Investitorii pe piata de capital sint nemultumiti de rezultatele financiare in scadere ale emitentului Aerostar Bacau (cu simbolul de piata ARS) in al doilea semestru al anului. Aerostar a anuntat, recent, pentru semestrul intii al anului, un profit în crestere cu 47,73% fata de primul semestru din 2008, însa acelasi profit este, totodata, cu aproape 11% redus fata de cel raportat la finele trimestrului intii si denota ca a acumulat pierderi în decursul trimestrului al doilea. „O comparatie cu performantele înregistrate în primele sase luni din 2008 este cu atit mai putin magulitoare cu cit trebuie sa tinem cont si de faptul ca am asistat la reluarea partiala, pe venit, a unor provizioane constituite în aceeasi perioada a anului precedent” – spun analistii societatii de servicii de investitii financiare Romintrade Brasov, pe saitul ei Onlinebroker, unde au postat o analiza fundamentala.
La nivelul contului de profit si pierdere, analistii de la Onlinebroker au constatat o usoara scadere, de 6,08%, a cifrei de afaceri, un declin ceva mai accentuat (de 13,78%) al veniturilor din exploatare si reducerea cu 14,22% a volumului cheltuielilor din exploatare, care, combinata cu evolutia veniturilor, a condus la o usoara ameliorare a marjelor de profit. Au crescut cheltuielile cu materiile prime si
materialele consumabile, dar au scazut cheltuielile cu personalul, cu prestatiile externe, cu energia si apa si altele. Profitul înregistrat la 6 luni este cu 10,86% mai mic decit în trimestrul intii si însumeaza numai 17,87% din valoarea celui bugetat pentru întregul an în curs. La nivel bilantier, Aerostar are o reducere cu 4,27% a valorii imobilizarilor corporale, pe fondul procesului de amortizare, o scadere cu 14,11% a nivelului activelor circulante, si diminuarea cu 19,79% a volumului datoriilor totale. La 31 martie 2009, acestea însumau 34,59% din pasivele totale ale companiei. La finele anului precedent, nu se regaseau credite bancare, purtatoare de dobinzi, ci numai obligatii de natura comerciala sau fiscala.
Profit in deteriorare
„O comparatie între performantele financiare obtinute de Aerostar în primul si cel de-al doilea trimestru al anului curent – spun analistii – releva o deteriorare, sa speram temporara, a tuturor tipurilor de profit. Ultimele patru trimestre calendaristice au adus, insa, un nivel în crestere al rentabilitatii financiare, care înregistreaza înca valori excelente pentru contextul economic mai putin favorabil pe care majoritatea emitentilor îl traverseaza în prezent”. Tot analistii mai cred ca ca declinul cotatiilor bursiere ale Aerostar din cea de-a doua jumatate a anului
precedent s-a suprapus cu o tendinta negativa de ansamblu, predilecta pentru cele mai dezvoltate piete de capital externe în perioada analizata. „Acest declin pare, totusi, sa se fi încheiat la finele lunii octombrie a anului precedent si a fost urmat de un reviriment – mai putin pronuntat decit în cazul altor emitenti – si, ulterior, de o prelungita evolutie pe orizontala a cotatiilor, în intervalul de pret de 0,4 – 0,6 lei/actiune” – ao observat analistii.
Semestru de provocari pentru Aerostar
În ultimele 52 de saptamini, valoarea medie a tranzactiilor cu actiuni ARS a fost de 6.578 lei/zi, iar analistii cred ca aceasta corespunde unei lichiditati extrem de scazute, chiar si pentru interesul investitional relativ scazut cu care piata de capital autohtona se confrunta în prezent. Valoarea este în scadere. „Prin urmare – au tras concluzia cei de la Onlinebroker -, apreciem ca cea de-a doua jumatate a anului curent nu va fi una lipsita de provocari pentru societate. Totusi, pozitia sa financiara ramâne una solida, sustinuta fiind si de absenta creditelor bancare si de nivelul bun al ratelor de rentabilitate. În sfirsit, evolutia sovaielnica a cursului bursier din ultimele luni si lichiditatea bursiera în scadere par sa sugereze ca Aerostar plateste tribut pentru o prima jumatate de an cu performante financiare mai putin notabile decit cele cu care ne-a obisnuit pina în prezent”.
Lasă un răspuns