• doctorii sînt nemulțumiți de impunerea făcută de Casa Națională de Asigurări de a se asigura profesional doar la ASIROM • unii medici se asiguraseră deja la alte societăți, dar pentru sume mai mici
Pe adresa celor 305 medici de familie din județul Bacău au ajuns zilele trecute adrese semnate de șefii Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS), prin care doctorii au fost înștiințați că, dacă în următoarele zece zile nu vor face dovada încheierii polițelor de asigurare profesională, contractele de finanțare pentru acest an vor fi reziliate. Conform unui ordin al Casei Naționale de Asigurări, doctorii trebuiau să-și facă asigurare profesională doar la ASIROM. Medicii n-au vrut, au contestat actul emis de Casă și s-a ajuns în această situație. Ordinul îi obliga pe doctorii de familie să încheie asigurarea pînă la jumătatea lunii martie, prima anuală fiind de 60 de euro. Însă mulți dintre ei au apucat să încheie polițe de asigurare în valoare de cîteva sute de mii de lei, încă de la începutul anului, înainte de apariția ordinului.
„Valoarea de 60 de euro care trebuie plătită de un medic de familie este pentru o răscumpărare de 50.000 de euro. Suma este fabuloasă și nu știu ce gafă ar trebui să facă un medic de familie ca să plătească unui pacient o astfel de răscumpărare. Medicii de familie au încheiate polițe pentru acest an, dar la valorile practicate pînă acum. Nemulțumirile au fost la nivel național și s-au făcut contestații la care așteptăm un răspuns”, a explicat doctorița Elena Stîngă, președintele Asociației Medicilor de Familie. Contestația medicilor de familie este susținută și de Colegiul Medicilor și chiar de Oficiul Concurenței, care s-a autosesizat imediat după apariția ordinului. Potrivit acestuia, doar anumite societăți de asigurare au obținut dreptul de a încheia polițe cu medicii și asistenții, la valori care sînt cuprinse între 36 și 150 de euro. Cea mai mică dintre polițe le revine de plată asistenților medicali, iar cea mai mare valoare sînt obligați să o plătească stomatologii și chirurgii.
Războiul dintre medicii de familie și Casa Națională nu interesează însă Casa Județeană de Asigurări. Șefii acesteia i-au atenționat deja pe medicii de familie că pot rămîne fără contracte de finanțare, dacă nu plătesc fiecare cei 60 de euro către ASIROM. „În contractele de finanțare semnate cu ei se specifică într-un articol că orice modificare de legislație în domeniu este acceptată. Impunerea unui nou prag pentru polițele de asigurare a fost un ordin al Casei Naționale, pe care trebuie să-l respectăm. De trei luni noi sîntem descoperiți în modul de a-i finanța, pentru că din punct de vedere al asigurării de risc profesional medicii de familie nu corespund. Dacă medicii de familie nu își încheie polițele de asigurare potrivit noului ordin, putem sista finanțarea cabinetelor”, declară Dan Stoica, director de contractări în cadrul CAS. Medicii de familie spun însă că în contractele semnate de ei se specifică faptul că acceptă orice lege, ordonanță de urgență sau act normativ care apare după data semnării contractului, dar obligația de plată a unei asigurări scumpe este specificată de un simplu ordin. Medicii de familie spun că nu se tem de amenințarea cu sistarea contractelor de finanțare.
Pînă în acest moment, singurii care au încheiat polițe de asigurare după noile plafoane sînt farmaciștii. Ei au avut de plătit tot o poliță de 60 de euro către societatea Alianz-Țiriac. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns