Sindicatul Rafinorul, din societatea Rafo Onesti, a inaintat, ieri, 22 iunie, un memoriu presedintelui Traian Basescu in legatura cu hotarirea Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei de a suspenda judecarea oricarei cauze in dosarul Rafo pina la inceputul lunii decembrie, cind va fi stabilita si stramutarea judecarii dosarului la alta instanta. Sindicatul a anuntat ca in urmatoarele zece zile va trimite o intimpinare, insotita de documentele necesare fata de hotarirea unei instante de judecata din Romania, Curtii Europene a Drepturilor Omului – CEDO si presedintelui Parlamentului European. Ieri, Liderul sindicatului, Ion Marian, s-a aflat la Parlament, pentru aceeasi problema.
Hotarirea pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost comunicata, pe 18 iunie, de Tribunalul din Brasov, unde se judeca dosarul Rafo, si, practic, nu are cai de atac. „Am solicitat presedintelui Traian Basescu – spune liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian – ca in limita prerogativelor legale de care dispune sa ne sprijine pentru medierea situatiei create si gasirea cailor legale ca termenul de suspendare sa fie schimbat, dar si pentru a gasi posibilitatea continuarii si finalizarii urgente a Planului de Reorganizare, tot la Tribunalul Brasov. De la CEDO si de la presedintelui Parlamentului European cerem sa judece si sa intervina in aceste cauze. O facem in numele celor 4.000 de salariati care beneficiaza de existenta Rafo si de implementarea proiectului de modernizare a rafinariei, pentru care conducerea organizatiei de sindicat va solicita daune materiale considerabile”.
Petrochemical a platit toate datoriile
Rafinorii i-au reamintit presedintelui Basescu efortul facut de actionarii societatsii de a achita, la bugetul statului, datoria de 300 de milioane de euro, cumulat cu alte sute de milioane catre diversi creditori. „Nimeni – spune Ion Marian – nu credea ca Rafo, prin intermediul oricarui investitor, va fi capabila sa achite aceste imense datorii, iar pentru Rafo toti vedeau o singura solutie: FALIMENTUL. Cu toate aceste temeri, in noiembrie 2007 actualul actionar majoritar, Petrochemical Holding, achita absolut toate datoriile, apoi a initiat cel mai complex program de modernizare – investitii (de 330 de milioane de euro), avind convingerea ferma ca Planul de Reorganizare va fi urgent inchis in favoarea Rafo”. Practic, prin modul in care Rafo si-a rezolvat fiecare element din Planul de Reorganizare, iar Tribunalul Brasov, prin judecatorul sindic, a solutionat fiecare piesa din dosar, nu exista posibilitatea deschiderii procedurii de faliment.
Acum, insa, situatia se poate schimba radical.
Cine vrea falimentul Rafo?
Rafinorii cred ca judecatorul sindic de la Tribunalul Brasov, care a instrumentat dosarul pina pe 18 iunie, „a fost un om de un caracter si de un profesionalism deosebit”, care i-a dezamagit pe unii creditori prin hotararile emise strict in litera legii. Imensul dosar a ajuns la final, cu absolut toate elementele din Planul de Reorganizare realizate si precizate in Raportul administratorului special si judiciar, rapoarte depuse la Tribunalul Brasov inaintea termenului din 4 iunie 2009, iar salariatii, administratorii, actionarul majoritar, avocatii si comunitatea onesteana asteptau pronuntarea cu privire la la inchiderea Planului de Reorganizare. Cu toate acestea, pe 18 iunie, in baza solicitarii unor creditori din grupul de firme Tender, firme inscrise in tabloul final al creditorilor la capitolul creditori garantati, s-a reusit suspendarea judecarii oricarei cauze in dosarul Rafo. „Trebuie precizat – se arata in memoriul catre presedinte – ca avocatii care sustin cauza grupului Tender fac parte din firma de avocatura Zamfirescu – Racoti – Predoiu, firma care speram sa nu aiba nimic in comun cu ministrul Justitiei”.
Care este pericolul?
Rafinorii cred ca suspendarea procesului a fost acordata in bataie de joc de o institutie a statului tocmai in aceasta perioada de criza economica, moment in care se doreste pastrarea locurilor de munca, atragerea de investitii si de investitori, care prin proiecte viabile si performante sa creeze locuri de munca si resurse bugetare. Pericolul este blocarea totala a programului de modernizare – investitii cel putin pina in vara anului 2010 si a accesului la sursele de finantare, cu sau fara garantie de stat. Actionarul majoritar poate lua, astfel, decizia de a trimite 1.200 de salariati in somaj, desi a investit, aici, peste 600 de milioane de euro. In plus, se reduc considerabil veniturile la bugetul local, judetean si national si sansele la existenta a locuitorilor Municipiului Onesti, ale caror sperante se leaga de Rafo, Uton, Chimcomplex, Carom, Electrocentrale, unitati care lucreaza la limita de existenta.
Gheorghe a zis
Ce aste nea Marian ? Iti moare vaca ? Nu mai ai ce mulge ?
De unde 330 mil. euro investitii ? Si de unde pomana ? De la buget ?
Cand trebuia sa fie gata „modernizarea” ?
Jenica a zis
Aceleasi vechi texte, aceeasi gargara, aceleasi minciuni…
Oameni buni, Rafo nu va mai porni niciodata, impacativa cu ideea si apucati-va de altceva…
Smecherii de la sindicat si din conducere isi vor gasi locuri caldute sa fiti siguri de asta !