– sase caini fara stapin din Comanesti, dresati printr-un program al unei fundatii, au devenit specialisti in interventii in caz de calamitati si terapie pentru copii – ieri, la Comanesti, a avut loc un exercitiu demonstrativ al abilitatilor ciinilor comunitari intrati in programul fundatiei
La Comanesti a avut loc ieri un exercitiu demonstrativ al ciinilor fara stapin, aflati acum in grija fundatiei „Vier Pfoten”, ce are ca domeniu protectia si salvarea animalelor. Aceasta deruleaza proiectul „Ciini pentru oameni”, un proiect de terapie asistata de animale. „In cadrul proiectului folosim ciinii fara stapin, adoptati de noi, care sint dresati fie pentru activitati de terapie, cu copii, fie pentru interventie in caz de calamitati. Proiectul nostru este si de cautare si salvare a acestor ciini comunitari”, a declarat Delia Popa, manager de proiect. Demonstratia a avut loc in parcul orasului, in prezenta autoritatilor locale, fundatia avind un sprijin consistent din partea Primariei Comanesti. Locuitorii orasului, care vor sa adopte un catel au putut vedea cum acestia sint invatati comenzi elementare precum „sezi”, sa dea labuta, „culcat”, „mort” sau sa sara peste obstacole.
Ieri comunitari, astazi vedete
Sase ciini sint vedetele fundatiei. Trei dintre ei sint dresati pentru interventii in caz de calamitati, iar trei pentru asistenta in centre de copii cu dizabilitati. „Antrenamentul dureaza la fiecare ciine de la caz la caz, intre minim trei patru luni si pina ce isi insusesc dreprinderile. Depinde de relatia dintre ciine si antrenor, de trecutul ciinelui sau gradul lui de inteligenta”, a mai explicat Delia Popa. Cei trei ciini dresati sa intervina in cazul unor cataclisme naturale si nu numai au intervenit cu succes in 2007 la hala Vulcan din Bucuresti, cind aceasta s-a prabusit si s-a apelat la ciini, dat fiind gradul de pricol, pentru a gasi muncitori sub daramaturi. Ciinii si-au facut datoria, au gasit hainele muncitorilor sub mormanele de moloz. Din fericire acestia au fugit de la locul dezastrului din timp. Alti trei ciini au fost dresati pentru terapie cu copii cu sindrom Down, autism sau deficiente motrice. Copii invata cu ajutorul acestor patrupede sa fie responsabili, avind grija de hrana si adapatul animalului, ii plimba sau fac diverse activitati comune. Se lucreaza individual, un ciine, un copil, antrenorul catelului si un psihoterapeut. „Mai avem trei catei pe care ii dam spre adoptie, deoarece ei nu s-au putut integra antrenamentului pentru terapie, din diverse cauze, cum ar fi raul de masina”, a precizat managerul de proiect. De dresajul ciinilor comunitari se ocupa sase antrenori, coordonati de Vlad Popescu.
giani a zis
e bine ca ii mai strange de pe strazi.asa sunt si ei mai benefici societatii.
andrey a zis
o buna initiativa felicitari