La începutul anului 2017, Holzindustrie Schweighofer a implementat un plan de acțiune complex pentru a combate tăierile ilegale și pentru a sprijini dezvoltarea unei industrii durabile a lemnului în România. Compania a investit 1 milion de euro în consolidarea securității lanțului său de aprovizionare.
Un pilon important al acestui plan de acțiune este sistemul Timflow, un sistem unic de urmărire prin GPS, care monitorizează traseele camioanelor cu bușteni de la punctul de încărcare până la poarta fabricilor. Aceste măsuri depășesc cu mult cerințele legale și reglementările în vigoare din România. La un an de la implementare, compania face public bilanțul acestor măsuri.
Transparență
Începând cu 1 aprilie 2017, Holzindustrie Schweighofer monitorizează prin GPS toate camioanele care livrează bușteni la fabricile companiei. În acest scop, 800 de camioane de la 500 de firme de transport au fost echipate cu sistemul Timflow. Holzindustrie Schweighofer este singura companie din România care face publice datele transporturilor de bușteni, disponibile pe https://www.timflow.com/. În primele 11 luni de la implementare, 280 de utilizatori înregistrați pe portalul Timflow au accesat datele transporturilor de 5.200 de ori.
Potrivit unui comunicat de presă al companiei, Holzindustrie Schweighofer menține o „politică de toleranță zero” în ceea ce privește livrările de buștean din surse incerte și reacționează prompt în astfel de cazuri. În conformitate cu acest principiu, compania a delistat până în prezent în jur de 100 de furnizori, fie temporar, fie permanent, din motive de nerespectare a politicii de achiziție a Holzindustrie Schweighofer.
Pentru un lanț de aprovizionare sustenabil și responsabil în România, care respectă toate standardele FSC®, Holzindustrie Schweighofer plătește furnizorilor un bonus pentru buștenii certificați FSC. Compania a plătit – din 2012 până în prezent – o sumă totală de 1,4 milioane de euro (dintre care 350.000 de euro în 2017).
Pe 5 martie 2018, ONG-ul Agent Green a publicat un studiu despre performanța companiilor internaționale de prelucrare a lemnului care operează în România. Holzindustrie Schweighofer a fost menționată drept singura dintre cele 11 companii analizate care au îndeplinit cu brio toate criteriile evaluate. Studiul Agent Green este publicat aici.
Dialog
Holzindustrie Schweighofer se implică activ în dialogul cu toate părțile interesate. În efortul de a maximiza transparența, compania a organizat în cursul anului trecut patru consultări publice care au implicat 600 de participanți. În 2017, aproximativ 80 de jurnaliști români și internaționali au vizitat fabricile Holzindustrie Schweighofer. În acest sens, compania a organizat 10 zile de porți deschise la care au participat atât presa locală și centrală, cât și presa internațională.
Acțiuni de plantare
Holzindustrie Schweighofer s-a angajat în susținerea proiectului de reîmpădurire a terenurilor forestiere cu dificultăți de regenerare Pădurea de Mâine. Acesta este un proiect multianual dezvoltat de Asociația Administratorilor de Păduri (AAP) și Universitatea ,,Ștefan cel Mare” Suceava, cu sprijinul Holzindustrie Schweighofer. Scopul proiectului este să planteze 1 milion de puieți până în 2024. Proiectul a atras până acum 300 de voluntari. La prima plantare din Poieni-Solca de pe 11 noiembrie 2017 au fost plantați 21.000 de puieți pe 4,7 ha. Șase noi acțiuni de plantare sunt programate pentru această primăvară, unde urmează să fie plantați aproximativ 142.600 de puieți pe 34,9 ha.
Proiect-pilot pentru testarea fezabilității urmăririi individuale a buștenilor
Holzindustrie Schweighofer lucrează constant la îmbunătățirea măsurilor și a procedurilor sale. În prezent, compania testează un proiect pilot pentru trasabilitatea buștenilor, în care aceștia sunt identificați utilizând etichete cu coduri de bare. Toate informațiile relevante despre fiecare buștean (dimensiune, specie, calitate, date furnizor, origine, date GPS) sunt stocate într-o bază de date și pot fi preluate cu un dispozitiv special de scanare sau pur și simplu cu un telefon mobil modern.
Testarea proiectului pilot are loc la depozitul de colectare a materiei prime al Holzindustrie Schweighofer din Leordina, județul Maramureș. „Acest proiect pilot demonstrează că suntem pionieri când vine vorba de securitatea lanțului de aprovizionare, printr-un sistem ușor de urmărit”, a declarat Dan Bănacu, director general Holzindustrie Schweighofer.
Holzindustrie Schweighofer va furniza actualizări privind progresul proiectului pilot în cursul primei jumătăți a anului 2018. (comunicat de presă)
Lasă un răspuns