• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Top Story / VIDEO: Dragoș Benea, președintele REGI: „Birocrația europeană e sufocantă! Asistăm la un reviriment al populismului politic”

VIDEO: Dragoș Benea, președintele REGI: „Birocrația europeană e sufocantă! Asistăm la un reviriment al populismului politic”

Ziarul de Bacau 12 ianuarie 2025 9 comentarii

LikeShare

Eurodeputatul Dragoș Benea, președintele Comisiei pentru dezvoltare regională (REGI) din Parlamentul European, a evidențiat sâmbătă, în cadrul emisiunii Be EU de la Antena 3 CNN, importanța relației cu Comisia Europeană și rolul politicii de coeziune în contextul provocărilor actuale.

Benea a discutat despre impactul fondurilor de coeziune și viitorul Planului Național de Redresare și Reziliență, avertizând că schimbările rapide și crizele continue ar putea influența direcția politicii europene.

Benea: Marele risc care ne paşte e acela de a avea o Europă în care fiecare e pentru el

Ca să parafrazez chiar titlul emisiunii, pentru UE următorii ani vor fi de „a fi sau a nu fi”, în joc fiind coeziunea, coerența şi unitatea de acțiune a statelor membre în poate cel mai dificil moment de până acum al Uniunii. Fără să fiu mai alarmist decât este cazul, am convingerea că marele risc care ne paşte e acela de a avea o Europă în care fiecare e pentru el, explorând soluții pe cont propriu în detrimentul unității şi viziunii de grup care au caracterizat, ani la rând, mersul lucrurilor în UE.

Asistăm, mai peste tot, la un reviriment al populismului politic şi nu putem afirma că leadershipul european sau cel al statelor membre nu au nimic a-şi reproşa în această privință, totul fiind doar expresia unor simple manipulări propagandist-electorale. Este, din păcate, mai mult decât atât.

Raportul Draghi, publicat în toamna trecută, conține o sumedenie de avertismente în acest sens, chiar Draghi vorbind despre un moment de cotitură care nu doar că va pune la grea încercare Uniunea, dar va testa viabilitatea proiectului european în ansamblul său.

Întâi de toate, cele 3 condiții esențiale pe care s-a sprijinit creşterea UE în ultimii 30 de ani par a nu se mai întruni: apărarea asigurată de umbrela defensivă SUA/NATO, energia ieftină importată de la ruşi sau comerțul profitabil facilitat de imensul atelier global de producție al Chinei sunt în declin sever.

Războiul din Ucraina a evidențiat carențele majore ale industriei europene de apărare, în care nu s-a mai investit de zeci de ani; prețurile la electricitate în UE sunt de 2 – 3 ori mai mari decât în SUA, la gaz de 4 – 5 ori mai mari, afectând producția industrială europeană care nu mai are un preț competitiv.

Birocrația europeană e sufocantă, peste 60% din companiile mici şi mijlocii identifică reglementările şi legislația stufoasă drept un obstacol în calea investițiilor. Între 2019 – 2024, la nivel federal, în SUA, au fost promovate şi au intrat în vigoare în jur de 5500 de reglementări şi rezoluții; în UE, în aceeaşi perioadă, au fost generate aprox. 13.000 de acte similare, mai mult decât dublu, în condițiile în care în UE un act normativ are nevoie de aproape 2 ani pentru a intra în vigoare, circuitul birocratic fiind unul nejustificat de complicat.

În sfârşit, dependențele strategice ale UE s-au transformat în timp în vulnerabilități şi nu vorbim doar despre gazul rusesc; UE se bazează pe țări străine pentru peste 80% din produse/echipamente, servicii şi infrastructură aferente domeniului transformării digitale: de la procesoare şi relee, hub-uri de stocare & găzduire, până la banalele laptopuri, telefoane şi tablete într-o proporție covârşitoare ele provin din afara UE, alimentând sistematic decalajul de inovare în care se află Uniunea.

Va trebui, folosind cuvintele lui Mario Draghi, să abandonăm iluzia că doar amânând la nesfârşit deciziile păstrăm consensul european. În caz contrar, într-o lume a competiției feroce şi a competitivității, Uniunea va fi înghițită de vidul irelevanței.

  • eurodeputatul Dragoș Benea

LikeShare

Din categoria: Politica, Top Story Etichete: Dragos Benea

Reader Interactions

Comentarii

  1. veteranul a zis

    12 ianuarie 2025 la ora 9:52 am

    Cu alte cuvinte, UE se duce pe copca si nu as putea zice ca nu am un sentiment de satisfactie. Duca-se naibii cat mai curant aceasta creatie hibrida si extrem de nociva. Praful sa se aleaga de toata suprastructura asta statala care a otravit si convertit constiinte. Au ramas iubitori de UE doar politicienii si functionarimea care se granesc gras de la bugetul acestor institutii si prostii care oricum, nu au nimic de castigat, dar au idei fixe si putine.

    Răspunde
    • Vasile a zis

      12 ianuarie 2025 la ora 12:12 pm

      Fanaticule Calin Georgescu, esti perfect inconstient de ce vorbesti, mars in pestera ta!

      Răspunde
      • veteranul a zis

        13 ianuarie 2025 la ora 9:10 am

        Ba vasile esti natarau. Mars in cotet ca mai e ceva pana in decembrie. De Ignat, kaput cu tine. Ghinion!

        Răspunde
    • msb a zis

      12 ianuarie 2025 la ora 1:08 pm

      Da, dom’le. Daca Romania nu ar fi intrat in UE acu’ am fi fost o tara bogata, puternica, fara coruptie etc, asa, un fel de Elvetie a Europei de est sau, si mai bine, un fel de Belarus al Europei de mijloc. Toata lumea stie ca in anii ’90 asta era directia in care ne indreptam daca nu ne deraiau astia si ne obligau sa intram in EU.
      Nu mai continui, ca ma crede lumea si ma voteaza presedinte! 😀

      Răspunde
  2. observer a zis

    12 ianuarie 2025 la ora 11:23 am

    Omu s-a odihnit, acum are chef de vorba. Aceleasi comentarii fasaite de om care cica se afla in treaba.
    Ceva concret pentru Bacau, pentru tarisoara ta?

    Răspunde
  3. adrian a zis

    12 ianuarie 2025 la ora 1:48 pm

    Domnul Benea ne poate explica si ca apa calda e calda sau apa rece e rece. E de peste 20 ani in politica si de peste 8 ani europarlamentar intr-un grup din Parlamentul European ce decide politicile europene. Ce a facut el cu Tudose, Carmen Avram si Grapini in aceasta perioada ca sa combata birocratia UE ? Dar pentru a combate birocratia din Romania ? Nimic concret! In schimb stie orice om din Romania ca aparatul birocratic al tarii s-a marit cu minim 30% in ultimii 10 ani (costurile cu salariile dublandu-se) ca sa aiba un serviciu toti lipitorii de afise ai partidelor…care probabil fac niste hartii la locul de munca si contribuie la ingroparea Romaniei si a UE! Felicitari groparilor! D-aia nu va inghite lumea, ca ce vorbiti nu are legatura cu ce faceti!

    Răspunde
  4. Sava a zis

    12 ianuarie 2025 la ora 7:53 pm

    Despre alianțele locale ne poate spune ceva ?

    Răspunde
  5. Makelele a zis

    12 ianuarie 2025 la ora 7:59 pm

    Dacă birocrația europeană este sufocantă ce mai zici de birocrația românească? Din cauza politicilor voastre,românii votează extremele! Nu sunteți în stare să luați măsuri pentru ca un procent cât mai mare din masa electorale să voteze liberalismul sau social democrația! De fapt din anul 1996 de când ai intrat în spectrul politic nu ai făcut nimic pentru cei ce te-au ales! Și ăștia de la U.E. te-au numit președinte al REGI! Un fapt de râsul curcilor!!!!! Dacă nu ai făcut nimic în administrația locală/ județeană ,nu vei face nimic din poziția pe care o ocupi acum! Ești un flower power cu aere de filfizon social democrat! Dixit! Haaaaaa!

    Răspunde
  6. Sovereign a zis

    13 ianuarie 2025 la ora 1:11 am

    Miroase a schimbat macazul ….

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

 

Ultimele articole

Ierarhia de admitere la liceu 2025 a fost publicată. Vezi pe ce poziție ești!

raja onesti

Onești – Intervenție pe strada Izvor!

Branpis SRL, firma afaceristului Dan Brândușoiu, trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, după ce un muncitor a murit înghițit de pământ

Umbrărescu a contestat atribuirea contractului de lucrări pentru unul dintre loturile de pe Autostrada Unirii A8

S.C. Reciclare deşeuri sticlă de ambalaj angajează pentru punctul de lucru din Răcăciuni

S.C. Reciclare deşeuri sticlă de ambalaj angajează pentru punctul de lucru din Răcăciuni

11 iulie 2025

S.C. Reciclare deşeuri sticlă de ambalaj angajează pentru punctul de lucru din Răcăciuni

10 iulie 2025

S.C. Reciclare deşeuri sticlă de ambalaj angajează pentru punctul de lucru din Com. Răcăciuni

9 iulie 2025

Loc de muncă la magazin cu profil pescăresc

27 iunie 2025

Ultimele comentarii

  • VS la Branpis SRL, firma afaceristului Dan Brândușoiu, trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, după ce un muncitor a murit înghițit de pământ
  • SEPTEP la Branpis SRL, firma afaceristului Dan Brândușoiu, trimisă în judecată pentru ucidere din culpă, după ce un muncitor a murit înghițit de pământ
  • Mihai la Încăierare și focuri de armă la Moinești. Patru bărbați reținuți de polițiști
  • SEPTEP la Elevii băcăuani protestează vineri în centrul orașului: „E despre viitorul educației, nu doar despre burse”
  • Ion la Elevii băcăuani protestează vineri în centrul orașului: „E despre viitorul educației, nu doar despre burse”

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău