Oficiul Registrului Comerțului a raportat pentru primele nouă luni ale acestui an o ușoară scădere a numărului înmatriculărilor de societăți, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, dacă în acest an s-au înființat 2.111 societăți, majoritatea SRL-uri (1.884), în aceeași perioadă din 2017, se înființau 2.270 firme, cele mai multe tot SRL-uri (1.609), scăderea fiind de 7 la sută. După codul de activitate, la nivel național, cele mai multe firme nou-înființate au fost în domeniile comerț cu amănuntul, agricultură și industria prelucrătoare. Ceva mai multe PFA-uri s-au înregistrat în 2018 (309 față de 289) și mai puține întreprinderi individuale (307 față de 342).
La capitolul dizolvări, situația stă diferit. Anul acesta s-au dizolvat mai multe firme decât în 2017, creșterea fiind de aproape 15 la sută, de la 634, la 725 în acest an, 84 de firme dispărând doar în luna septembrie. Și o creștere s-a înregistrat și la radieri. 1.672 de societăți s-au radiat, cu 11,5 la sută mai multe decât în perioada ianuarie-septembrie 2017. În toată țara, peste 58 de mii de societăți au fost radiate. În mod paradoxal, cele mai multe societăți dizolvate sau radiate au fost tot din sectorul comerțului cu ridicata, dar și din construcții, transport sau activități profesionale și științifice.
Contextul economic nefavorabil, rezultatele financiare slabe în raport cu investiția, schimbarea strategiei, relațiile tensionate între partenerii de afaceri sunt cauzele care pot duce la decizia de încetarea a activității economice, spun specialiștii în domeniu.
La 30 septembrie erau înregistrate și 1.048 de societăți ale debutanților, o formă prin care statul încearcă încurajarea înființării de noi firme prin scutirea de taxe de la Registrul Comerțului. 937 erau în funcțiune la sfârșitul lunii septembrie, 111 fiind deja radiate. Alte 27 erau în curs de înființare. La nivelul întregii țări, aproape 46 de mii de firme aparțin debutanților, profilul de activitate principal declarat fiind, în top 3, lucrările de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, transporturi de mărfuri și coafură sau alte activități de înfrumusețare.
1233 a zis
Din cauza bunăstării aduse de toar’șu necula, toar’șu benea și psd, se vede ce investiții cu cap s-o făcut în bacău de 2 ani și ceva de zile;)
Vasile a zis
De unde sa creasca cand de dinainte de a infiinta o firma, statul mafiot roman te saboteaza din prima zi, nici macar o facilitate nimic. Daca vine strainul se si duc ordinarii din institutiile statului in genunchi la lins talpile, ca are si el un cumnat, o nepoata si trebuie bagata acolo, i se da facilitati, impozite si taxe zero, ba chiar primeste si ajutor de la stat ca sa plateasca neamurile politrucilor. O firma romaneasca in schimb ce primeste, cu ce il ajuta primaria, de exemplu sa se dezvolte? Cu taxe si impozite fara numar, ca la manelisti, fa-ti tot felul de autorizatii, nu conteaza ca nu ai nevoie, plateste taxa de salubritate, nu conteaza ca nu produci gunoi, cumpara casa de marcat ca au nevoie la buget de bani si vor sa afle si cand ai deschis-o, nu conteaza ca tu bati 3 bonuri pe luna din cauza activitatii. Apropo de case de marcat cu jurnal electronic, cum pot sa vina imbecilii de la ministerul finantelor sa te oblige sa iti cumperi o casa de marcat cu jurnal electronic fara ca ei sa fi instalat macar un jeg de calculator care sa preia informatia respectiva, dupa ce ca s-au scarpinat vreo trei ani in koor cu specificatiile de destepti ce sunt, cica pe la anul prin martie va fi gata infrastructura desi e greu de crezut ca se va intampla, mergi pe la magazinele de case de marcat din Bacau, si alea vreo 3, si ti se spune ca nu sunt pe stoc ca vraiste totul, o persoana care nu se mai vede de dupa mormanul de case de marcat, la finante la fel, nici nu ii mai vezi pe aia de dupa mormanul de dosare care asteapta parastasul incompetentei din guvern si ANAF, de parca toata problema era sa vada cate un functionar inapt ce bani se aduna cand vama e varza, intra tirurile de la turci ca si cum nu ar fi vama, firmele straine exporta toti banii in afara, chiar si tva-ul rambursat de statul roman. Pana la urma, cu ce ajuta primaria si celelalte institutiii ale statului o firma ca sa se ridice cand ei sunt primii sabotori ai oricarei activitati, cerand plata in avans ca la curve pentru orice zdreanta de hartie si sa le platesti taxe fara a-ti oferi nimic in schimb, macar in primul an sa primesti scutire de taxe si impozite cum le dau strainilor unde se duc ca milogii pentru a-si pune un neam in functie? Prima sabotoare a oricarei firme este primaria prin impunerea de taxe fara nici o logica, doar pentru a aduna bani la buget sa plateasca o gloata de functionari inutili. Sa ziceti mersi ca mai sunt firme care inca platesc taxe la statul mafiot doar ca sa aiba altii de unde sa isi umfle buzunarele, exact ca pe vremea boierilor cand unii munceau ca sa o duca altii bine.
alina a zis
intotdeauna PSD a actionat asa, introduce fel de fel de obligatii precum casa de marcat, schimba avizele la cherestea, etc numai si numai ca sa faca bani. Acest partid ar trebui sa dispara de tot!