Inginerul Constantin Șoșu, președintele societății Vînătorul și Pescarul Sportiv, este, de cîteva zile, deținătorul celui mai mare trofeu de urs din județul Bacău. Pe 14 mai, în pădurea de la Coșnea, Constantin Șoșu a reușit să răpună, cu trei gloanțe, un urs de 350 de kilograme, evaluat de specialiști ca avînd caracteristici mult superioare celor care duc la obținerea unei medalii de aur pentru un trofeu. Ursul a fost ademenit, timp de aproape o lună, în cu miere, într-o poiană din adîncul pădurii, de paznicul de vînătoare Ladislau Roman. Chiar dacă nu a mîncat în fiecare zi din nada lăsată, Moș Martin s-a obișnuit cu locul. Constantin Șoșu a plecat la vînătoare, la ceas de seară, împreună cu vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Chiriac, și cu omul de afaceri Nicolae Rotaru.
„Am făcut pîndă timp de aproape o oră, în apropiere de poiana unde știam că obișnuiește ursul să vină. Am avut noroc și a apărut. Am pus arma la ochi și am tras. Trei focuri au fost suficiente pentru ca ursul să fie învins”, povestește Constantin Șoșu. El a folosit o armă cu glonț de calibrul 30 și specialiștii care au evaluat trofeul au constatat că primul glonț a străpuns inima animalului, iar celelalte două au fost trase foarte aprope de acesta, la o distanță de șase centimetri. Ursul s-a mai tîrîrt doi-trei metri, după care s-a prăvălit la pămînt. Au urmat ritualurile specifice unui astfel de moment: vînătorul a primit o crenguță de brad muiată în sîngele care șiroia din rana ursului și pe care a pus-o la pălărie.
Animalul a fost scos din pădure, chiar în aceeași noapte, cu ajutorul unui TAF. Au urmat evaluările trofeului, care, pentru urs, au două componente: blana și craniul. Comisia a stabilit că blana ursului împușcat de Constantin Șoșu valorează 528,7 puncte, în condițiile în care, pentru o medalie de aur, sînt suficiente 300 de puncte. Craniul a adunat și el 64 de puncte, cu nouă mai multe decît punctajul necesar pentru a obține o medalie de aur. După ce toată lumea s-a convins că este cel mai mare trofeu de urs existent în acest moment pe raza județului Bacău și unul dintre cele mai mari din țară, blana a fost trimisă la unul dintre foarte puținii meșteri din țară care se pricep să o tăbăcească. Vînătorul a preparat apoi o pastramă de urs a cărei rețetă a promis că o să ne-o dezvăluie într-una dintre edițiile noastre viitoare.
Împătimit vînător și pescar, Constantin Șoșu nu este la prima isprav de acest gen. El deține o medalie de aur pentru un craniu de pisică sălbătică și, în 1996, a pescuit la Orbeni un somn de 16 kilograme. „Acesta este, însă, cel mai frumos moment din viața mea de vînător. Este o satisfacție deosebită să împuști un urs atît de mare”, spune Constantin Șoșu, pe care autorizația de vînătoare și trofeul l-au costat 300 de milioane de lei. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns