Scolioza și cifoza sunt din ce în ce mai frecvente atât în rândul copiilor cât şi al adolescenţilor, motiv pentru care părinţii trebuie să analizeze cu atenţie copiii, pentru că depistarea precoce a unei deviaţii la nivelul coloanei şi tratarea acesteia la momentul potrivit va preveni agravarea şi apariţia durerii la nivelul spatelui, sau a dificultăţilor respiratorii.
Cum depistăm deviațiile coloanei vertebrale?
Evaluarea constă într-o riguroasă observaţie, începând cu picioarele şi terminând cu capul. Modificări care sunt considerate minore, pot produce ulterior schimbări majore în tot corpul, ca de exemplu un picior plat, poate produce schimbări atât la nivelul genunchilor, a şoldului, bazinului cât şi a coloanei vertebrale. Se examinează atât poziţia statică, cât şi cea din timpul mersului pentru a obţine informaţii concludente. În situația în care un părinte observă orice modificare trebuie să se prezinte cu copilul la un specialist (ortoped pediatru, medic de familie sau kinetoterapeut).
Deasemeni, este importantă cunoaşterea de către copii a posturii corecte a corpului, conştientizarea poziţiilor defectuoase adoptate în timpul liber şi îmbunătăţirea acesteia. Este necesară aducerea la cunoştiinţă despre ce pot produce ulterior aceste malposturi şi importanţa acţionării acum şi nu mai târziu. Printre cele mai întâlnite deviaţii în rândul tinerilor sunt scolioza și cifoza.
Ce este scolioza și cum se tratează?
Scolioza este definită ca o abatere a liniei verticale normale a coloanei vertebrale, constând dintr-o curbură laterală cu rotație a vertebrelor în interiorul curbei şi adesea modificând şi curburile către înaite şi înapoi a coloanei. Această afecţiune apare frecvent în copilărie şi adolescenţă, dar poate apărea şi la vârsta adultă.
De obicei, această deviaţie la nivelul coloanei se depistează atunci când devin vizibile asimetrii la nivelul umărului, şoldului, spatelui sau la nivelul toracelui, prezentând un dezechilibru muscular cu o postura nefavorabilă. Durerea nu este un simptom principal în depistarea scoliozei, fiind adolescenti cu deviaţii mari la nivelul coloanei, dar fără să prezinte durere. Aceasta când apare, se localizează adesea lombar sau la nivel toracal pe partea care este mai proeminentă. De asemeni trebuie sa fim atenţi şi la diferenţele semnificative de lungime a membrelor inferioare, care pot să porvoace o deviaţie la nivelul coloanei vertebrale. O dată ce se suspectează o scolioză, este necesară realizarea unei radiografii atât pentru a confirma diagnosticul, cât şi pentru a exclude orice alte bănuieli şi pentru a stabili tratamentul corspunzător, în funcţie de tipul de scolioză.
Pentru tratarea scoliozei, Terapia 3D cu elemente Schroth, care se poate efectua la Clinica Spinal Care din Bacău, în cadrul unui Department de Recuperare a deviațiilor de coloană, este considerată una din cele mai eficiente metode de tratament, cuprinzând exerciții specializate pentru fiecare pacient pentru diminuarea deviației coloanei vertebrale. Exercițiile sunt individuale, alese de kinetoterapeut în funcție de tipul de scolioză şi de particularitățile fiecărui pacient, iar corectarea coloanei vertebrale se realizează prin elongația activă a acesteia, derotarea vertebrelor, prin respirația tridimensională, precum și prin tonifierea și strechingul în poziție maximă corectivă. Principalul scop la terapiei 3D este de a aduce corpul la o poziție corectă și de a forma o nouă engramă motorie.
Ce este cifoza?
Cifoza reprezintă o curbare a coloanei vertebrale toracale antero-posterioară. Un anumit grad de cifoză este considerat normal, dar când vorbim de cifoză, ne referim la acea rotunjire exagerată a spatelui, denumită şi „cocoaşă”. Aceasta poate da dureri de spate, oboseală musculară și rigiditate la nivelul spatelui.
Creșterea bruscă în înălțime, evitarea practicării regulate a sportului care duc la întărirea musculaturii spatelui și atitudinile vicioase menținute o lungă perioadă de timp, pot contribui la apariția celor doua deviații. Nediagnosticate și netratate la timp, acestea pot produce modificări ireversibile ale coloanei vertebrale care pot fi rezolvate doar prin intervenție chirurgicală. Tratamentul constă în corectarea coloanei vertebrale sau prevenirea agravării deviaţiei, ameliorarea durerilor și învățarea poziților corecte ce trebuiesc adoptate în timpul activităților zilnice pentru a nu suprasolicita coloana. Nu ezitați să apelați la kinetoterapeut de îndată ce observați la copil semnele cifozei.