Crescatorii de animale din judetul Bacau au depus, la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), 8.475 de cereri pentru platile nationale directe complementare (CNDP) in zootehnie pentru anul 2009. Ei au solicitat aceasta pentru 176.866 de animale, bovine, caprine si ovine – ne-a declarat directorul coordonator al APIA Bacau, Lucian Florea.
APIA a finalizat pe 15 iunie campania de primire a cererilor pentru CNDP in sectorul zootehnic. Pe efective de animale, in judetul Bacau au fost depuse, pentru anul 2009, un numar de 7.197 de cereri pentru un efectiv de 34.198 de bovine, si 1.278 de cereri pentru 142.668 de oi si capre. „Noi – a precizat Lucian Florea – am depasit numarul de cereri de anul trecut cu 0,98% la specia bovine, iar la numarul de animale solicitate cu 0,91%. La ovine, am avut cereri mai multe cu 1,96%, la numarul de animale solicitate cu 2,84%, iar la capre cu 3,51% mai multe cereri si cu 6,64% la animale solicitate. Foarte apropiat este si numarul eligibil de animale. Valoarea sprijinului financiar, la toate speciile, va fi stabilita prin hotarire de guvern, in functie de numarul eligibil al animalelor, rezultat in urma controalelor”.
Controlul va fi organizat in perioada 16 iunie – 15 septembrie la speciile ovine si caprine. Solicitantii au obligatia de a mentine in exploatatie efectivul de animale in aceasta perioada. Mai exista, insa, si un supracontrol, la fata locului, care are loc in paralel cu cel oficial, in aceeasi perioada. Pina la 15 septembrie, pentru bovine, si pina la 15 octombrie pentru ovine si caprine, APIA Bacau va transmite efectivele eligibile la plata primelor pentru anul 2009. Acordarea primelor de la bugetul de stat in cadrul platilor directe complementare pentru sectorul zootehnic pentru efectivele eligibile de plata se face incepind cu luna octombrie. Pentru anul 2009, prima de exploatatie de bovine se acorda producatorilor agricoli pentru exploatatiile nou infiintate in perioada 1 februarie 2008 – 31 ianuarie 2009. La ovine-caprine, sprijinul financiar se acorda producatorilor agricoli care detineau, la data de 31 martie 2009, un efectiv de cel putin 50 de capete de ovine femele, respectiv 25 de caprine femele, cu virsta minima de un an. „Stam bine, la nivel de tara – a opinat Lucian Florea. Pe zootehnie nu au fost multe probleme. Cele mai mari apar in alte doomenii: la schema unica de plata, la platile directe pe culturi agricole. La fel, sint unele probleme cu banii pe care ii primesc oamenii pentru sprijin in agricultura, pentru ca ei au inteles, in destule cazuri, ca este un ajutor dat de APIA ca un fel de ajutor social de la primarie”.
Despre aceste probleme, insa, si despre altele specifice activitatii APIA, vom reveni. (Petru DONE)
Lasă un răspuns