Trăiesc tot mai acut în ultima vreme sentimentul că aici, în Parlament, aducem în discuţie subiecte poate nu întotdeauna suficient de relevante pentru vremurile şi societatea în care trăim.
Mă tem că declaraţiile noastre politice au darul doar de a ne culpabiliza reciproc şi că adevăratele probleme, transformate în fenomene sociale, nu nasc dezbaterea care ar merita, o dezbatere în urma căreia să identificăm soluţii, strategii, direcţii de acţiune.
Potrivit unei recente analize realizate de barometrul european Eurostat, România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare procent de populaţie activă care munceşte într-un alt stat membru. Ponderea românilor plecaţi în străinătate, în totalul populaţiei active cu vârste între 20 şi 64 de ani, aproape s-a triplat în ultimii zece ani, de la 7,5%, în 2007, la 19,7%, în 2017. Cu alte cuvinte, a cincea parte din populaţia activă a României munceşte în altă parte decât la ea acasă.
Spre comparaţie, media europeană a celor care îşi desfăşoară activitatea în altă parte decât în ţara în care s-au născut este de 3,8%. Şi, tot ca o comparaţie, vecinii bulgari, alături de care am luat în acelaşi timp startul în competiţia europeană, se află pe locul al şaselea în această statistică a mobilităţii forţei de muncă, dar cu un procent de 12% faţă de cei 20% înregistraţi de România. Şi nu aduc în discuţie Germania, unde populaţia mobilă reprezintă doar 1,0% din totalul populaţiei active sau Marea Britanie, cu un procent de 1,1%, ci Bulgaria, pe care am considerat-o mereu inferioară nouă.
Şi mai îngrijorător, este faptul că acelaşi Eurostat a constatat că jumătate dintre absolvenţii români de studii superioare părăsesc ţara şi preferă să presteze munci inferioare pregătirii lor, dar pe salarii pe care un economist sau un tânăr inginer român nu poate visa.
Vă invit să reflectaţi, aşa cum o fac şi eu. Dacă în Germania sau în Franţa, absolvenţii cu studii superioare pleacă, este drept, în procente infime, să lucreze în altă parte, fac acest pas fie pentru a-şi deschide o afacere proprie, fie pentru a reprezenta companii din ţara lor sau multinaţionale, deci pentru un plan de carieră, absolvenţii de studii superioare români emigrează doar pentru un salariu.
Auzim în ultima vreme tot mai des despre o nouă criză a forţei de muncă, care poate fi mai gravă decât orice criză economică. Dintr-o criză economică îţi revii după 2, 3 sau 4 ani. Dintr-o criză a forţei de muncă, cauzată inclusiv de lipsa unor politici coerente, de lipsa de strategii pe termen mediu şi lung s-ar putea să dureze zeci de ani până ne revenim! Am pierdut şi pierdem anual sute de mii de specialişti, de meseriaşi, în marea lor majoritate tineri, dar nu numai. Sunt convinsă că ştiţi deja, dar vă reamintesc că suntem pe un neonorant loc secund în lume, după Siria, ca fenomen al migraţiei.
Aceasta este una dintre gravele probleme ale României, ale cărei efecte negative se resimt acum, dar se vor agrava în timp. Migraţie înseamnă depopulare, scăderea natalităţii, îmbătrânire, copii abandonaţi în grija bunicilor sau a altor rude. În lipsa unor politici publice care să încurajeze sectorul privat şi libera iniţiativă, în lipsa unor politici fiscale predictibile, în lipsa investiţiilor, acest fenomen se va amplifica.
Este de datoria dumneavoastră, doamnelor şi domnilor colegi de la PSD, care conduceţi acum România, să vă aplecaţi cu maximă seriozitate asupra acestui fenomen. Degeaba ne prezentaţi creşteri economice astronomice şi majorări salariale, câtă vreme fenomenul migraţiei continuă. Este nevoie de viziune pentru elaborarea unor strategii pe termen mediu şi lung, pentru că, altfel, în următorii ani, vom fi nevoiţi să importăm forţă de muncă. Şi poate că nici acest aspect nu ar fi cel mai grav. Luaţi în calcul că bugetul naţional se va diminua de la an la an şi vor lipsi banii de investiţii şi cei pentru plata pensiilor.
Acest fenomen, vremelnic problema PSD, este, de fapt, problema noastră, a tuturor. Da, facem parte din formaţiuni politice diferite. Unii suntem de dreapta, alţii de stânga, unii sunt la putere, alţii în opoziţie. Dar, întâi de toate, suntem români şi ar trebui să ne preocupe aceste probleme care nu au sau nu ar trebui să aibă culoare politică, dacă suntem oameni maturi şi responsabili!
– sursa: declarație politică a deputatei PNL Bacău, Tudorița Lungu.
Hanibal a zis
Lipsa de viziune a fost si cand erati voi la guvernare……dar taceati malc…..ca porcu’ n papusoi….. Dormiti in continuare ca oricum nu sunteti buni de nimic…..
Paul a zis
Sigur! Migrația masivă a românilor a început când erați voi la guvernare, Doamna PDL!!! De bine ce era sub „performantul” (la furat) guvern Boc, rețineți, oamenii au început să plece în număr mare afară. Deci, nu doar PSD-ul este vinovat, să începem cu voi, făcături de politicieni din era de tristă amintire a lui Traian Băsescu…
C a zis
In mare parte PSD-ul e vinovat. Pana in 2004 cam ei au fost la putere , dati vina pe PNL , PDL , dar jafurile mari , privatizarile cand s-au intamplat ? nu cand PSD-ul era la putere ? nu zic ca ceilalti sunt sfinti dar cel putin inca au bunul simt sa incerce sa se ascunda. Javrele din PSD dau totul pe fata acum.
Boc tot ce a incercat a fost sa minimeze impactul crizei economice de atunci.
Si oamenii au plecat cu mult timp inainte de PDL si cu mult timp dupa PDL , adica in timpul guvernarilor PSD
Dar nu ma astept la un Paul sa aiba habar de ce se intampla
Paul a zis
Sănătate maximă… „c”! După 27 de ani de susținere a Dreptei autentice, inclusiv financiar, personal cred că am voie să mă pronunț, or asta fără să fiu luat peste picior de un „c”. Că PSD-ul este la fel de corupt ca și celelalte partide aflate la guvernare în ultimii 28 de ani, CORECT! Mă deranjează doar lipsa de responsabilitate a celor de „dreapta”, care deși au furat cot la cot cu PSD-ul și nu numai, realitate de necontestat, nu vor să-și asume responsabilitatea. PSD-ul a furat enorm de mult, dar Udrea, Cocoș, gașca lui Boc, pe care o știu personal, Videanu, Blaga, Bica? Chiar vreți să vă dau exemple de nume și sume colosale furate în perioada când guvernarea Boc „minimiza” așa-zisa criză economică, dar găseau resurse de sute de milioane pentru contractele lor de casă, licitațiile trucate și retrocedările frauduloase? O fac, cu condiția să nu fiți un simplu „c”, că n-are rost. Repet, toți au furat, din această cauză au plecat oamenii din țară, nu din cauza numai a PSD-ului. Dar liberalii guvernului Tăriceanu? Vreți să vorbim (scriem) și de Bacău? Sigur, începem cu pesedeii și terminăm cu liberalii, să vedem cine a furat mai mult… În ce privește guvernările de până în 2004, vă faceți că uitați de marile tunuri date de CDR (1996-2000)?! Să înțeleg că acele zeci de miliarde de dolari nu se pun? E clar… Legat de „dreapta”, de ce nu s-a ieșit în stradă când Boc a schimbat codurile penale prin asumarea responsabilității guvernamentale? Dar când Cioloș a dat OUG, tot pe codurile penale? Am înțeles! Când „dreapta” încalcă legile sau fură, firesc pentru mesagerii divizării societății românești, este „cool”! Dacă o face PSD este „lovitură de stat”! Păi vă mirați de ce au ajuns oamenii să nu mai voteze Dreapta… Ca român nu merg prin șanțurile istoriei, dreapta (am preferat orientarea, sigur, deoarece n-am putut niciodată să accept ca România să fie condusă de un criminal ca Iliescu) sau stânga, dar cât timp oamenii ca Dna Lungu reprezintă Dreapta, prefer să-mi văd de viața mea, clar copiii mei n-au viitor într-o țară cu astfel de politicieni. De curiozitate, ce a făcut Dna Lungu pentru județul Bacău, că doar este om politic (plătită din banii oamenilor) și văd că este vocală pe la conferințele de presă? Doar atât? Dar concret, cu cifre, nu doar vorbe… Toate cele bune, că din cauza unora ca Dna Lungu (Berca, Banu, Stavarache – dacă tot ne gândim la Bacău) a murit Dreapta românească, cea reală!
Mishu a zis
Atat timp cat salariul minim pe economie reprezinta 46% din totalul salariilor din Romania nu este de mirare, atat timp cat orice marire de salariu este contracarata prin marirea preturilor sau a taxelor, nu se intampla nimic. Statul roman nu mai controleaza nici un domeniu prin care sa poata tempera avantul nejustificat al preturilor aflate acum la cheremul strainilor care fac in piata absolut tot ce vor, bineinteles in complicitate cu institutiile lenese si imbecile ale statului roman parazitate cu clientela politica analfabeta si corupta unde principalul criteriu de angajare este in functie de cate pile ai, competenta este ceva trecut la fapt divers. Acum sa revin la problema principala, a salariilor, ce motiv are cineva sa vina sa munceasca pentru un patron roman, de obicei lacom, cu gandul ce masina sa isi mai cumpere, te angajeaza cu salariul minim pe economie pe cartea de munca, restul la negru, cand poate castiga mai bine in afara la acceasi munca prestata, pentru ce sa cotizezi la bugetul statului doar ca sa intretii un aparat bugetar imens, inutil, care castiga mai mult ca tine, se vor pensiona la 40-45 de ani si vor avea de 5 ori pensia ta stiind ca toata munca lor a fost sa taie frunze la caini cat mai mult, si aici intra toti, procurori, judecatori, securisti, parlamentari, administratia locala, militieni, armata, tot felul de directii inutile care traiesc pe spinarea altora, ii paraziteaza pentru ca ei nu produc nimic, sunt sigur ca daca 40% din aparatul bugetar ar fi concediat, nu s-ar schimba nimic in rau, poate in bine da, pentru ce avem nevoie de atatia trantori prin birouri cand ar putea foarte bine sa munceasca intr-o fabrica si sa produca ceva, cum e posibil ca un militar care s-a pensionat la 42 de ani sa aiba pensie aproape 7000 lei iar unul care a muncit pana la 65 de ani sa primeasca 1700 lei, crede cineva ca militarul respectiv s-a rupt cu munca si patriotismul? Nicidecum, majoritatea merg la munca ca la picnic.
Coconut a zis
Bai,Paul,dar ce averi prin Brazilia are Baselu’?Prin Madagascar cine a ajuns?Boc,dupa atatea furtisaguri?Singura de care stim ceva concret e si cea care i-a tars in jos pe toti: Ilenuta Udrea. Dar pana in 2004,cine s-a ocupat de jafuri?
Coconut a zis
Bai,Paul,dar ce averi prin Brazilia are Baselu’?Prin Madagascar cine a ajuns?Boc,dupa atatea furtisaguri?Singura de care stim ceva concret e si cea care i-a tras in jos pe toti: Ilenuta Udrea. Dar pana in 2004,cine s-a ocupat de jafuri?