Cadrele medicale din Maternitate nu sînt nici ele scutite de grijile pe care le ridică orice nou-născut abandonat. Numărul femeilor care fug la numai cîteva ore după ce au născut nu este de neglijat, cu atît mai mult cu cît ele își dau adrese false, prezintă buletine de identitate vechi și în care nu au fost completate niciodată schimbările de domiciliu. Șapte copii aduși pe lume de astfel de mame sînt prizonieri în Maternitate, loc în care sînt hrăniți, îmbrăcați și adăpostiți pe cheltuaiala spitalului și a unor mame generoase. „Nou-născuții care sînt abandonați imediat după naștere sînt copii nedoriți aduși pe lume de femei necăsătorite. Este greu să previi fuga lor din spital pentru că nu ai cum să le ții legate cu lanțurile de pat. Pe motiv că vor să mănînce mai bine decît primesc drept hrană de la spital, mamele coboară la chioșcurile din curte și nu le poți împiedica. În felul acesta, unele dintre ele dispar și-și lasă copilul nedeclarat în Maternitate. După ce constatăm fuga unei astfel de femei, primul lucru pe care îl facem este de a anunța Poliția despre numele și adresa fugarei și apoi Direcția de Protecție a Copilului. Nu am fost niciodată chemați pînă acum la vreo instruire despre modul în care trebuie să colaborăm cu aceste unități și nici nu am semnat vreun protocol de colaborare. Faptul că nu este clar cine trebuie să se ocupe de rezolvarea cazurilor sociale duce la amînarea soluționării lor și la blocarea copiilor luni de zile în spital”, este de părere dr. Luminița Apostu, șefa secției Nou-Născuți din Maternitate.
Printre cei șapte copii abandonați, dintre care ultimul a fost părăsit în urmă cu două zile, se află unul care s-a născut în urmă cu cinci luni. Adus pe lume dintr-o relație de concubinaj, copilul a fost părăsit de mamă, căreia nu i s-a dat de urmă nici pînă acum. În acest caz, cadrele medicale sînt puse într-o situație cu care nu s-au mai întîlnit pînă acum. „Mama a fugit, iar copilul nu este declarat. Pe numele ei nu-l putem declara noi, pentru că nu sîntem siguri că ea nu a mințit. Copilul are acum aproape cinci luni și de ceva vreme îl vizitează regulat concubinul mamei, care se minunează de ce frumos crește, dar căruia nu i-l putem da pentru că nu avem o bază legală. Nefigurînd ca tată în actele copilului, nu putem să-l facem răspunzător pe acest bărbat de soarta copilului abandonat. Din spusele lui, mama este plecată la muncă prin străinătate”, mai spune doctorița Apostu.
Spitalul ar avea nevoie de asistenți sociali
Numeroasele cazuri de copii abandonați fie la naștere, fie după vreo internare, conduc la o singură concluzie: în secțiile pentru copii ale spitalului ar fi nevoie ca alături de cadrele medicale care se ocupă strict de starea de sănătate a micuților să existe și asistenți sociali. „Astfel de lucători sociali ar avea în grijă numai cazurile care sînt suspecte încă de la internare. Femeile care spun că nu au acte, care sînt necăsătorite și cu o stare materială proastă trebuie monitorizate îndeaproape. În felul acesta, cred că s-ar mai micșora cazurile de abandon. Acum, aceste cazuri cad doar în grija noastră, dar activitatea de spital este una medicală, nu una socială”, spune Daniela Moaleș, asistentă șefă a secției de Nou-Născuți. Copiii abandonați în Maternitate încarcă și ei cu zile de spitalizare nejustificate secția de Nou-Născuți. Cu un cost care variază între 300.000 și 400.000 de lei pe zi, ziua de îngrijire a unui astfel de copil ridică și alte probleme decît hrana și spălatul. „Pentru cîțiva copii abandonați care au trecut de vîrsta de patru luni am împrumutat paturi de la Pediatrie, pentru că pătuțurile din dotarea Maternității sînt foarte mici. Mai mult, în Maternitate acești copii sînt hrăniți necorespunzător pentru că ei ar trebui să beneficieze la această vîrstă de alimentație diversificată. Nici programele de vaccinări nu le sînt efectuate, pentru că sugarii în cauză ar trebui să fie pe lista unui medic de familie care are obligația să facă imunizările”, mai spune asistenta Moaleș. Cadrele medicale din Maternitate spun că singurele cazuri sociale pentru care soluțiile apar destul de repede sînt cele ale mamelor care imediat cum nasc declară că vor să-și dea copiii spre adopție și a celor care solicită internarea într-un centru maternal. Spre deosebire de cele care își abandonează copiii, acestea nu-și părăsesc bebelușii pînă cînd cererea lor nu este aprobată de Direcția de Protecție a Copilului.
Lasă un răspuns