Societatea Bere Lichior Margineni ar putea relua, in aceasta saptamina, fabricatia pe linia produselor intermediare rezultate din procesul tehnologic de producere a berii – produse cu un grad scazut de alcoolizare. Fabrica este oprita de la inceputul lunii martie, dupa ce E.ON Gaz a inchis distributia de gaz metan in fabrica din Bacau, motivind neplata unei creante vechi de circa trei-patru ani. Bere Lichior Margineni se afla, inca, in Programul de reorganizare judiciara, iar actionarul majoritar, Asociatia salariatilor, sustine ca oprirea gazului este o masura abuziva si se alatura atitudinii nefiresti pe care Fiscul o are fata de aceasta intreprindere, careia, in calitate de prim-creditor, nu-i permite derularea in conditii normale a productiei.
Bere Lichir Margineni lucreaza, in prezent, numai cu o parte dintre salariati, dupa oprirea tehnologica din luna martie, insa acestia vin la lucru si in conditiile in care nu si-au primit salariile. „Traim – spune directorul general al intreprinderii, Sergiu Serban – cu totii cu spernta ca lucrurile se vor rezolva, iar noi vom putea relua fabricatia. Noi, acum, sintem aproape gata cu documentatia pentru fabricatia de produse intermediare in procesul de fabricare a berii, bauturi alcoolice de o tarie mai mica, din alcool obtinut prin fermentare, aproape suta la suta naturale. Desi obtinem foarte greu si pentru acestea aprobarea”. Berarii aduna ban cu ban pentru a cumpara un cazan de abur cu dubla sursa de alimentare, pe gaz metan si pe combustibil lichid usor – CLU. „Cu el – a precizat Sergiu Serban – vom lucra alternativ, pe fazele de productie: fierbere, imbuteliere si fabricarea maltului. Pina atunci, am reabilitat si cazanul pe gaz, in speranta ca vom avea, totusi, gaz metan, iar acum incheiem probele hidraulice. Verificam si instalatiile de automatizare si instalatia de ardere. Speram sa repornim in aceasta saptamina la imbuteliere, iar la sfirsitul lunii august vom scoate pe piata produsele intermediare”.
„Sechestrati” de E.ON
Despre masura e a opri gazul metan, Sergiu Serban, sustine ca aceasta este mai mult decit „captivitatea” in care este obligat un consumator sa ramina printr-un contract cu un furnizor de gaze naturale sau energie electrica, asa cum prevad legile in vigoare. „Este de-adreptul o sechestrare – spune directorul general al fabricii. Pentru ca nu putem trece nicicum la alt furnizor. Dupa normele Agentiei Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRDE), trecerea la alt furnizor se face cu un preaviz de 75 de zile, iar rezilierea contractului se poate face numai daca s-au achitat toate creantele. Captivitatea, deci, este cu atit mai mare! Conform contractului cu E.ON, neplata gazului furnizat poate atrage limitarea furnizarii, pina la intrerupere, ca si rezilierea contractului. Rezilierea se face, insa, printr-o notificare, fara termene de gratie. Desi, rezilierea ne-ar elibera de contract”. Fabrica a oferit file de cec cu scadenta E.ON-ului, drept garantie ca le va plati creanta. Dar pe care ar putea-o plati numai daca ar lucra. E.ON nu a acceptat. Mai mult, a cerut, in instanta, falimentul intreprinderii si plata cautiunii prevazute prin lege la creanta pe care o are asupra ei.
Despre cum au ajuns „la cutite” Bere Lichior Margineni si E.ON Gaz si in ce stadiu se afla relatia lor procesuala, derulata in instantele de la Brasov si Bucuresti, vom reveni, insa, in numarul de miine al ziarului.
Lasă un răspuns