Cum veștile „bune” nu vin niciodată singure, la valul de scumpiri ce include gigacaloria, salubritatea și taxele și impozitele locale se adaugă si apa. Astfel, de la 1 ianuarie 2025, băcăuanii vor plăti cu aproximativ 25% mai mult la apă și canalizare.
În ceea ce privește apa potabilă produsă, transportată și distribuită, băcăuanii vor plăti de anul viitor 10,77 lei pe metrul cub, față de 8,62 lei cât a fost anul acesta. Pentru canalizare, noul tarif va fi de 8,04 lei pe metrul cub, de la 6,44 cât este în prezent.
Creșterea a fost asumată odată cu semnarea contractului pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Bacău, în perioada 2014-2020”, al cărui beneficiar este CRAB și a cărui valoare este de 369 de milioane de euro. Beneficiarii investiției sunt 41 de localități din județ, inclusiv municipiul Bacău. Majorarea ține cont de planul tarifar aprobat de ADIB (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Bacău), odată cu semnarea contractului de investiții menționat, și de rata inflației. Ultima majorare din plan ar trebui aplicată în 2026.
Lili a zis
Nu putem lăsa pe cei din guvern, din administeatie fără salarii și sporuri.
Xxx777 a zis
Ati ales useristul hastagist , acum sa nu va plangeti. Doar putorile din primarie nu se tin cu minim pe ecpnomie. Plus chiria de 250000 pe luna in cladirea Sif….
Bacau a zis
Văcăre, știi cine e președintele ADIS? Mănânci rahat fara sa ai habar..
Mihai S. a zis
In ultimii ani, apa potabilă și canalizarea se scumpesc intr-un ritm alert. Și guvernul mărește accelerat accize și taxe fara nicio logica economică, rezultând că executivul central (guvernul) și cel local (primăria) sunt generatori de inflație.
Nu explică nimeni de ce utilitățile se scumpesc cu procente mult mai mari decât inflația. Va spun eu: lăcomie, ineficiența, corupție și nesimțire în lanțul politic, local și central.
Totul se bazează și pe lipsa de reacție a cetățenilor. Au observat politicienii în ultimii 30 ani că orice măsură aberanta se ia, orice scumpire ilogică se ia, nimeni nu iese in strada, nimeni nu reacționează. Popor de lași, slugi și slabi, fără sânge în instalație.
Popa Mircea a zis
Poporul Roman, si romanul este este bogat si are de toate. Bunastarea lui si fericirea lui nu este infulentata de scumpiri si ridicari de preturi, deoarece romanii au bani suficienti pentru a face fata ridicarilor de preturi.
Mioara, terapeut a zis
Contează mult viziunea Feng Shui a cetăţeanului, modul în care băcăuanul se armonizează cu natura. Cine are puţină verdeaţă în faţa blocului nu ar trebui să se îngrijoreze de scumpirile la apă şi canalizare.
Deschideţi-vă mintea, sunteţi copii ai universului! Poţi scoate fundul pe fereastră şi să-ţi dai drumul în grădina blocului. Ajută şi la fertilizarea solului, şi nici nu mai cheltui atât de mult pe apă.
Folositi beţişoare parfumate si mantre pentru a depăşi eventualele discuţii polemice cu vecinii de la parter. Important este să gândiţi pozitiv!
Baba Sâc a zis
Sper că acest comentariu este ironic, altfel denotă nebunie!!!
Maremprost mai esti a zis
Iar demonstrezi calități intelectuale ieșite din comun , băi Baba sac de rafie ….😂😂
Baba Sâc a zis
Argumentează,mare prost ce ești!
Mare prost mai esti a zis
Ce să argumentez bă prostane ? Citește ce ai scris , e destul …😂😂😂
Mih a zis
Esti prost de bubui!
Simi a zis
Mulțumim din inimă și mă întreb peste cât timp vom plăti 20 le/mc apă și canalizare. Nimeni, dar nimeni nu „vede” ca prețul apei potabile este din ce în ce mai mare. Până când oare????? Nu ar trebui renegociate contractele de furnizare întrucât prețul este modificat de la an la an de către furnizor?
Mih a zis
Ca sa ajungem nespalati si mirosind a transpiratie la serviciu!
Iuliana Podborschi a zis
Parca in campania electorala era vorba despre scaderea impozitelor si taxelor… nu ne-am imbatat cu apa rece dar macar sa nu le cresteti atat si nejustificat. Si fara a fi imbunatatita calitatea serviciilor. Pentru ce implementeaza CRAB proiecte europene ? Ca sa creasca taxele ? Idem si cu taxa pe gunoi si fara legatura cu gunoiul rezultat pe persoana si in realitate.
Actualul Consiliu Local doar voteaza pe banda cresteri de taxe, suplimentari de imprumuturi si proiecte carora le cresc aberant cheltuielile fara sa inteleaga cu adevarat „justificarea” pentru toate acestea ?
Mih a zis
Cat sa te ademeneasca la vot si sa-i votezi,pe urma isi schimba parul.
Robert Gaspar a zis
19 lei mc dw apa la Bacau (4 euro) ,zici ca avem salarii ca in Elvetia. Traiasca USR , PSD si PNL.
Mih a zis
Probabil ei pe acolo isi fac vacantele si s-au gandit sa vina cu idei noi si in tara asta nenorocita si distrusa de lacomia si nesimtirea lor.
Nelu a zis
Minciuni. Acum Estee apă 15,89 lei după sponsorizarea primăriei a CR AB ului. În 2025 va fi după calculul meu 21.35 lei/ mc.🤔🧑🦽🖖
Popovici Costel Ciprian a zis
Asta este pe țară ! ! ! Ați votat P.S.D. , la parlamentare , acum , bucurați-vă !
iondinbacau a zis
S-a scumpit caldura dar pe Bicaz (Electricienilor, Proiectantului ,Chimiei) nu avem caldura si nici apa calda. Nici o informatie de la Thermoenergy.
GBT a zis
In curand o sa fie mai ieftin sa facem dus cu apa imbuteliata!
Este revoltator ca intr-o tara cu atatea resurse de apa, costurile sa fie printre cele mai mari din lume! Cat de ineficient sa fie tot sistemul?!
Stiti cat plateste un cetatean din Emiratele Arabe Unite, o tara aflata IN DESERT, pentru un metru cub de apa? Va raspunde Google…
„În Abu Dhabi, tarifele pentru apă și canalizare diferă în funcție de statutul rezidenților și de consum.
Cetățeni Emiratezi:
Apă:
Pentru consumul de până la 700 litri/zi în apartamente și 7.000 litri/zi în vile, tariful este de 1,7 dirhami/mc (aproximativ 0,46 USD/mc).
Pentru consumul care depășește aceste limite, tariful crește la 1,89 dirhami/mc (aproximativ 0,51 USD/mc).”
Stiti cat platesc si altii? Vedeti si va minunati…
Franța: ~4,00–5,00 EUR/mc
Regatul Unit (UK): ~3,00–4,50 EUR/mc
Spania: ~2,00–4,00 EUR/mc (variază în funcție de regiune)
Italia: ~2,00–3,50 EUR/mc
Austria: ~4,00–5,00 EUR/mc
Polonia: ~1,50–2,00 EUR/mc
Cehia: ~2,50 EUR/mc
Ungaria: ~1,50 EUR/mc
România: ~3,50–4,00 EUR/mc (17–20 RON/mc, în funcție de regiune)
Bulgaria: ~1,20–1,50 EUR/mc
Republica Moldova: ~1,80 EUR/mc (38 MDL/mc)
Ucraina: ~0,80–1,20 EUR/mc
Suedia: ~2,50–3,00 EUR/mc
Norvegia: ~2,50–3,50 EUR/mc
Finlanda: ~3,00 EUR/mc
Grecia: ~1,50–2,50 EUR/mc
Croația: ~2,00–3,00 EUR/mc
Serbia: ~1,00–1,50 EUR/mc
Bosnia și Herțegovina: ~0,80–1,20 EUR/mc
Mih a zis
Probabil ar fi cazul sa ne vindem casele si sa plecam in locuri unde apa este ieftina sau pretul e normal pentru buzunar.Orasul il lasam pradatorilor.Oricum a ajuns sub orice critica.
Cetatean a zis
O sa ajungem niste nespalati ca sa nu consumam apa.Traim tot ca pe vremea lui Ceasca,de fapt.
next a zis
ADIB și ADIS, toți o apă și gunoi, buni de legat cu toții.
Vede a zis
Cresterea costurilor apei pe seama cetatenilor este metoda cea mai simpla de crestere a veniturilor ADIB
– sunt strazi cu retele de apa noi si vechi ramase (fara dezafectare ) unde smecherii fac consunuri uriase de apa ( alimentare piscine , udat gradini la greu ,etc. ) pe seama celorlalti consumatori ). Nu-i preocupa pe cei de la ADIB,mai ales ca aceasta situatie dureaza de circa 8 ani.
– volunul de apa taxat la canalizare este egal cu cel de alimentare ca si cum nu ar mai exista evaporare (respiratie uscat rufe, udat flori etc. etc). Tehnologic, din apa alimentata , la canalizare nu ajunge mai mult de 60%.