Deși au obligația de a-și repara fațadele învechite pentru a nu-i pune în pericol pe trecători, proprietarii apartamentelor din centrul orașului Bacău nu au nici cea mai mică intenție să se achite de obligațiile lor. Mai grav este că în lipsa unei legislații mai dure, aceștia nu au luat nici măcar o amendă.
Pompierii au intervenit de la începutul anului la nu mai puțin de 16 misiuni de îndepărtare a tencuielii care punea în pericol trecătorii care tranzitau zonele respective. Însă, „ISUJ Bacău nu are în atribuții sancționarea asociațiilor de proprietari care nu intervin pentru remediere”, se arată într-un răspuns oficial remis redacției.
Nici Primăria Bacău, cea care exercită un anumit control asupra asociațiilor, nu a aplicat nici un fel de sancțiune. „Legea 230/2007, dar și noua lege, 196/2018 arată clar că proprietarii sunt cei care sunt obligați să-și întrețină proprietatea, nu asociația de proprietari. Da, se constituie un fond de reparații și asociația îi reprezintă, dar obligația este a proprietarilor. În cazul în care intervin pompierii, aceștia fac un proces verbal pe care îl remit asociației, iar aceasta, la rândul ei, aduce la cunoștință proprietarilor obligativitatea de a interveni pentru reparații”, explică Cristina Bardașu, director al Compartimentului ANL, fond locativ și asociații de proprietari din cadrul Primăriei Bacău.
În luna martie anul acesta, bucăți mari de tencuială s-au desprins de pe balcoanele unui bloc de pe strada Nicolae Bălcescu și au lovit în cădere persoanele care se plimbau pe trotuar. Pentru a preveni astfel de situații, în București consilierii municipali au aprobat recent un regulament de intervenţie cu privire la reabilitarea faţadelor clădirilor, fiind prevăzute amenzi cuprinse între 2.000-8.000 de lei pentru deţinătorii de construcţii, notificaţi, care nu respectă obligaţiile ce le revin. Aceștia sunt obligați prin noul regulament să repare fațadele pe cheltuiala proprie. Sunt vizate atât persoanele fizice, cât și cele juridice.
Legal a zis
Conform legii locuinței proprietarul apartamentului nu e proprietar și pe peretele exterior/fațada. Asociația de proprietari e cea care decide.
koko a zis
Da cand ma ploua si eu imi refac acoperisul…cum cred eu ca e bine…de ce isi baga coada primaria si trece la amenzi?
Flaviu-Marius Panaite a zis
O jecmaneala totala. Dupa ce suntem constransi sa platim acel inutil impozit pe cladire si teren (care au fost cumparate din banii nostri, la inceput, fara ca terenul sau cladirea sa se schimbe, de la an la an !), mai suntem obligati sa constituim si fondul de reparatii exterioare, la nivel de asociatie de proprietari de locuinte. Ca si cum, noi, asa-zisii proprietari de locuinte (asa-zisii, pentru ca statul roman nu ne respecta si nu ne garanteaza acest statut), distrugem cu tarnacopul sau cu alte mijloace zidul exterior. Nu noi am construit aceste blocuri mizerabile, cu fatade defectuoase si care sufera degradari de la patina vremii. N-au decat, primariile si constructorii (care nu ar trebui sa fie exonerati, dupa 3 sau 5 ani de la darea in folosinta a imobilelor, legea nu-i mai acuza) sa se ocupe de repararea acestor fatade. Nemaivorbind si de anvelopare, care se face atat de anevoios (eu locuiesc pe strada 9 Mai, intr-un bloc dat in folosinta in anul 1992 si care necesita aceasta anvelopare), de care primaria bacauana nu se preocupa sa aloce, macar, o parte din suma necesara izolarii termice (motivand, ba, ca nu are fonduri, ba, ca are alte prioritati), cheltuiala facandu-se, ca atare, tot de bietii proprietari. In ce tara traim ?
P.S. A propos de denumirea unor strazi istorice, cum am vazut in alte orașe (mai civilizate) ale Romaniei: corect e ,,Strada 9 Mai” sau ,,Strada 9 Mai 1877/1945″ ?; ,,Strada 1 Decembrie” sau ,,1 Decembrie 1918 ” ? (sic !) Sau, pe stema (modificata) a municipiului Bacau: Sfanta Precisa trebuie inversata in partea de sus sau lasata, ca la inceput, in partea de jos ?