Asociaţia Municipiilor din România (AMR), reunită în acest weekend la Oradea, a adus mai multe critici Guvernului, în materie de fiscalitate. Edilii principalelor localități ale României au cerut alocarea din 2019 a 66% din impozitul pe venit către administraţiile locale, iar primarul Bacăului a solicitat predictibilitate și respectarea autonomiei locale.
Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), Robert Negoiţă, a declarat, la Oradea, că AMR solicită Guvernului alocarea a 66% din impozitul pe venit către administraţiile locale, în proiectul legii bugetului pentru 2019, municipiile fiind principalele mijloace de dezvoltare a ţării, precum şi transparenţă din partea Ministerului de Finanţe, dar şi predictibilitate bugetară.
“Se pregăteşte legea bugetului pentru anul viitor, 2019. Acum un an de zile, municipiile au fost văduvite în sensul că li s-a tăiat o parte consistentă din buget. Ar fi normal ca să se repare această greşeală săvârşită acum un an şi să fie reîntregite bugetele locale. Municipiile din România au fost cele mai lovite de decizia şi greşeala care s-a făcut anul trecut. Avem o decizie de ceva timp. Noi susţinem ca să primim 66% din cotele din impozitul pe venit, pentru că aşa vom reuşi să ne salvăm bugetele pe care le aveam anterior modificării Codului fiscal”, a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele AMR, Robert Negoiţă.
El a menţionat că scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% a fost un demers care nu a avut ca scop diminuarea poverii fiscale, ci “banii au fost luaţi de la impozitul pe venit şi au fost duşi la alte impozite, la alte bugete, către administraţia centrală”.
“Considerăm că este profund în neregulă să se ia banii de la administraţia locală şi să se transfere către administraţia centrală. Guvernul ar trebui să ţină cont de punctul nostru de vedere şi să refacă bugetele aşa cum au fost înaintea anului 2018, adică aşa cum a fost anul trecut,” a subliniat Negoiţă.
Primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula, a subliniat că Guvernul trebuie să aibă în vedere două principii importante ale administraţiei publice locale: predictibilitatea bugetară (pentru continuitatea unor investiţii) şi principiul autonomiei locale, prin alocarea procentului de 66% din impozitul pe venit.
“Nu este normal să nu ai suficienţi bani care sunt produşi pe raza unităţii administrativ-teritoriale şi să trebuiască să stai cu mâna întinsă la diverse alte instituţii ale statului român, care, ulterior, să finanţeze. De aceea considerăm că aceste două principii trebuie să se regăsească foarte clar în viitorul cod al finanţelor publice locale – asigurarea autonomiei financiare a fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, în cazul nostru a municipiilor şi principiul predictibilităţii fiscal-bugetare. Până la urmă, municipiile din România sunt principalele motoare de dezvoltare ale Românei, principalii poli de producţie, de forţă de muncă. Aceste măsuri fiscal-bugetare trebuie să se regăsească în codul finanţelor publice şi vor asigura o dezvoltare constantă a acestor municipii, motoarele economice ale României”, a spus Necula.
Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, prim vicepreşedinte al AMR, a adăugat că propunerea alocării a 66% din impozitul pe venit către autorităţile locale este necesară în condiţiile în care peste 70% din PIB-ul ţării este realizat azi de Bucureşti şi 21 de oraşe, în timp ce 3.200 de alte UAT-uri realizează sub 30% din PIB.
Preşedintele executiv al AMR, Ilie Bolojan, a precizat că, în completarea acestei propuneri, se solicită asigurarea unei transparenţe din partea Ministerului de Finanţe, legat de modul în care se calculează şi se distribuie aceşti bani.
“Un alt punct care s-a aprobat legat de impozitul pe venit este de a solicita Ministerului de Finanţe să asigure această transparenţă, iar dacă nu va fi făcut, vom merge până la acţionarea în instanţă astfel încât să obligăm ministerul să comunice modalitatea în care se împart aceste sume”, a declarat Bolojan.
Primăria Oradea a găzduit pe 12 octombrie reuniunea comitetului director al Asociaţiei Municipiilor din România, cu participarea primarilor din regiunile Vest şi Nord-Vest, la invitaţia primarului municipiului Oradea, Ilie Bolojan, cu ocazia Zilei Oraşului. (sursa: agerpres.ro)
Stan a zis
Cine este la guvernare, pe cine se supara el?
Nu are asa o jena sa stea langa acei primari?
Are curaj sa compare „realizarile „lui cu cele din Oradea, Arad sau alte ORASE?
Promisiuni vs realizari: 1000 – 0