Audierile in Comisia parlamentara de ancheta in problema irigatiilor din Romania, care au inceput marti, 14 iulie, vor continua. Presedintele Organizatiei utilizatorilor de apa pentru irigatii (OUAI) Proagria Damienesti, Laurentiu Baciu, care este si vicepresedinte al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), a fost convocat la discutia cu parlamentarii din aceasta comisie, al carei secretar este deputatul bacauan Mihai Banu. „Audierile – ne-a declarat Laurentiu Baciu au inceput si s-au derulat amanuntit, referitor la problemele cu care se confrunta sistemele de irigatii din Romania. In prima intilnire cu parlamentarii nu am ajuns la rind pentru a fi audiat, dar vom reveni in comisie si vom arata toate problemele cu care si noi ne confruntam. Pentru ca sint destule si in judetul Bacau, iar noi ne-am pregatit cu toata documentatia necesara”.
Judetul Bacau – spune Laurentiu Baciu – a avut, ca toate zonele tarii, un sistem de irigatii in functiune inainte de 1990. Dintre clee 680 de instalatii de udare, doar 59 mai exista astazi, dupa furturile si descompletarile care s-au facut, sistematic, an de an. „Dintre cele 23.000 de hectare amenajate pentru udare – a precizat presedintele Proagria -, doar vreo 10.000 mai au urme ale acestor sisteme, care sint, insa, functionale numai pe 3.000 de hectare. Culmea este ca, in prezent, se uda, efectiv, mai putin de 1.000 de hectare”.
Sistemele de irigatii sint mai rentabile distruse!
Situatia de acum din agricultura bacauana nu este deloc noua. De ani si ani, fermierii se vaieta de lipsa irigatiilor si de lipsa de reactii din partea autoritatilor. „Problema reala este ca nu se doreste schimbarea situatiei de acum – a opinat Laurentiu Baciu. Pare de necrezut, dar acest aspect vreau sa-l prezint comisiei Camerei Deputatilor. A venit vremea sa desconspiram jaful care se produce in acest domeniu, sub umbrela unor institutii ale statului. Chiar ziarul dumneavoastra a scris depre cazul unui batrin care nu a declarat timp de patru luni decesul sotiei, pentru a-i incasa in continuare pensia. Cam asa se intimpla, de ani si ani, si in sistemul de irigatii romanesc”. Laurentiu Baciu a mai spus ca singura zona in care se mai invirt pompele de irigatii in judetul Bacau este zona Damienesti, unde administreaza o importanta suprafata de teren agricol. „Am trecut, deseori, prin situatii incredibile – ne-a declarat presedintele Proagria -, de la a fi inlaturat din CA-ul Unitatii de Administrare Bacau, pentru ca eram incomod, pentru ca puneam intrebari, pina la refuzul de a semna documentele unor lucrari efectuate in sistemul de irigatii de care ma foloseam, pentru ca sumele prezentate la capitolul costuri nu mi se pareau corecte”. Laurentiu Baciu sustine ca sistemul de irigatii este mai profitabil, pentru unii, asa mort cum este, pentru ca el cere bani pentru intretinere si reparatii, care nu se cheltuie niciodata real. „Am curajul sa sustin – a mai spus Laurentiu Baciu – ca daca facturile pentru un sistem nou, performant, de udare, cu o tehnologie de virf, ar costa pe jumatate fata de cheltuielile care se fac acum cu «intretinerea» vechiului sistem. Iar daca am avea un sistem nou, performant, noi, fermierii, nici nu am mai avea nevoie de subventiile care se dau acum in domeniu”.
Comisia parlamentara continua ancheta
De efectele secetei si lipsa sistemelor de irigatii se pling, in judet, toti fermierii, de la ses la munte. Comisia de ancheta a Camerei Deputatilor vrea sa faca lumina in acest domeniu, iar lunea urmatoarte, pe 20 iulie, membrii subcomisiei Moldova-Dobrogea a comisiei, condusa tot de Mihai Banu, vor fi la Focsani, pentru a prelua aceste rapoarte si a stabili pasul urmator de facut. „Dupa prezentarea partii teoretice a activitatii comisiei – a precizat Mihai Banu -, vom trece la verificarea corectitudinii datelor inscrise in aceste rapoarte. Astfel incit pina la 31 iulie sa putem face un proiect de raport pe subcomisie, iar toate subcomisiile sa se adune la Bucuresti, pina la sfirsitul acestei luni, sa dam drumul la raportul final. In paralel, facem si o ancheta la SNIF, legata de propunerea Agentiei de Valorificare a Activelor Statului de a prelua de la Agentia Domeniilor Statului actiunile SNIF, sa vedem care este situatia patrimoniului actual, ce s-a intimplat de la data la care regia s-a separat in doua. Vom face si aici un raport, care va fi predat Biroului Permanent al Camerei Deputatilor pe 12 august”.
generalu a zis
domnilor in judetul mehedinti e cea mai mare hotie la aceasta societate SNIF..nu n-eam m-ai primit banii de anu trecut din 2008 luna decembrie oare unde sunt acesti bani ai nostrii?
nu ii intereseaza pe nimenea..ptr k sefii ai mari s-ia facut rezervele
sunt satui de cat au furat,,aici directorul sia facut palatede pe urama hotiilor pe care le-o facut,,inginerii la fel au vandut utilaje la pret de nimik tootuu fraudulos..unde se ajungee domniilor luati masurile necesare…