa-si construiasca pt a reduce din costuri o retea pluviala proprie pt colectarea apei meteorice deoarece orasul Bacau nu are acum o retea separata pt colectarea apei pluviale de pe strazi pe care sa o deverseze intr-un rau (emisar) direct.
Toate scurgerile pluviale de pe strazi sunt conectate la acelasi colector de canalizare pt apa menajera al CRAB. In cazul unor ploi abundente tot acest debit de apa ajunge fara rost in statie de epurare blocandu-o. S-a vazut lipsa unei pluviale la ultima rupere de nori cand unele starzi din oras a fost inundate.
doru a zis
Si in alta ordine /prioritate , sa-si faca puturi , de adancime , pentru strandurile proprii si bazinul de innot , unde consuma zeci de mii de mc de apa potabila intr-o vara .
Dar astia , noua administratie , nu stiu sa decat sa acuze ( cei doi consilieri personali umbla „echipati cu tot felul de aparate’ pentru supraveghere si inregistrere , cica pe lista facuta la DaNA , sunt toti sefii de birou , compartiment , serviciu etc din primarie ) nu pot produce o plus valoare a nivelului de trai in oras .
Auzi tu , 5.000.000. lei pentru rezerva de apa a municipiului (astia cred ca fac doua rezervoare de apa , eventual de plastic ca e mai ieftin ) , atat stiu sa consume banii degeaba .
Sa curete puturile alea de pe vremea comunista , odata si sa nu se mai cace pe ei atat , ca miroase peste tot .
Stan_Smith a zis
Intentionat s-a facut legislatia , ca sa ajunga bani multi pe orice cale la unele companii si servicii publice , culmea controlate de partide … Ei na , parca nu stim de ce …
florin a zis
Si asta la ce mai foloseste: http://www.adibacau.ro/
Un salariat platit cu peste 45.000 lei (net) / an ?