Starea sistemului de iluminat public din municipiul Bacău este precară, în ultimii 15 ani s-au modernizat doar 7% din stâlpi și 10% din corpurile de iluminat. Un audit realizat anul trecut arată cauzele pentru care iluminatul public este nu numai vechi, dar și ineficient.
Proprietarii infrastructurii de iluminat public sunt Primăria Municipiului Bacău și operatorul local de distribuție a energiei electrice E.ON Distribuție România SA (actual Delgaz Grid SA).
Primăria Municipiului Bacău deține 100% din corpurile de iluminat existente şi cca. 72% din stâlpii de iluminat public, restul de 28% aflându-se în proprietatea operatorului local de distribuție a energiei electrice (Delgaz Grid SA).
Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a contractat în cursul anului 2017, în cadrul unui proiect, un consorțiu de experți (Berliner Energie Agentur (Lider de proiect), Tractebel Engineering (Expert tehnic), Țuca Zbârcea și Asociații (Expert jurist) și TUD Business Consulting (Expert financiar) pentru realizarea unui audit energetic, în vederea realizării unui proiect de modernizare a iluminatului stradal pentru trei municipalități (Bacău, Constanța, Botoșani).
Datele despre rețeaua de iluminat public
În perioada octombrie-decembrie 2017 a fost elaborat studiul „Audit energetic al sistemului de iluminat public din municipiul Bacău“.
Potrivit studiului, sistemul de iluminat public este compus în principal din: 475 km rețele electrice (în majoritate linii electrice aeriene) aferente iluminării a 198 km de străzi, dar și iluminării altor căi de acces; 8.771 stâlpi (dintre care 56 pe alei pietonale și în parcuri); 9.084 corpuri de iluminat (3.250 cu vapori de sodiu, 5.541 cu vapori de mercur și 293 cu LED). În capitala județului sunt 186 contoare şi 147 posturi de transformare.
Stare „precară” a rețelei vechi de peste 40 de ani
Potrivit studiului, starea generală actuală a sistemului de iluminat public este precară din punct de vedere al eficienței energetice și al stării tehnice a cablurilor și stâlpilor.
În mare parte, tehnologia folosită este depășită din punct de vedere tehnic și energetic, iar vechimea rețelei (cu excepția zonelor reabilitate recent – de exemplu Mioriței – I.L. Caragiale – Milcov) de peste 40 ani, impune lucrări de modernizare, pentru reducerea consumului.
Consumul de energie electrică este ridicat (cca. 33 MWh/km / stradă iluminată) comparativ cu un consum al unui sistem de iluminat similar, dar dotat cu corpuri de iluminat eficiente energetic (în multe orașe europene, consumul variază între 10–18 MWh/km / stradă iluminată);
Deși consumă mult, becurile nici nu iluminează suficient. Nivelul de iluminat (luminanța la nivelul suprafeței) nu este conform standardelor în vigoare, iar în tot orașul nu este pus la punct un sistem de control de la distanță.
O altă concluzie a studiului este că și cablurile electrice, la fel ca toate utilitățile, trebuie amplasate în subteran.
Primăria a dat mentenanța în grija Societății de Servicii Publice Municipale Bacău
Cei care au realizat studiul au indicat că se impune „modernizarea sistemului de iluminat public, în vederea creşterii eficienței energetice a acestuia”. În consecință, Municipiul Bacău (Primăria Bacău) a semnat un contract cu propria firmă, Societatea de Servicii Publice Municipale Bacău S.A, pentru „Servicii de mentenanță a sistemului de iluminat public din municipiul Bacău“.
Contractul a intrat în vigoare pe 5 februarie 2018, iar costurile pentru acest an sunt estimate la 460.000 de lei, din care peste 347.000 de lei manoperă, iar materialele ar urma să coste 113.000 de lei.
inginer a zis
O primarie plina de prosti in frunte cu seful lor care gandeste cu picioarele. Atunci de ce au mai cheltuit banii aiurea in 2016 si au cumparat cu 450.000 lei de la E-ON 1.500 de stâlpi, 59 de kilometri de linie electrica subterana daca erau invechite?
Iar se umbla cu cioara vopsita dar nu se spune ca pe marile bulevarde abia a fost modernizat iluminatul public. Marasesti (E_85), Miorita, Stefan cel Mare, Milcov, Gen Stefan Guse, toata Calea Moinesti pt ca acolo au fost facute de Spagarache lucrari de modernizare . Recomand primarului sa citeasca povestea „Banul muncit”.
Mihaela a zis
Ce vina are daca asa i-a spus marele specialist Otetea Toader?
inginer a zis
De ce nu-l da nimeni afara din primarie pe acest „dezinformator” si puturos, sef lipsit de implicare care taie frunze la caini cat este la serviciu.
Mihaiu a zis
De o saptamana in strada Lucrețiu Pătrășcanu 2 chiar în fața scării D becul stradal e dus. Întuneric în parcări percil de intrat în scara ținînd cont ca ne aflam intr o groapă. Unde sunt numerele de telefon la care se anunță avaria?