Investitiile pe piata futures devin, tot mai mult, o oportunitate la vreme de criza. Un demers educational sustinut de directorul departamentului de dezvoltare al Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri de la Sibiu – Sibex, Ioan Aleman, explica aceasta pentru incepatori, desi strategiile prezentate nu reprezinta sfaturi de investitie. Responsabilitatea aplicarii lor apartine doar investitorilor. Astazi, despre Aplicabilitatea analizei fundamentale în piata valutara (I)
Asa cum este cunoscut, factorii economici determina cursul de schimb dintre diferitele valute aflate în circulatie pe piata internationala. Asadar, mediul reprezentat de piata valutara este cunoscut ca unul cu o rata a schimbului volatila. Într-un astfel de mediu, rata schimbului depinde de o multime de factori incluzind aici dinamica importurilor si exporturilor, miscarea capitalului, rata relativa a inflatiei etc. Adesea, se impun limite maxime ale fluctuatiei ratei schimbului în functie de politica guvernelor tarilor implicate pe piata valutara internationala.
Unul dintre factorii care afecteaza rata de schimb dintre dolarul american si alte valute este balanta schimburilor de marfuri (Trade Balance). Prin definitie, aceasta balanta a schimburilor de marfuri este diferenta neta dintre valoarea marfurilor exportate si a celor importate de o anumita tara – în cazul de fata SUA. Sa luam ca exemplu rata de schimb dintre dolarul american si moneda unica europeana. Statele Unite importa produse din zona euro, iar pentru a le plati, companiile americane au nevoie de moneda europeana; ca urmare, ele vind dolari americani în schimbul euro. Pe de alta parte, europenii dorind bunuri produse în SUA, cumpara dolari americani pentru a plati produsele importate din State.
Americanii care cer bunuri si servicii europene contribuie, astfel, la cresterea cererii de euro, în timp ce cumpararea de bunuri si servicii americane de catre europeni contribuie la sporirea cererii de dolari. În acest caz, diferenta neta dintre nivelul importului de bunuri si servicii europene în SUA si importurile europene de bunuri si servicii americane reprezinta balanta schimburilor de marfuri între cele doua regiuni.
Fluxul international generat de plata actiunilor si titlurilor de valoare emise în fiecare tara, contribuie, de asemenea, la stabilirea cursului de schimb între doua valute. Altfel spus, aceste fluxuri de capital sint puternic influentate de diferentele de randament ale capitalului. Luind ca exemplu aceleasi regiuni – SUA si statele din zona euro -, cu cit randamentul titlurilor europene este mai mare în comparatie cu cele americane, cu atit acestea sint mai atractive. O crestere a randamentului titlurilor europene va face sa creasca fluxul de dolari americani înspre titlurile europene împreuna cu descresterea fluxului de euro înspre titlurile americane. Combinat, acest flux amplificat de fonduri înspre Germania va face sa se deprecieze dolarul american si sa se aprecieze euro si, în consecinta, raportul euro/dolar, asa cum apare el pe piata valutara internationala, va scadea. (va continua)
Lasă un răspuns