Noul cod de procedură penală votat în luna iunie, în ședința extraordinară a Parlamentului, prevede, printre altele, introducerea la articolul 305 a unei noi prevederi: „În termen de maximum un an de la data începerii urmăririi penale cu privire la faptă, organul de urmărire penală este obligat să procedeze fie la începerea urmăririi penale cu privire la persoană, dacă sunt îndeplinite condițiile legale pentru a dispune această măsură, fie la clasarea cauzei.”
Așadar, dosarele cu autor necunoscut ar urma să fie închise, chiar dacă din motive obiective, cum sunt lipsa procurorilor sau instanțe supraîncărcate, spun oficiali din domeniu.
Potrivit unui răspuns remis de Inspectoratul de Poliție al Județului Bacău, la acest moment, „sunt 7293 dosare cu autor necunoscut mai vechi de un an de la sesizare, din care 0 pentru omor, 332 pentru tâlhărie și 5841 pentru furt”. Acestea ar urma să fie clasate, cu o excepție: dacă date despre respectivele fapte apar întâmplător în alte dosare, cauzele ar putea fi redeschise , însă doar cu acceptul unei instanțe.
Deocamdată, modificările aduse codului au fost contestate de președinte, PNL și USR. „Clasarea cauzei într-o asemenea situație înlătură posibilitatea continuării cercetărilor și elimină practic dreptul fundamental al părții vătămate prin infracțiune de a obține tragerea la răspundere penală a autorului și repararea prejudiciului, ceea ce echivalează cu negarea obligației statului de a realiza o anchetă efectivă tocmai cu privire la infracțiunile care aduc atingere celor mai importante valori sociale ocrotite de lege, cu consecința încălcarii și a dispozițiilor art. 1 alin. (3) din Constituție”, se arată în contestația depusă de Președintele României.
Constantin a zis
Pe drapelul lor sta scris: „un partid de infractori, pentru infractori” – PSD&alde
Mircea a zis
Pai daca procurorul nu a adunat nici o proba timp de un an, cum va reusi sa rezolve dosarul? Timpul trece, probele se sterg, dispar, unii martori mai trec si pe lumea cealalta, altii isi schimba parerea, isi retrag acuzatiile, plus ca un dosar penal poate fi facut si pe o simpla plangere, fondata sau nu. Si sta acuzatul sau acuzatorul in stres asteaptand cu anii o rezolutie, unii nici macar nu sunt chemati la parchet pentru a mai da o declaratie, ceva. Si atunci pentru ce sa fie tinute deschise atatea mii de dosare in care probabilitatea de a gasi faptasul e undeva spre zero, crede cineva ca din dosarele alea multe nesolutionate au sansa macar 50 sa fie rezolvate? Eu cred ca nu. Si oricand se poate redeschide un dosar clasat, asa doar daca apar probe noi. Uitati-va la dosare, majoritatea pentru furt/talharii, ocupatia de baza a multor concetateni, daca nu l-ai prins atunci sau ai primit informatia despre el in cateva zile, deja prejudiciul respectiv nu mai poate fi recuperat sau cel mult partial, prinde orbul, scoate-i ochii iar unele furturi nici nu ai cum sa le dovedesti daca nu l-ai prins in fapt cum e furtul de pe campuri. E imbucurator faptul ca nu sunt dosare pentru omor, ceea ce demonstreaza ca procurorii si cei angrenati in aceste investigatii sunt profesionisti si isi iau meseria in serios.
beubbu a zis
dosarele pe foc – procurorii afara cu militienii de gat.