O veste bună pentru cei cu afecțiuni musculoscheletale, ortopedice, traumatice și reumatice. La clinica Spinal Care se efectuează, în premieră pentru Bacău, ecografie musculoscheletală, o investigație alternativă RMN-ului, care în multe afecțiuni poate oferi rezultate similare rezonanței magnetice, având avantajele unui cost mai redus și lipsei contraindicațiilor.
“Este o premieră în Bacău, în sensul în care dorim ca pacientul să aibă parte de o investigație cât mai completă a aparatului locomotor, folosind ultrasunetele (ecografia), fără metode invazive sau iradiante. Noi încercăm să deschidem o poartă nouă cu acest tip de investigație, obținând informații diagnostice importante, in principal pentru cei cu probleme articulare si musculare având substrat inflamator, degenerativ sau traumatic. Un avantaj al ecografiei este posibilitatea de a adapta investigația în funcție de necesitatea fiecărui pacient. De multe ori vin pacienți cu adresabilitate musculoscheletală, adică îi interesează ceva într-o articulație. Atunci, noi, în dinamică, văzând pacientul, vorbind cu el și evaluând situația clinică, putem să extindem examinarea, să ne uităm si pe vase, putem vedea părțile moi, sau sa examinam mai multe zone de interes în aceeași consultație”, a explicat Dr. Ovidiu Cojocariu, specialitatea radiologie și imagistică medicală.
În multe cazuri, înlătură necesitatea RMN-ului
Ecografia musculoscheletală se poate face la pacienți care au contraindicații sau nu suportă examinarea RMN. Spre exemplu, pacienții care au claustrofobie sau cei cu pacemaker ori implanturi metalice. Iar rezultatul este comparabil cu cel oferit de rezonanța magnetică. “De asemenea, spre deosebire de RMN, ecografia oferă posibilitatea unei examinări dinamice. Se poate observa cum se comportă structurile atunci când sunt în mișcare”, a completat Dr. Cojocariu. Un alt avantaj este faptul că ecografia este mai accesibilă ca preț și se poate face mai rapid.
Tipuri de afecțiuni la care se recomandă ecografia musculoscheletală:
Umăr: tendinopatii, tendinite calcifiante, rupturi parțiale/totale la nivelul coafei rotatorilor, efuziuni lichidiene periarticulare.
Cot: rupturi tendinoase de biceps sau triceps, colecțiile intraarticulare, bursite, epicondilită mediala și laterală.
Mână: sindromul de tunel carpian, chisturi sinoviale, tenosinovite
Genunchi: leziunile ligamentelor colateral medial și lateral, rupturi meniscale, bursite, chistul Baker, hidrartroza, tendinopatia și rupturile de cvadriceps.
Glezna și picior: patologia tendonului Achilean (ruptură completă sau parțială, tendinopatii), bursite, leziuni ligamentare, colecții articulare tibio-tarsiene.
Alte tipuri de ecografii ce pot fi efectuate la Clinica Spinalcare:
Ecografie vasculară:
– Ecografie Doppler cervical (carotido-vertebral)
– Ecografie Doppler arterial membre inferioare
– Ecografie Doppler venos membre inferioare.
Ecografie părți moi:
– Ecografie laterocervicala: glande salivare, ganglioni laterocervicali (adenopatii), procese înlocuitoare de spațiu.
– Ecografie părți moi (generală): formațiuni tumorale de părți moi subcutanate (lipoame, hematoame, leziuni chistice, tumori musculare,…).
Ecografie mamară
Ecografie tiroidiană
Ecografie abdominală
Clinica Spinal Care funcționează pe strada Nicolae Titulescu nr. 31. Pentru programari, telefon 0334405492.
Lasă un răspuns