Sute de mii de lei sunt cheltuite anual de Primăria Bacău pentru perfecționarea funcționarilor. Nu mai puțin de 160 de angajați ai municipalității au plecat anul trecut în stațiuni precum Mamaia, Predeal sau Băile Felix la astfel de cursuri, costurile totale ajungând la aproape 130 de mii de euro. Printre ei s-au numărat fostul viceprimar Vasile Tescaru sau secretarul municipiului, Ovidiu Popovici.
Aceste cursuri sunt supervizate de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP), alături de centrele sale teritoriale, organizate pe regiuni de dezvoltare. Legea prevede că instituțiile publice au chiar obligația să organizeze astfel de cursuri pentru funcționari.
Perfecționare pe malul mării
Semnele de întrebare apar însă atunci când toate cursurile de pregătire sunt organizate în lunile iulie – august, în stațiuni precum Mamaia sau Predeal, la prețuri piperate, iar angajații trimiși la cursuri își pot lua familia cu ei, pe cheltuiala statului. Mai mult, conform legii, aceste cursuri nu trebuie organizate neapărat în stațiuni turistice, ele ar putea fi organizate în Bacău, evitându-se costurile ridicate. Mai multe surse susțin că este vorba, de fapt, despre o adevărată industrie de turism, susținută din bani publici.
Conform documentelor de la Primăria Bacău, în anul 2015, 160 de angajați au fost trimiși la cursuri de perfecționare. Toate aceste cursuri au avut loc în perioada iulie-august. Destinațiile au fost stațiunile de pe Litoral, dar și Poiana Brașov, Băile Felix sau Predeal. Costurile, per angajat, au fost cuprinse între 3.000 și 4.500 de lei pentru un sejur de șase zile. Prețurile includ cazarea și cursul susținut de angajat.
De exemplu, Leonard Pădureanu, administratorul public al municipiului, a fost la cursuri la Hotel Florida din Mamaia, în perioada 26 iulie – 2 august. Cazarea a costat 3.815 lei, iar cursul 855 de lei. Secretarul Municipiului, Ovidiu Popovici, a fost trimis la Hotel Gociman, din Mamaia, fix în aceeași perioadă, costurile fiind de 3.500 lei pentru cazare și 855 de lei pentru curs. Viceprimarul Vasile Tescaru, deși nu este funcționar public, a preferat aerul de munte, perfecționându-se la Sovata, în perioada 23-30 august. Cazarea a costat 3.350 de lei, iar cursul 900.
Stimulent pentru funcționari
Surse din Primăria Bacău susțin că unii funcționari chiar fac cursurile respective și învață lucruri folositoare. De asemenea, aceste cursuri ținute în stațiuni turistice sunt privite ca un stimulent pentru funcționari cu salarii destul de mici, care nu și-ar permite, în anumite cazuri, concedii la mare sau la munte.
Primarul Cosmin Necula (foto) susține că dacă ar fi făcute cu simț de răspundere, aceste cursuri ar fi benefice. De asemenea, ele reprezintă un stimulent pentru angajați, unii având salarii mici, iar legea nu permite municipalității să ofere creșteri salariale.
“Mie mi se pare just să existe cursurile. Pe de altă parte, mi-aș dori să se desfășoare cu adevărat. Și să nu se desfășoare numai în locații unde să petreci un concediu. Ar putea fi organizate și în Bacău. Suma mi se pare destul de mare, dar erau deja antamate listele (cele din 2016 – n.n.) și le-am aprobat, nu am vrut să o fac eu pe zmeul”, a declarat primarul Cosmin Necula. Pe de altă parte, edilul a subliniat că aceste cursuri ar trebui făcute doar de funcționari și nu de cei care conduc Primăria. “Nu mi se pare normal ca domnul viceprimar Tescaru să meargă la astfel de cursuri, sau oricare alți decidenți politici. Să fim serioși! Aceste cursuri sunt doar pentru funcționari”, a mai spus Necula.
Băieții deștepți din turismul cu funcționari
Conform mai multor publicații din țară, există o adevărată industrie de turism cu funcționari publici. Spre exemplu, Adminpedia, o firmă din domeniu care primește sute de mii de lei și de la Primăria Bacău, funcţionează atât ca formator, cât şi ca agenţie de turism, ambele oferte fiind prezentate pe site-ul firmei, conform ziarului Adevarul. Toate societățile care oferă astfel de cursuri trebuie să fie partenere ANFP, iar potrivit aceleiași publicații, în spatele firmei Adminpedia stă un fost angajat al Agenției.
Organizarea cursurilor de formare profesională a funcţionarilor publici este o afacere extrem de profitabilă, fiind vorba de o industrie de cel puţin 25 de milioane de lei, echivalentul a peste cinci milioane de euro, anual. Cifra reiese dintr-un raport ANFP referitor la cursurile de perfecţionare din anul 2014. Potrivit documentului, în cursul anului 2014 au fost alocate aproape 21 de milioane de lei de la bugetul instituţiilor la nivel naţional şi 4,7 milioane de lei din alte surse, la nivel naţional.
Ionut a zis
Bravo !!!! In sfarsit un articol pertinent ! Sunt firme de formare profesionala care incaseaza sume imense de la primarii pentru cursuri desfasurate in locatii „de concediu” . Firmele care vin cu oferte decente pentru acelasi curs de formare profesionala nici nu sunt bagate in seama. Nu exista o transparenta a licitatiilor pentru aceste cursuri care sunt totusi platite cu bani publici. Exista si clientelismul politic .. esti „prieten” cu „ala sau ala” si dai comision cui trebuie faci cursul .. nu .. asta e, mai astepti. Si uite asa in loc sa avem persoane in administratie pregatiti , avem turisti „profesionali” pe bani grei. Apoi, listele se fac discretionar. Esti binevazut in ochii sefului mergi la mare sau munte la cursuri , daca nu esti ..te pandeste descalificarea ca nu intrunesti punctajul pentru calificativul maxim de sfarsit de an la dezvoltare profesionala. Si uite asa..un lant al slabiciunilor din care castiga .. unii si pierdem noi..cei care platim impozite. Si… CONTROALE – INEXISTENTE !!!
Privat a zis
Sa tot lucrezi la Stat, ai si concediul platit, chiar daca norma de baza salariala la unii nu e spectaculoasa o compensezi prin tot felul de sporuri, nu ai griji, leafa merge, timpul trece, nu te intreaba nimeni de eficienta, nu ai target, chiar merita sa stranga parintii spaga aia mare pe care o dau la angajare (concurs aranjat), se amortizeaza repede.
NOI a zis
Daca dorim servicii de calitate este firesc sa gandim ca perfectionarile sunt necesare ,indiferent de domeniul de activitate !! Cum se fac,unde se desfasoara,cine le organizeaza si ce formatori sunt antrenati nu este important daca rezultatele ( schimbarea in sine) se regasesc in activitatea celor instruiti !!! Grija unora pentru banul public ar trebui sa vizeze plimbarile,fara rost social,in strainatate !!! Cum spunea Tutea,nu merita sacrificii un popor alcatuit din idioti,care nu se implica in schimbare ci stau la panda,pregatiti sa-si foloseasca vocabularul activ de care dispun si…o fac pe privatii ahtiati dupa profit!!!
Petrea Gh a zis
Lasand la o parte distractiile cu care sunt rasplatiti angajatii primariei va intreb cand va fi accesibila pentru public insula de agrement totusi, ca tare o mai lalaiti. Rusinos,
Popa Japca a zis
Cata nesimtitire..pe banii oamenilor..Trantorii aroganti din primarii nu pot decat la Mamaia sau Predeal sa de destepte..!! Puneti parul pe parazitii astia si scuipatii cand ii vedeti..
coyone a zis
la primarii salarile sunt f mici…………………12 mil………….asa ca voi kkati pe voi