Cronicari ai clipei
Cititorul nostru Miroslav Daneliuc, din Bacău, strada Ion Ionescu de la Brad nr. 43, ne-a mărturisit că urmărind „Ziarul de Bacău” încă de la primul număr și-a descoperit pasiunea pentru jurnalistică, deși este pensionat de o bună bucată de vreme. El și-a propus să bată orașul în lung și în lat pentru a descoperi subiecte pe care, apoi, să ni le propună spre publicare în cadrul acestei rubrici. Îl primim cu plăcere și îi promitem că vom manifesta maximum de receptivitate. Așa cum, de altfel, se vor bucura toți ceilalți doritori de a deveni cronicari ai clipei. Iată ce vă propune pentru astăzi domnul Daneliuc:
Despre lemne la plus 40 de grade
Ceea ce urmează s-ar putea să vă pară anacronic, în condițiile în care meteorologii au anunțat temperaturi caniculare, ce vor putea depăși 40 de grade. Amintiți-vă, însă, de vechea zicală românească: „omul gospodar își face vara sanie și iarna car”. Asta, pentru că peste patru, cinci luni să nu tropăim pe loc și să ne suflăm în mîini pentru a ne încălzi. Nu fac altceva decît să atenționez asupra unei „scăpări”, care face să sufere mulți oameni din oraș. De aproape zece ani în municipiul Bacău nu mai există nici un depozit de lemne pentru populație. Cel care există pe strada Tolstoi, în spatele sediului Poliției, lîngă calea ferată, a fost desființat prin 1993 și transformat în depozit de fier vechi. După cum știm, nu toți băcăuanii locuiesc la bloc, unde au asigurate gaze și încălzire centrală. Ce fac cei care au case în cartiere precum Gherăiești, Șerbănești, Izvoare sau cartierul CFR? Pentru a se aproviziona cu lemne de foc aceștia sînt obligați să le cumpere de la ocoalele silvice Hemeiuși, Gârleni sau Nicolae Bălcescu. Pînă văd lemnele în curți, costul lor crește de aproape trei ori față de cel de la depozit, plus efortul și frigul îndurat de oameni. Cît despre cărbuni și brichete, nici nu se mai pune problema în absența depozitului. Iată o oportunitate de afaceri la care nu s-a gîndit nimeni pînă acum.
(cu foto)
Service auto pe spațiul verde
Pentru a amenaja un parc e nevoie de ani de zile așteptînd să crească pomii, iar oamenii să se obișnuiască cu prezența lor. Pentru a-l strica este suficientă o idee neinspirată a unora, care profită de neimplicarea autorităților administrative locale. Pînă mai vara trecută, la intersecția străzilor Iosif Cocea, Logofăt Tăutu, 22 Decembrie și C. Negri există un parc de circa 5 000 m.p. O oază de verdeață într-o mare de blocuri. Locatarii din zonele respective se puteau odihni și răcori aici în zilele cu caniculă. Acum, locul cu pricina s-a transformat în parcare și în rampe de service auto. Pomii și băncile sînt distruse. Seara și în zilele de sîmbătă aici se repară mașini de mare tonaj. În loc de liniște și aer curat, oamenii au parte de zgomot, fum și miros de carburanți. Cred că doar cu puțin interes și efort locul cu pricina ar putea fi redat destinației inițiale.
(cu foto)
Aveți cuvîntul!
În ediția de miercuri publicam, în cuprinsul acestei rubrici, nota – semnal „Mafia piețelor”, prin care un producător agricol individual din comuna Matca, județul Galați, își exprima nemulțumirea față de unele practici abuzive ale unor angrosiști ce-și fac afacerile în Piața centrală agroalimentară din municipiul Bacău. Receptivi la semnalele voastre de atenționare, Administrația Piețelor a ținut să ne comunice, în scris, prin semnătura directorului Ovidiu Băncilă: „Problemele sesizate de dl. Vasile Drăgănescu sînt cunoscute de către Direcția Administrația Piețelor și de aceea zilnic se efectuează controale în parcarea Vivariu pentru a stopa fenomenul de speculă prin vînzarea produselor agricole en gross direct din mașină. Pentru a demonstra că acest aspect este în permanență în vizorul nostru, vă prezentăm amenzile aplicate unor producători agricoli din comuna Matca, surprinși că își comercializau marfa direct din mașină, în perioada 15-19 iunie a.c. :
Damaschin Gheorghe – 3 000 000 lei
Brînză Ioan – 150 000 lei
Matei Vasile – 150 000 lei
Nacu Costică – 150 0000 lei
Ciocan Ion – 3 000 000 lei
De menționat faptul că cele mai multe probleme legate de acest aspect sînt create de producătorii agricoli din Matca, aceștia dorind de cele mai multe ori să-și vîndă marfa en – gross, pentru a nu pierde timpul cu vînzarea în piață. Ei n-au putut invoca faptul că nu au găsit loc la tarabe, deoarece la această dată există un număr destul de mare de locuri neocupate.
Referitor la cazul concret al d-lui Vasile Drăgănescu, considerăm că, dacă aceasta s-ar fi prezentat la Direcția Administrația Piețelor cu cazuri concrete de obstrucționare în a-și vinde marfa de la tarabă, problema s-ar fi rezolvat pe loc, fără a fi nevoie de această sesizare. Cu atît mai mult cu cît acest nume nu figurează în nici o evidență a noastră, deși dînsul susține că vinde produse agricole în Piața Centrală de mulți ani.
Pe această cale adresăm un apel către dl. Vasile Drăgănescu să se prezinte la Direcția Administrația Piețelor pentru a i se stabili un aplasament la care să-și vîndă produsele la ce preț dorește, urmînd ca, în momentul în care va întîmpina greutăți de orice fel, să ne sesizeze pentru a lua măsuri care se impun”. (Mihai BUZNEA)
Lasă un răspuns