• un turc și trei români își dispută patrimoniul unui fost IAS • toate părțile declară că au fost înșelate • deși Direcția Sanitar Veterinară a închis definitiv fabrica de lapte a turcului, aceasta funcționează bine mersi în continuare
Inginerul Enache Lioliu, patronul fabricii de lapte Tosten din Ardeoani, acuză trei localnici că au năvălit în casă și l-au bătut măr, și pe el, și pe soția lui. El susține că motivul agresiunii l-ar fi constituit divergențele ivite între ei ca urmare a faptului că sînt coproprietarii unui IAS. Lioliu spune că incidentul s-a petrecut la sfîrșitul săpătmînii trecute și că, mai înainte, unul dintre agresori le-a tăiat curentul electric. „Duminică noaptea, pe la orele 21,00, au venit la mine la apartament și au forțat ușa doi bărbați. Unul dintre ei, Victor Diaconu, a intrat și ne-a bătut, un alt bărbat, Ion Spulber, prietenul lui Diaconu, stătea de pază la ușa de la intrare, iar cel de-al treilea, Gheorghe Savin, care nu a intrat deloc în casă,, a stat de pază la ușa de la intrare în bloc. Diaconu ne-a bătut cu pumnii, pe mine și pe soție. De trei ori au plecat și tot de trei ori s-au întors să ne mai tragă o porție de bătaie. Ultima dată, Diaconu a venit cu toporul, mi-l arăta, și mă tot întreba dacă îi văd luciul la lumina lumînării. Mi-l plimba pe la gît și m-a bătut pînă am leșinat. Apoi, toată noaptea ne-au amenințat la telefon că, dacă o să chemăm salvarea, chiar ne omoară. Abia către ora patru dimineața am reușit să cmergem la spital”, ne-a declarat Lioliu.
De celalată parte cei incriminați spun că în seara aceea erau cu toții într-un alt sat, unde aveau de rezolvat niște probleme. „În mașină cu noi era și Lăcrămioara Prisecaru, o vînzătoare la un magazin din Ardeoani, pe care o duceam acasă. S-a făcut anchetă, avem martori atîția oameni cu care am stat de vorbă în Turlui în seara aceea. Nu-i nimic adevărat”, ne-au spus Victor Diaconu și Gheorghe Savin. Cum polițistul din Ardeoani nu a fost ieri de găsit, nu am reușit să aflăm ce s-a întîmplat, de fapt, duminică seara, în apartamentul familiei Lioliu. Oricum, cei doi soți, au certificate medico-legale, care atestă că au suferit leziuni traumatice, provenite în urma unei bătăi.
Vecini dintr-o întîmplare
Totul a început de fapt în urmă cu trei ani cînd, în luna octombrie, Enache Lioliu, un turc din Constanța, a decis să se stabilească în Ardeoani. El a închiriat de la SC Agroveg SA Ardeoani, pe cinci ani, bunurile fostului IAS și plătea chirie trei milioane de lei pe lună. Prin contract, Lioliu s-a obligat să populeze fermele cu animale și să construiască o fabrică de lapte. El a făcut reparații capitale la instalația de apă, a tras curent electric în fermă și a început dotarea fabricii. „Toate acestea au fost finalizate pînă în luna decembrie 2000, cînd am dat drumul fabricii de lapte. Totul a mers bine pînă în februarie 2002, cînd SC Agroveg a fost scoasă la privatizare. În acel moment Casa Județeană de Pensii a început să execute bunurile din patrimoniu, pentru datoriile de aproape un miliard de lei pe care le avea din urmă Agroveg-ul. Printre acestea se aflau însă și imobile în care făcusem eu investiții. Am dat Casa județeană de Pensii în judecată și am obținut sistarea executării. Cu toate acestea, Casa de Pensii a vîndut bunurile fără să mă anunțe, deși eu am depus scrisoare de intenție de a prelua datoriile fostului IAS, aveam și decizia de suspendare a execuției. Așa m-am trezit cu încă doi proprietari în incintă. Unul era Gheorghe Savin, iar celălat, Victor Diaconu”, ne-a declarat Lioliu. De celalată parte, Savin și Diaconu spun că și ei au avut același statut de chiriași mai întîi și apoi de prorpietari. „Uitați-vă la contractul meu de închiriere. Datează cu o lună mai tîrziu decît a lui Lioliu. Am plătit 450 de milioane de lei pentru niște imobile de care nu ne putem folosi. Prin contractul de cumpărare de la Casa de Pensii, care a organizat corect licitație pe 27 mai 2002, sîntem coproprietari pe o treime din rețeaua de apă și cea de curent electric. Nu le putem folosi, pentru că nu ne dă voie Lioliu să ne racordăm . Și din cauza asta stăm și ne uităm la clădirile astea”, spune Savin.
Din păcate, nu am reușit să obținem o poziție oficială de la Casa de Pensii, din care să aflăm cum de a fost posibil ca, în ciuda nenumăratelor documente, bunurile Agroveg să fie înstrăinate, creînd atîtea probleme.
Enache Lioliu spune că, în prezent, cei doi vor să scape de el cu orice preț, pentru că deține 87% dintre acțiunile Agroveg și are drept de decizie asupra patrimoniului societății. Restul de acțiuni aparțin SIF Moldova. „La începutul lunii iulie, am cumpărat caietul de sarcini și apoi m-am prezentat la licitția organizată de Agenția Domeniilor Statului (ADS). Pe 10 iulie 2002 am cumpărat pachetul majoritar de acțiuni, cu drept de administrare a întregului patrimoniu, plus drept de concesionare pe 49 de ani pentru șase hectare de teren neagricol, cel pe care se află construcțiile, și încă nouă hectare de teren agricol. Avocații mei au făcut apoi cerere de „opoziție la vînzarea efectuată de Casa de Pensii”, pentru a intra în posesia bunurilor care mi se cuvin”, a spus Lioliu. Savin și Diaconu susțin însă că tocmai modul în care a intrat turcul în posesia acțiunilor este suspect. „Am aflat că ADS a inclus în dosarul de prezentare și bunurile de patrimoniu pe care le cumpăreasem noi de la Casa de Pensii. Am sesizat ADS despre această neregulă și funcționarii de acolo și-au recunoscut greșela prin adresa nr. 15297 din 14 iulie 2002 și au spus că vor anunța pe toți potențialii cumpărători de modificările survenite”, a spus Diaconu fluturînd un dosar întreg de acte cu corepondența dintre el și diferitele instuții ale statului, pe această temă.
„Totul părea în ordine, dacă licitația nu s-ar fi organizat fără să mai facă vreun anunț public. Așa că noi n-am știut, iar pe 10 iulie, Lioliu a cumpărat pachetul de acțiuni”, spune Savin. Cei doi au făcut plîngeri pe la toater instituțiile abilitate și au sesizat și Inspectoratul General al Poliției, care pe 6 martie 2003, a confirmat că privatizarea SC Agroveg conține ilegalități și că s-au demarat cercetările penale.
Direcția Sanitar Vetrinară a închis fabrica, dar aceasta funcționează în continuare
Săptămîna trecută, inspectorii Direcției Sanitar Veterinare (DSV) au efectuat un control la fabrica de lapte a lui Lioliu și au constatat că s-ar impune închiderea definitivă a acesteia. „Am constat că lipsesc pînă și măsurile elementare de igienă la fabrică și la punctele de colectare a laptelui, că evacuarea apelor uzate și a deșeurilor se face direct în cîmp, că fabrica nu are apă curentă, echipament de protecție, că lipsesc analizele laptelui colectat, că nu au probe de autocontrol pentru analiza produsului finit și că nu au asistență sanitar veterinară”, ne-a declarat medicul veterinar Gheorghe Vlad, șeful Serviciului de igienă a Direcției Sanitar Veterinare Bacău. De aceea s-a impus închiderea definitivă a fabricii și amendarea administratorului cu zece milioane de lei. Numai că una au decis inspectorii DSV și alta face patronul fabricii de lapte. Chiar în momentul în care ne făceam noi documentarea, o cisternă cu lapte a fost descărcată la rampă, pentru ca apoi laptele să fie introdus în circuitul de producție. Patronul fabricii de lapte de la Ardeoani procesează aproximativ 2000 de litri de lapte pe zi pe timp de vară. Iarna, cantitatea de lapte procesată zilnic ajunge pînă la 5000 de litri de lapte. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns