Debranșarea de la sistemele centralizate de termoficare s-ar putea face doar cu acordul primăriilor, dacă un proiect aflat în Parlament va primi votul aleșilor. Potrivit modificărilor propuse pentru legea termoficării, consiliile locale vor putea interzice debranșările de la sistemele centralizate municipale de termoficare în cartierele declarate că fiind zone unitare de încălzire.
De la 1 iunie, Thermoenergy Bacău primește cereri de debranșare. În prezent, potrivit Legii 325/2006, deconectarea este interzisă dacă se intenționează deconectarea numai a unor corpuri de încălzire și nu sunt montate repartitoare de costuri, dacă nu se asigură încălzirea spațiului cu o sursă alternativă și în cazul în care gradul de branșare la sistemul centralizat, în imobilul respectiv este de 100 la sută. „De la începutul lunii am primit 20 de cereri de debranșare. La acest moment nu sunt foarte multe, dar acestea se primesc până la sfârșitul lunii august”, a declarat Narcisa Antoneac, purtător de cuvânt al Thermoenergy Bacău.
În 2010, consilierii locali au aprobat acordarea unui ajutor de urgență, de 2.500 de lei, pentru montarea de centrale de apartament, acolo unde existau consumatori izolați în condominiu, într-un procent de până la 15% din numărul total de apartamente, dar nu mai mult de doi consumatori pe o scara de bloc. Scopul declarat a fost de a reduce pierderile din sistem.
La scurt timp, municipiul Bacău a primit o finanțare de circa 63 de milioane de euro pentru schimbarea rețelelor secundare, închiderea depozitului de zgură, retehnologizare, proiect cu termenul inițial de finalizare de cinci ani. În 2016, Ministerul Fondurilor Europene a acceptat fazarea proiectului pentru a nu pierde banii europeni. Cea mai dificilă componentă de realizat din cadrul investiției a fost schimbarea rețelelor secundare, contract derulat de asocierea de firme Branpis – Elsaco – Logstor – Confort.
La acest moment, Thermoenergy mai are 15.550 de abonați, dar este și într-o situație financiară dificilă, fiind datoare Fiscului cu 1 milion de euro.
Parerea mea ! a zis
15550 abonati x 3000 ron = 46,650,000.0 ron = aprox. 10,000,000.00 Eur. Acestia ar fi banii necesari daca primaria ar subventiona cu 3000 ron pe cei care nu au inca centrala , adica aproximativ de 6 ori mai putin decat finantarea obtinuta.
Daca s-ar subventiona cu 4500 ron (adica sa includa instalarea si alte acareturi) s-ar ajunge cam pe la 15 mil eur, adica tot mult mai putin…
Fara alte comentarii !
PS: Sunt curios daca angajatii Thermoetc se incalzesc de la energia furnizata de onor compania lor.