Strada George Bacovia, din Bacău, este una dintre cele mai liniștite zone cvasi-centrale ale orașului. Prețurile imobiliarelor aici sunt mult peste medie, iar metrul pătrat de locuință depășește mia de euro. Zona rezidențială este întreruptă pe alocuri de unele sedii de instituții publice, în care activitatea este tot liniștittă, în ton cu zona.
La numărul 57, pe strada George Bacovia, găsim o poartă metalică cu însemnele ISU Bacău. Pază riguroasă, restricții cazone. În spatele gardului, funcționează în tihnă mai multe instituții publice, unele civile, altele militare: Servicul Public Județean de Drumuri, din cadrul Consiliului Județean Bacău, Inspecția Județeană de Prevenire, din cadrul ISU, Centrul Zonal de Protecție Civilă, din subordinea MAI, Serviciul Public de Protecţie a Plantelor Bacău, din subordinea Consiliului Județean.
În spatele porții mobile de la nr. 57, accesul spre instituții se face anevoios, pe cărărui, printre garaje și depozite. În mod evident, aici s-a construit haotic.
Undeva, în spațiul întortocheat dintre sediile de instituții și unitățile militarizate, se află… un buncăr, în care se depozitează bombe. Sute de kilograme de obuze culese de specialiștii ISU Bacău sunt adunate aici, în centrul Bacăului, în plină zonă rezidențială.
Pericolul dintre blocuri și case
În urmă cu două săptămâni, pompierii pirotehniști au asanat 25 de proiectile explozive calibru 150 mm ce făceau o parte dintr-un depozit de muniție. În total, peste 1.250 de kilograme de pericol mortal. Cu numai o lună în urmă, un proiectil a nenorocit două familii.
Cele mai multe proiectile se descoperă pe fosta linie a frontului. Specialiștii susțin că, atunci când se retrag, armatele nu lasă bombele să fie găsite și să fie folosite contra lor, ci le împrăștie. Așa se face că acum, tot mai des, se găsesc mici depozite de muniție. Pericolul cel mai mare vine însă de la obuzele „șocate”, cum se spune în limbaj militar, adică trase și neexplodate. Acestea nu ies niciodată din „garanție”, oricând pot să explodeze și să ia vieți cu ele.
Acum, cu ploile, se așteaptă o creștere a ritmului descoperirilor de muniție, fie ea în depozite, fie „șocată”. Toate obuzele sunt luate cu grijă și duse… în centrul municipiului Bacău, pe strada George Bacovia, la numărul 57. Aici, se găsesc toate tipurile de muniție și, potrivit unor surse neconfirmate oficial, sunt permanent câteva sute de kilograme de obuze. Periodic, tot mai des, pentru că se adună tot mai multe, sunt scoase și detonate în lunca Siretului.
Asta, pentru cele care pot fi detonate, dar există și explozivi depozitați aici și care trebuie ținuți deoarece reprezintă probe în justiție.
Prezența unor sute de kilograme de obuze în centrul Bacăului nu e confortabilă pentru ISU Bacău. Conducerea a făcut demersuri la instituțiile statului pentru a se aloca un teren în afara localității, pe care să se amenajeze un spațiu de depozitare. Până acum, niciun răspuns oficial, iar locuitorii de pe strada George Bacovia, dar și de pe cea paralelă, Păcii, își duc viața fără să știe că sutele de kilograme depozitate la nr. 57 pot produce un dezastru major în jur.
Potrivit surselor Ziarului de Bacău, s-a apelat la sprijinul unităților militare din Bacău, însă nimeni nu vrea să audă de proiectilele „șocate”.
Ce spune ISU Bacău
Mr. Andrei Grecu, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, confirmă, pentru Ziarul de Bacău, problema pe care pompierii o au cu buncărul de pe strada George Bacovia. Acesta este subdimensionat și corespunde vremurilor în care a fost construit, însă acum nu mai face cerințelor.
„În ultima perioadă, cantitatea de muniție este din ce în ce mai mare și nu se poate depozita foarte mult acolo, pentru că se depășește limita maximă admisă”, spune maiorul Grecu. El nu a confirmat sau comentat informațiile referitoare la existența permanentă a unui stoc de câteva sute de kilograme de bombe, informația fiind secretă.
„Se caută un depozit conform cerințelor actuale. Odată cu dezvoltarea orașului, actuala poziționare a buncărului nu e ok. De aceea se fac distrugeri mai dese”. Mr.Andrei Grecu mai precizează că, într-adevăr, s-a pus problema colaborării cu unitățile militare, însă nu comentează dacă și cum au răspuns acestea.
Pericolul însă a rămas și este real, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Bacău: „Muniția trasă este cea mai periculoasă, noi recomandăm să nu fie mișcată, pentru că e «șocată»”.
Situația s-a discutat recent și în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), ce funcționează sub tutela Consiliului Județean. Cu puțin timp înaintea publicării acestui articol, mr.Andrei Grecu ne-a informat că, din informațiile ISU Bacău, Consiliul Județean și Primăria Săucești ar căuta un teren adecvat pentru un buncăr, în zonă funcționând și un poligon.
Vom reveni.
Lasă un răspuns