Asociația Lumina a inaugurat Centrul pentru Îngrijiri Paliative Pediatrice, primul centru de acest tip din România, unde copiii și tinerii până în 25 de ani diagnosticați cu boli incurabile sau limitatoare de viață vor primi servicii specializate de paliație.
Centrul este situat pe str. Căpitan Ernest Târțescu, nr. 5, paralel cu Calea Romanului, pe o suprafață de 3000 de mp, terenul fiind pus la dispoziție cu titlu gratuit de Municipiul Bacău. Valoarea totală a proiectului este de peste 1,7 milioane de euro, sumă asigurată prin contribuția Consiliului Județean Bacău, Fundațiilor Velux – Danemarca, companiei Dedeman și companiei Cemacon –Cluj.
Unitatea are o capacitate de 14 paturi unde copiii și tinerii până în 25 de ani diagnosticați cu boli incurabile sau limitatoare de viață pot primi servicii specializate de paliație. Asociația are în vedere și furnizarea de servicii de îngrijiri paliative calitative, adecvate, pentru un număr de până la 428 de beneficiari în fiecare lună. Serviciile de spitalizare 24/24 sunt dimensionate pentru cel puțin 28 de copii/tineri în fiecare lună, familiile/aparţinătorii având posibilitatea să rămână internaţi alături de copil. Pentru cel puțin 300 de aparținători sunt disponibile servicii de consiliere, iar în cadrul Centrului de zi aproximativ 100 de copii vor beneficia de servicii de zi.
Declarații de la eveniment:
Paul Brummel – ambasadorul Marii Britanii – „Este o mare bucurie să fiu la Bacău. Marea Britanie are o experiență importantă în ce privește îngrijirea paliativă și putem împărtăși această experiență aici. Cred că nimic nu putea fi posibil fără sprijinul autorităților locale și județene, cărora le mulțumesc”
Sorin Brașoveanu, președintele CJ Bacău – „Eu cred ca e un moment important de a schimba politicile publice privind o evidenta mai clara a copiilor in astfel de situatie si de a putea oferi cele mai bune servicii in funcție de nevoile reale. Este un model de parteneriat, intre Primărie, Consiliul Județean, firme, ONG-uri și persoane fizice, care s-au alăturat acestui proiect. Nu este numai pentru Bacău ci și pentru regiune”
Cosmin Necula – primarul municipiului Bacău – „Vă mulțumesc, în numele comunității din Bacău pentru ce ați făcut aici. În momentul când municipiul Bacău a dat terenul spre folosința acestei asociații, practic fiecare băcăuan a dat acest teren și a contribuit la ridicarea acestui centru. Poate e momentul să continuăm contribuția și o parte dintre noi să devină voluntari aici”
Dragoș Benea, senator – „Avem la nivel național această zonă a protecției copilului, cel mai bine acoperită. Acest lucru se datorează colaborării cu unele unități administrative, dar mai ales cu fundații asociații și firme care s-au implicat în acest domeniu. Îmi amintesc de ziua din martie 2016, când s-a pus piatra de temelie și vreau să îi felicit pe constructori pentru că s-au încadrat într-o perioadă de timp rezonabil”
Înființată în decembrie 1999, Asociația Lumina este una dintre primele organizații neguvernamentale care funcționează și în prezent în județul Bacău, dezvoltarea sistemului de servicii sociale la nivelul județului, fiind strâns legată de activitatea și proiectele acesteia. Încă de la înființare, asociația a avut o activitate susținută, prin deschiderea Centrului rezidențial „Casa Lumina”, unde au fost aduși o parte din copiii instituționalizați la Dofteana și din Căminul Spital Ungureni. Era vorba, atunci, despre 22 de copii, astăzi, adulți, care beneficiază de servicii sociale specializate. Anul 2005 marchează începutul unui nou proiect – ” Hospice Casa Albert”, un loc în care copiii și tinerii cu vârsta până în 24 de ani, diagnosticați cu o boală incurabilă și familiile acestora primesc îngrijirea și sprijinul de care au nevoie pentru a face față situației dificile cu care se confruntă.
Lasă un răspuns