Invetitorii bacauani mici si mijlocii se declara descurajati de mediul economic in care isi fac afacerile, de politica economica a Guvernului si de atitudinea bancilor – vizavi de situatia deosebita prin care trece, in aceasta perioada, economia mondiala, datorita crizei economice. Lansarea editiei 2009 a Cartei Albe a IMM-urilor, editata de Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a fost un nou prilej pentru ca investitorii sa-si expuna aceste observatii. Gina Plantos, presedintele Patronatului Judetean al Intreprinderilor Mici si Mijlocii spune ca apropiata lansare a cartei Albe a Imm-urilor din Regiunea Nord-Est va exemplifica si mai bine situatia in care se afla investitorii mici si mijlocii bacauani.
Carta Alba a IMM-urilor este o culegere de informatii, o lucrare foarte complexa realizata, in editia 2009, si prin colaborarea cu Ministerul IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri, care in acest an a avut o alocare bugetara in acest sens. Ea cuprinde informatii din economia reala, utile IMM-urilor, care pot gasi aici modele de bune practici, dar si autoritatilor locale, care pot vedea, in ea, care este situatia economiei reale. Datele din lucrare sint referitoare la anul 2008, dar s-a mers si la inceputul anului 2009. Carta are trei capitole. Primul este o prezentare generala a IMM-urilor si a mediului de afaceri, al doilea cuprinde situatii concrete pe baza bilanturilor depuse in anul 2008, iar cel de al treilea prezinta evolutia IMM-urilor pina in primele luni din 2009. Lucrarea a presupus, insa, si un volum important de voluntariat, pentru ca CNIPMMR este o organizatie patronala care se autofinanteaza din taxe si rareori din sponsorizari.
Anul 2009 mai rau ca 2008. Iar 2008 mai rau ca 2007
Prin prisma editiei 2009 a lucrarii, situatia economiei nationale apare oarecum in roz, pentru ca datele de baza luate in calcul sint aferente anului 2008, cind criza economica era abia la inceput. Insa comparativ cu ce a fost in 2007 aceasta nu mai este in roz, ci chiar in gri. „Doua elemente de noutate in Carta Alba a IMM-urilor – spune Gina Plantos – sint perceperea acestor entitati din Romania in contextul actual al crizei economice si comportamentul acestora in criza. Pot spune ca tot mai multi oameni de afaceri din Romania considera, acum, ca mediul de afaceri nu mai este favorabil dezvoltarii business-ului. Daca in Carta Alba 2008 aproape 52% dintre investitori au considerat ca mediul de afaceri este favorabil, anul acesta procentul s-a inversat: 58% considera ca mediul nu mai este favorabil. Dar, sa vdem si partea buna a lucrurilor si sa recunoastem ca cine rezista in vreme de criza, cu siguranta are o afacere buna, curata. Iar noi, IMM-urile, care sintem coloana vertebrala a economiei nationale, incercam sa rezistam pe piata romaneasca”.
Multa neseriozitate pe piata
Investitorii cred ca problema care se pune in acest moment este ca li se cam taie toate resursele. In Carta Alba 2009 vedem ca dintre IMM-urile care au participat la realizare acestui studiu, circa 1.100 spuneau ca se autofinanteaza. Dar resursele lor sint limitate. „Situatia apare asa, pentru ca intre guvernul Romaniei si banci se joaca acum un fel de ping-pong – a opinat presedintele patronatului bacauan. Profesorii de economiei ne invata ca o firma care nu apeleaza la o banca este aproape moarta. Dar cum putem noi face asta, cind Guvernul spune bancilor «deschideti finantarea catre IMM-uri», iar bancile spun ca acestea nu depun proiecte viabile de finantare”. Cifrele negre ale dezvoltarii economice cresc tot mai mult. Daca anul trecut nu exista incredere in fondurile structurale, care ar fi o speranta pentru IMM-uri, pentru ca nu incepuse aprobarea proiectelor, in acest an ar trebui sa reapara incredrerea in ele, numai ca firmele vor avea probleme cu partea de cofinantare ceruta in proiecte. „Iata, deci, ca tot de finantare ne lovim – a observat Gina Plantos. Doar 8% dintre firmele investigate spun ca au apelat sau ar apela la o astfel de finantare. Noi consideram ca ar trebui sa se deblocheze piata creditelor, a leasingului”. Depinde, oare, business-ul atit de mult de banci? „Nu neaparat – spun investitorii. Cine a avut, inainte de criza, resurse financiare le-a folosit in ideea ca lucrurile vor merge la fel de bine si in viitor. A aparut, insa, situatia de criza, iar mediul de afaceri s-a modificat foarte mult. Nu mai exista cerere interna, au crescut costurile creditarii, plata facturilor nu se mai face la aceleasi termene, ci la termene mult mai indelungate ori chiar niciodata. Se primesc si instrumente bancare care nu mai au finalitate. Iata de ce am avea nevoie de o deblocare a sistemului bancar, sa relansam activitatea. Criza economica a fost speculata de foarte multi, pentru a obtine foloase necuvenite. Iar pe piata este foarte multa neseriozitate!”.
Lasă un răspuns