Judetul Bacau este considerat intre zonele cu o agricultura preponderent taraneasca in Atlasul teritorial al Romaniei, realizat de Institutul National de Statistica. El are, insa, unele performante in domeniu, chiar la nivel national, dar mai ales la nivel mediu. Regiunea Nord-Est si zona de Est a judetului Bacau au cea mai mare concentrare de locuitori care sint cotati ca „activi” in agricultura Romaniei. Pe harta populatiei active din agricultura, aceste zone figureaza cu o concentratie de 92%, dupa Recensamintul general al populatiei din anul 2002, in timp ce majoritatea celorlalte zone nu trec de 26%.
Agricultura este considerata, în economia României, mai importanta decit în oricare alta tara din Europa Centrala si de Est, cu exceptia Albaniei. Din totalul de 23,8 milioane ha, suprafata arabila a României este de 14,8 milioane ha, ceea ce înseamna 62,1%, în vreme ce media Uniunii Europene este de 44%. Judetul Bacau ocupa locul al 24-lea in tara dupa suprafata agricola, cu ceva mai mult de 186.000 ha. In judet, rata generala de ocupare a fortei de munca era, in 2008, de 95,6%, iar in 2007 – conform datelor Directiei Judetene de Statistica Bacau -, in agricultura si silvicultura era ocupata aproape 30% din populatie. In anul 2006, Regiunea Nord-Est avea aproape 11.000 de salariati in acest domeniu, in timp ce judetul Bacau sub 2.000. La fel, „presiunea agrara” (numarul de oameni activi in acest domeniu de activitate, la o anumita suprafata de teren) era, la Recensamint, net mai mare in Regiunea Nord-Est, cu 2 pina la 20 de activi la 10 hectare de teren agricol, in judetul Bacau si mai mare ca in totalul regiunii.
Parcela linga parcela
Problema cea mare a agriculturii romanesti ramine, in continuare, farimitarea excesiva a terenurilor. Politica agrara conceputa in anii ’90 ai secolului trecut are si acum efecte de acest fel. Marimea medie a exploatatiilor din partea de Nord-Est a tarii este cea mai mica din tara, iar pe unele locuri rivalizeaza cu zonele de munte. In judetul Bacau, cele mai mari exploatatii se afla tot in partea de Est, insa rar trec de 30 – 40 – 50 de hectare. Si mai rare sint, in judet, asocierile agricole, ca mai in toata tara, cu exceptia zonei de Sud si Sud-Est, iar in Regiunea Nord-Est o „pata de culoare” din acest punct de vedere se afla numai in zona Neamt – Iasi – Vaslui. Atlasul statistic a socotit si numarul de patroni din agricultura, in judet cele mai mari concentrari – pina la 112 la Recensamint – erau in zona Damienesti – Rosiori – Vultureni, dar si in sudul judetului si pe Valea Trotusului.
Pamint bun, putere mica
Potentialul productiv al pamintului din Regiunea Nord-Est este unul mai mare ca in multe zone din tara. Partea muntoasa si impadurita a judetului Bacau, de circa 40% din total, minimizeza ponderea sa in totalul regiunii, iar judetul este considerat in zona a doua de cultura. La situatia aceasta si la manifestarile climaterice, cu dese situatii de calamitate, starea sistemului de irigatii apare, cum se spune, „la pamint”, dar in sens negativ, iar capacitatea de aplicare a unor tratamente specifice este crescuta numai la proprietarii si arendasii de talie mai mare. In judet, culturile preponderente sint cele de porumb si de griu, cu un accent mai mare, in ultimii ani, pe unele plante tehnice. Din zestrea pomicola nu a mai ramas mult si numai in exploatatii intensive, iar in viticultura situatia din Atlas, pentru perioada 1991 – 2005, arata o concentrare de vii mai mare in Sud, in zona Podu Turcului – Glavanesti, dar si aici cu cele mai mici suprafete din tara.
Sintem crescatori de animale
Judetul Bacau, ca si Regiunea din care face parte, este propice cresterii bovinelor. Zona de munte, mai ales, dar si celelalte, sint socotite cele mai bune din tara in Atlas, insa judetul are doar patru comune cu o concentrare mai mare de animale. Cele mai multe apar in partea de Nord a tarii, ponderea fiind in Moldova. Judetul are si un centru important de crestere a porcilor, al societatii Agricola, si este unul dintre cele in care populatia creste porci sistematic. Agricola impune judetul si pe harta crescatorilor de pasari, dar o face si populatia, mai ales de peste Siret, care are preocupari la nivelul mediei pe tara. In vremea gripei aviare, trei centre au fost marcate in judet, dar numai in gospodariile populatiei.
Una peste alta, judetul Bacau este considerat o zona cu o agricultura taraneasca (microexploatatii generalizate), ca mai toata Regiunea Nord-Est, cu exceptia judetelor Botosani si Vaslui, cu o agricultura independenta (cu exploatatii putin performante).
Lasă un răspuns