Pentru agricultori este o perioadă grea. Campania de toamnă are nevoie nu doar de personalul propriu, ci și de ajutorul unor zilieri. Aceștia din urmă se găsesc în general greu, din mai multe motive.
„În perioada asta sunt greu de găsit pentru că au și câmpul lor unde au de muncit. Am căutat ajutor și pur și simplu nu am găsit nici un om”, ne spune un agricultor din Bogdan Vodă. „Nu prea se mai găsește forță de muncă la țară. Pe aici au mai rămas cei care nu agrează munca, au ajutoare sociale sau mai au câte un birt de ăsta în sat și din asta trăiesc. Sunt greu de găsit oameni cu ziua”, spune un alt agricultor din Tescani.
Birocrație mare la înregistrare
Potrivit legii, zilierii trebuie înscriși într-un registru în care aceștia să semneze zilnic. Munca lor nu poate depăși opt ore și trebuie plătită zilnic sau cel mai târziu la sfârșitul săptămânii sau lunii de muncă, numai după un acord scris între părți.
În total, un zilier nu poate lucra mai mult de 90 de zile într-un an, la același angajator. Plata impozitului revine în sarcina angajatorului. Legea prevede că plata nu poate fi mai mică de 2 lei și nici mai mare de 10 lei brut pe oră. Tot acesta trebuie să depună lunar la Inspectoratul de Muncă un extras din acest registru.
Sunt înscriși manual în sistem
Din păcate, pentru că nu există un sistem informatic, toate datele privind zilierii sunt introduse manual în sistem. „La nivelul lunii august sunt aproximativ 17.000 de zile de muncă înregistrate ca fiind prestate în acest sistem. Media ar fi de aproximativ 1500 de persoane. Domeniile în care s-au angajat zilieri sunt în ordine, silvicultură, agricultură și vânătoare, colectarea și prelucrarea deșeurilor nepericuloase și comerț cu ridicata”, explică Dan Buftea, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Muncă Bacău. În luna iulie, prin comparație, au fost înregistrate 14.500 de zile de muncă.
Din luna aprilie a acestui an, zilierii se pot folosi nu doar în agricultură, ci și în alte domenii cum sunt spectacole, producții cinematografice, publicitate, activități culturale, manipulare de mărfuri, curățenie și întreținere, silvicultură.
koko a zis
In Bacau intalnesc zilnic niste barbati care cauta la tomberoane…material plastic, metale, cartoane…ca sa-si duca traiul zilnic! In sate….toti traiesc bine…nu au de ce sa se duca la altii cu ziua!!!