Conducerea societatii CET SA Bacau a prezentat situatiile financiare pe anul trecut, bugetul de venituri si cheltuieli pe acest an, precum si executia bugetara pe primul trimestru al acestui an. Raportul societatiie expus intr-un proiect de hotarire a fost aprobat de catre consilierii locali bacauani. Chiar daca furnizorul de agent termic se afla in continuare pe minus, pierderile din acest an vor fi mai mici fata de anul trecut. In 2008, CET SA a avut o cifra de afaceri de 89 milioane de lei, venituri de 98,6 milioane de lei, dar cheltuielile au fost de 136,7 milioane de lei. Acest lucru a dus sa se inregistreze o pierdere de 38 milioane de lei. Anul acesta, noua conducere a CET-ului a stabilit un buget de venituri de 91,5 milioane de lei, cheltuieli mai mici de 114,7 milioane de lei si pierderi mai mici fata de anul trecut, de 23 milioane de lei. Executia bugetara a societatii care furnizeaza agentul termic in sistem centralizat pe primul trimestru al acestrui an indica venituri de 41,9 milioane de lei, cheltuieli de 47,2 milioane si o pierdere de 5,3 milioane de lei.
Se asteapta stergerea datoriei istorice
Problemele societatii CET SA sint inca de la infiintarea ei, iar acestea au apasat pe umerii Primariei Bacau odata cu preluarea ei de la Termoelectrica. Datoria istorica a CET dateaza inca din 2003, cind guvernul pesedist de atunci a trecut CET de la Termoelectrica la Primarie, cu tot cu datoria de peste 400 miliarde de lei vechi, datorie ce a apasat pe umerii bugetului local. De atunci s-a reusit ca datoria sa scada la putin peste 100 miliarde de lei vechi si totodata sa se deruleze investitii majore. De altfel, primarul Romeo Stavarache a anuntat de curind ca negocierile cu furnizorul de gaz s-au axat pe cautarea pirghiei legale astfel incit sa se stinga penalitatile de 93 miliarde de lei vechi si sa ramina de platit, esalonat, pina la sfirsitul anului, datoria de 107 miliarde de lei vechi din datoria istorica. La intilnirea de la Guvern, cind au participat sefii judetului, una dintre promisiunile guvernantilor a fost stingerea datoriilor istorice ale cet-urilor, mai ales ca situatia Bacaului este intilnita in mai toate orasele din tara.
Investitii cu fonduri europene
Societatea CET a fost inclusa intr-un proiect pilot de modernizare cu fonduri europene. La finalul realizarii acestor investitii populatia nu va mai trebui sa plateasca pierderile. Deja pentru diminuarea acestora, municipalitatea bacauana a luat o serie de masuri, prin modernizarea si automatizarea punctelor termice sau executia unei noi centrale termice. Bacaul a fost inclus in programul national de modernizare si reabilitare a instalatiilor termice, alaturi de Iasi si Timisoara. Municipiul Bacaul este singurul oras din tara care a fost ales pentru schimbarea din temelii a cele doua centrale termice si sa se faca altele noi. Investitia se va realiza cu fonduri europene, de 100 milioane de euro, din care cofinantarea locala este de de 2,5 milioane de euro. In cadrul lucrarilor sint inlcuse trei obiective: inlocuirea retelelor termice secundare, a doua centrala termica si inchiderea depozitului de zgura.
AlexBC a zis
Cand vor incepe si se vor termina lucrarile … ???