Campania de informare şi educare “Vaccinarea salvează vieţi” iniţiată de către Asociaţia Pro Imunizare, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Societatea Română de Microbiologie ajunge în Municipiul Bacău în data de 14 mai. Organizată cu sprijinul Primăriei şi al Direcţiei de Sănătate Publică Bacău, campania îşi continuă misiunea, aceea de a informa şi educare în ce priveşte imunizarea prin vaccinare.
“Vaccinarea este un exerciţiu de prevenţie pe care vom încerca să îl explicăm pe înţelesul tuturor, astfel încât deciziile să fie asumate punând în balanţă riscurile şi beneficiile. Pentru început campania se va desfăşura în cele trei oraşe, însă ne dorim să putem ajunge în cât mai multe comunităţi până la finalul anului. Este datoria noastră să informăm corect şi transparent şi să contribuim la evitarea unor noi epidemii”, a declarat Dr. Anca Drăgănescu, Președinte Asociația Pro Imunizare.
Surprize în Parcul Cancicov
“Împreună creştem obiceiuri sănătoase” este evenimentul interactiv al campaniei şi va avea loc dumincă, 14 mai, în parcul Cancicov, interval orar 10:00 – 14:00. Echipa de actori MiniArt Show îi invită pe părinţi şi copii la un exerciţiu de prevenţie neobişnuit. Copiii vor învăţa cum pot „lupta” cu virusurile şi bacteriile şi vor deprinde câteva reguli simple de prevenție, în timp ce părinţii vor avea posibilitatea să se informeze corect cu ajutorul specialiştilor şi al materialelor informative. Nu vor lipsi atelierele creative, momentele de animaţie şi concursurile cu premii, toţi cei prezenţi devenind campionii preveţiei!
Epidemia de rujeolă declarată oficial în România încă din septembrie 2016 a înregistrat până la finalul lunii aprilie a acestui an un număr total de 5119 cazuri din care 23 s-au soldat cu deces. Când vine vorba despre vaccinare cu toţii suntem în faţa unei alegeri care ne aparţine în totalitate şi care trebuie făcută conştient şi în mod responsabil.
“Este extrem de important ca oamenii să aibă acces permanent la informaţii corecte şi fundamentate ştiinţific atunci când vine vorba despre vaccinuri şi vaccinare. Activitatea de vaccinare, componentă prioritară a sistemului de sănătate, trebuie explicată oamenilor astfel încât ei să înţeleagă că în absenţa ei sănătatea copiilor şi siguranţa naţională sunt puse în pericol,” a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Președinte al Societății Române de Microbiologie, Membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa.
În contexul creşterii considerabile a numărului de îmbolnăviri ca urmare a bolilor infecţioase pediatrice, la care se adaugă rata din ce în ce mai scăzută a acoperirii vaccinale în România, sub 75 %, specialiştii trag un semnal de alarmă şi atenţionează asupra implicaţiilor ce pot apărea. “România tinde să ajungă pe harta neagră a imunizării europene. O strategie eficientă de aprovizionare, o informare de durată a pacienților cu materiale dedicate și adaptate, o motivare a medicilor vaccinatori, a altui personal medical sau nemedical implicat în vaccinare, o bună înțelegere a importanței momentului de către decidenți sunt urgențe indiscutabile. Este momentul să ne reevaluăm prioritățile naționale, altfel riscăm viețile copiilor noștri”, Dr. Rodica Tănăsescu, Președinte Societatea Națională de Medicina Familiei.
Lasă un răspuns