Personalul din învățământ va primi din acest an norma de hrană, în limita a două salarii minime pe economie, împărțite în 12 luni, în funcție și de numărul de zile lucrate. Dar, deși acest drept salarial trebuia deja acordat, deocamdată nu se știe când va fi el virat personalului.
„Noi am făcut demersuri prin sindicat, către Ministerul de Finanțe, să se aplice cu luna decembrie 2018 și sperăm ca plata să se facă dacă nu în ianuarie, măcar în februarie. Dacă se va lua în calcul luna decembrie, atunci norma de hrană va fi de 3.800 de lei, dacă nu, va fi ceva mai mare, de 4.160 de lei”, a declarat Adrian Purcaru, liderul de sindicat din învățământul băcăuan.
Cu această normă, salariile profesorilor, dar și a celor încadrați ca personal nedidactic și auxiliar ar urma să crească cu mai bine de 300 de lei lunar. În învățământ au mai avut loc două creșteri salariale, una în decembrie, și una care se va aplica din această lună.
Andrei a zis
Daca s-ar imbunatati si actul educativ direct proportional cu cresterile veniturilor ar fi un castig, dar ma tem ca nu se va intampla. Tot va ramane fondul clasei, note puse pe seama pozitiei sociale a parintilor si profesori/educatori orientati spre a castiga cat mai mult din pregatiri si afterschool… Doamne ajuta sa nu am dreptate!
kO a zis
Andrei, daca nu ati mai face copii la bautura, daca v-ati ocupa de ei in primii ani de viata ca sa capete independenta, daca nu i-ati mai arunca de colo- colo ca pe mingea de pimpong la engleza, chineza, pian…., daca le-ati lua jocurile de zeci de ore pe dadgeturi…poate ca ar avea creierul mai odihnit si dispusi sa „inghita” si ceva cunostinte pe la scoala! Aruncatul pisicii doar in gradina dascalilor nu e cuser!
Profesorul a zis
Legal ar trebui din luna decembrie si in invatamantul preuniversitar. Dar nu a existat in anul financiar 2018 subcapitol bugetar pentru aceasta norma de hrana. Directorii puteau emite, in urma unei hotarari a CA din fiecare scoala, decizii care sa permita acest drept prevazut din decembrie 2018. Se specifica faptul ca nu a existat acest drept la aprobarea buvetului pentru anul 2018. Dar despre faptul ca nu au fost acordate sumele obligatorii de la hotararile judecatoresti in anul 2018 de ce nu mai vorbeste nimic Purcaru? Are interzis? Ca se batea cu caramida in piept, intr-un articol dintr-o alta publicatie din Bacau, ca se vor bloca acele conturi ale Primariilor/scolilor daca nu se va da pana la 31 decembrie 2018 transa din hotararile judecatoresti obligatorii. Asta abuz in serviciu care ar trebui anchetat de DNA. Daca mai exista DNA sau daca mai au voie procurorii sa isi faca treaba. Va rod intrebati-l pe cel de la sindicat, doamna jurnalist! Ca cei de la foaia PSD-ALDE nu au voie. Ma refer la responsabila de la rubrica Educatie.
eu a zis
sunte-ti porfesor sau….? daca da e o mare problema
Alibaba a zis
Ar fi bine sa fie profesor…te-ar invata cum sa folosesti cratima :))
Ardelean a zis
ALIBABA, unde-ar fi trebuit/n-ar fi trebuit folosita cratima? Un exemplu?
Son Quijote de la Francia a zis
Iata cum stau lucrurile in lumea reala. Initial, in urma cu o saptamana, aceste asa-zise tichete de masa au fost incluse in Revisal. Apoi, au fost scoase. Suma NETA care urmeaza sa fie incasata de catre cadrele didactice din luna FEBRUARIE (dat fiind ca deja s-au facut ordinele de plata pentru salariul din 15 ianuarie aferent lunii decembrie) se ridica la 180 de lei, restul pana la trei sute si ceva fiind DARI LA STAT. E un plus, nimic de zis, dar e un plus NET de 180 de lei pe luna, si nu pentru toata perioada anului calendaristic, ci numai pe perioada anului scolar. Adica, in timpul concediilor cadrelor didactice (62 de zile lucratoare), aceasta suma NU SE PLATESTE.
Son Quijote de la Francia a zis
Cat priveste stirea din articol precum ca salariile din invatamant au crescut in luna decembrie (?!!), poate ca gasim vreun fluturas ratacit pe undeva care sa dovedeasca aceasta afirmatie FALSA. In luna ianuarie 2019 nu va exista nicio crestere salariala in invatamantul preuniversitar, sub nicio forma. In luna februarie, este programata o crestere cu zece la suta sub numele de spor neuropsihic (?!!!!) pentru cadrele didactice, cu exceptia directorilor care au ore suplimentare la catedra, a orelor platite… cu ora si a cadrelor pensionare. Una peste alta, parintii au dreptate sa ceara cresterea calitatii actului educational, dar in acelasi timp, nu e normal si corect sa aiuresti populatia cu date false despre cresterile salariale. Statul da cu o mana si ia cu alta. Vezi si situatia cu Legea 85, care este incalcata in mod flagrant si evident, dar nimeni de la SLC nu ia atitudine.
Un inginer a zis
Tichete de masa, tichete de vacanta, salarii speciale, 4000 de lei fata de 1000 cat platesc patronii , vacante cat mai lungi si multe, zile libere mai multe decat lucratoare, sa tot fii profesor. Etalon de comparatie a nivelului de trai. E de bine fata de pensiile batranilor de 3 lei sau salariile pe care le platesc patronii.
Prof a zis
Tu esti un exemplu elocvent al romanului frustrat. Din acest motiv unii mor saraci, pentru ca isi focalizeaza atentia pe curtea vecinului si se bucura cand el nu are!
Bilic a zis
5 luni de vacanta din 12!
XY a zis
Vorbiti de parlamentari,cumva?In invatamant nu sunt 5 luni de vacanta!
Bilic a zis
Dar cate? Avem asa: 9 zile
in octombrie, 23 zile
de craciun-anul nou, 9 zile
intersemestriala, 16 zile
primavara, 93 zile
vara. Total 150
zile, adica fix 5 luni.
Eu a zis
Vorbiti despre elevi,nu?
Veorika a zis
Alea sunt vacantele copiilor, profesorii mai merg si in activitate iar in octombrie doar cei mici au o saptamana de vacanta.
Eu a zis
62 zile de CO inseamna 5 luni de vacanta??????
Bilic a zis
62 zile lucratoare inseamna cam 13 saptamani adica 4 luni. Ddci 4 luni concediu si restul vacanta. Asa e bine?
Eu a zis
Nu stii ce vorbesti….profesorii nu au vacanta:)))elevii,da!!Profesorii au concediu..62 zile….ce e greu de inteles?dava elevii nu vin la svoala,asta nu inseamnaca nici profesorii.
Sase! Vine profa'! a zis
In cazul acesta, de ce nu ”va faceti” profesor? E nevoie de oameni competenti la catedra…iar cu asemenea salarii, probabil o sa va bateti cu multi pe un post ;).
Mia a zis
E mic salariul în comparație cu cel din sistemul medical. O asistenta cu studii medii ce are 9000 lei salariu. Majorarea nu e mare pt cei ce nu sunt in prag de pensie… In înv au fost ani grei cu salarii f mici.. Poate ar trebui luate ceva masuri in ceea ce privește activitatea pensionarilor la catedra și atunci actul aducational va avea o alta calitate. Cei tineri și f tineri nu au nici o șansă din cauza acestor pensionari ce se cred titularizati pe viață…până la moarte…
Viorel a zis
Sporul de stres neuropsihic de 10% e obligatoriu de la 1 decembrie 2018. Daca exista unitati de invatamant care vor da salariile fara acesti 10%, pentru personalul didactic, atunci prostii din acele scoli trebuie sa-i ia de gat pe dobitocul de director/directoare, pe dobitoacele de secretare si contabile. In legatura cu norma de hrana, aceasta se va da in februarie, deci la salariile aferente lunii ianuarie 2019. Se da numai atunci cand e scoala, nu vacanta/concediu, ca atunci cei din invatamant nu mananca, doar dorm, lenevesc, stau de pomana etc.
Cycyredu a zis
Viorel, de ce dezinformezi ? Nu directorul / secretara sau contabila decid salariile, ci REVISAL, care dupa ce este verificat de catre doamnele fara nume, ca nu e nevoie, de la ISJ, vine inapoi bulinuta verde si asa se pot face statele de plata. Asadar, dobitoc esti tu, ca nu stii cine face aceste salarii. Sporurile sunt implementate automat in soft, fraiere.
Nelu a zis
Inginerule, de ce nu te-ai facut profesor? Tu nu ai trecut prin scoala, sa vezi cat efort depun profesorii? Ca sunt si lepre care isi bat joc de copii, care nu fac nici macar jumatate din ore intr-un an scolar, ca de exemplu un greu al fizicii, ajuns, prin traseism politic mizerabil Inspector sef la Isj Bacau, e alta treaba. Sau ca se intra dupa 10-15 minute la ore, dupa ce se suna, ca se chiuleste la ore, mai ales in mediul rural, directorii nu isi fac orele si semneaza in condica, ei nefacand aproape nici o ora in tot anul scolar, e adevarat. Sunt uscaturi ca in orice domeniu. Bine ca a aparut un Funeriu si a stopat coruptia de la Titularizare, Grade didactice,Evaluare Nationala si Bacalaureat, ca unii de prin judet lua mii de dolari, euro, lei ca SPAGI pentru a falsifica rezultatelel, a reface tezele,a da note de trecere pentru lucrari de 2,3, 4. Cazurile Podu Turcului, Anghel Saligny, unde greii coruptiei au fost albiti de coruptii din Politie, Procuratura, Justitie, nu se uita, aratand jaful si caracterele infecte ale multor cadre didactice, multi inspectori scolari generali, adjuncti etc. Mai merg doar spagile cu transferarile, detasarile, activitatea pensionarilor la catedra. Alea direct la directori si inspectori, care trebuiesc acoperiti din Ministerul invatamantului. Grav e ca nu mai sunt elevi. Tara e depopulata, imbatranita, tinerii capabili pleaca pe capete, nu se casatoresc, nu mai fac copii sau ii fac in strainatate, iar scolile se vor inchide pe capete. Iar pe cei din conducere ii intereseaza doar buzunarul propriu, terminarea vilelor de pe langa Bacau, ca tre sa fie si profesorii in gasca parvenitilor din oras, imbogatiti prin spagi, furt, fapte foarte des intalnite la romanii de astazi.
Altuk a zis
Oare nu aduce concurenta marirea salariilor?
Nu vor disparea astfel profesorii falsi?
Oare nu copiii nostri vor beneficia pana la urma de munca educatorilor?
Cred ca uneori uitam ca unde exista calitate sunt si costuri.
Marius a zis
Care concurență ?
În România nu școală decide pe cine angajează ci ISJ.
Iar ISJ decide pe baza unor note la niște examene, n-are treabă cu cât de bun cadru didactic este cineva. Vreți nu vreți tot sistemul de învătământ e construit așa.
Mai mult decât atât, poate vă surprinde dar învătămânul din România nu a fost și nici nu este despre elevi – a fost și este numai despre cadre.
Eu a zis
Pur si simplu nu mi vine a crede ca mai sunt oameni care cred ca profesorii s au umplut de bani.Un profesor,grad1,14ani vechime,studii superioare de lunga durata (facultate si master) castiga 2500lei,in conditiile in care un functionar public cu studii medii (liceul)are acelasi salariu.Se cere calitate in invatamant!Pai cine credeti ca vrea sa intre in invatamant pt 2000lei/luna(max pt debutanti).Oamenii de calitate,merg spre salarii de calitate.
gigiexpertu a zis
sa fim seriosi ! asta e pomana electorala nesustenabila de economie. atat timp cat bugetarii vor avea salarii duble fata de mediul privat tara asta se indreapta spre un glorios faliment. voi nu vedeti cum se agita psd-ul sa scoata bani si din piatra seaca sa sustina aceste salarii si pensii ?
asta e bazinul electoral al psd-ului : bugetarii si pensionarii. se va mai agita tatuca dragnea sa se mai imprumute fix pana la alegeri. dupa aia nu ii vad bine pe dragii bugetari si pensionari. asa ca puneti la ciorap ce incasati acum ca vin vremuri maronii.
ps: pentru ala de abera mai sus ca profesorii muncesc in vacanta mare si doar copii iau vacanta – omule esti bun de standup comedy , nu am mai ras asa de mult timp.
sfatuiti-va copii(mai ales daca ii vedeti mai lenesi , asa) : daca vrei sa o freci in concediu 5 luni din 12 pe salarii babane fa-te profesor
Dia a zis
Profesorii muncesc si in vacanta mare cand sunt examenele de bac atat in sesiunea iunie-iulie cat si in cea din august. La mijlocul lunii iulie,unii corecteaza la examenul de titularizare. In vacantele acelea de iarna si de primavara,majoritatea vin la scoala in activitate.Doar elevii stau acasa. Nu mai cautati motive sa-i denigrati!Nu stiu daca aveti competenta necesara sa vorbiti despre profesori! Ma intreb de ce nu vorbiti cu atata dispret si despre deputatii aia care dorm tot timpul,voteaza niste legi cu picioarele sau la ghici,dupa cum bate vantul fara sa le pese de consecinte si au si vacante o jumatate de an, pe bani multi!Profesorii au ajuns marea pacoste a societatii romanesti? Cereti mult de la ei dar nu-i respectati sub nicio forma!Ia veniti sa predati timp de 6 ore la clase formate din aproape 40 de elevi!Sa-mi spuneti daca ati mai rezista inca 2 ore ca sa fie 8 pe zi!
ION a zis
Bravo Nelu;inrural ,director e inv. ori educatoare pusi de primar priceput si el;poate asemenea dir sa evalueze un prof cu studii de lunga durata,master ,grad I ?Iar despre ore si salarii ai mare dreptate.Sunt multe de spus, poate mai face cineva un pas in spate pentru ca e prea mare palaria!
COLOMBO a zis
Cine a iesit in strada la revolutie in 89 ? Cine scoate carbune din mina ? Cine a construit blocuri, baraje, fabrici, uzine ? Cine a a fost in razboaie dea lungul timpului ? Pentru aceasta PROFESORII merita salarii mai mari decat doctorii, decat pensiile speciale, decat pensiile nesimtite. Peste tot numai profesori transpirati de alergatura dupa meditatii si postaci care ii compatimesc .
Mia a zis
Pt d- l Biblic. 5 luni concediu? Oare ce studii aveți? Nici un prof nu are vacanta in octombrie. Sunteți dezinformat. 62 zile concediu, însă nu spune nimeni că practic acest concediu nu poate fi efectuat. Liceele tehnice și colegiile de acest tip finalizează anul scolar pe 1 august. De pe 15,16 august sunt situații neîncheiate,corigente, bacalaureat,….in Ianuarie si februarie sunt concursuri și olimpiade unde participam voluntar, neplătiți de nimeni. Facem pregătire pt bacalaureat 2 ore suplimentare cu elevii pe săpt, tot voluntar. De ce nu va întrebați copiii? Cati își fac timp sa vina la aceste ore? Sa nu vb de timpul alocat învățării…. Va invit să fiți profesori și apoi să denigrați.Dezvoltam proiecte mergem în schimb de experiență cu copiii voștri. Ii implicam in diverse parteneriate. Unii nici nu știu că trebuie să muncească pt că părinții lor nu muncesc….si nu iubesc nici munca, nici respectul.Ne pasa de ei. Unii dintre cei că noi chiar au muncit să ajungă printre cei mai buni … pt că au iubit aceasta meserie și o practică cu drag și cu tot sufletul.
Bilic a zis
Toate astea de le enumerati: proiecte, parteneriate, pregatire moca si voluntara pt bac, etc, se intampla in Romania? Unde? La scolile si liceele alea cu promovabilitate un pic peste zero?
Rica a zis
Cat mai merge fondul clasei? Dar cadourile gen trebuie sa-i schimbam laptopul doamnei ca e vechi, din primavara? Dar meditatiile practicate cu drag si din suflet cu 8 copii odata, acasa, cu banci ca la scoala?
Dragos a zis
Cycyredu, nu a dezinformat Viorel. A explicat exact de cand se dau acele drepturi. Revisalul e verificat in Isj, dar daca se strecoara erori neverificate concret de cele fara nume din Isj, vina e a celor din scoli, care nu actualizeaza datele despre sporuri de vechime, rural, doctorat, plata cu ora, indemnizatii de conducere etc. Nu au cum sa stie cei din Isj daca toate datele sunt corecte, deoarece controalele facute de Isj in scoli sunt aranjate. Asa ca, fii atent cand citesti!
Cycyredu a zis
Mai Dragos, mai, pai Viorel ce zicea ? Ca directorul si secretara dau sporul asta de neuro, ceea ce este fals. Sporul este implementat automat in versiunea 19.2, si se bazeaza pe o prevedere legala care este in discutie, si anume ca toate cadrele didactice primesc acest spor. Spor la citit cuvant cu cuvant mesajele mesenilor.
GETA MIRON a zis
Salarii f. mari dupa rezultatele pe care le au la examene nu mai spun de copii care termina 8 clase si nu stiu sa scrie,de ce norma de hrana? n-au salarii ? sa le fie rusine in special celor din invatamint ca pr imesc asemenea oferte electorale! Tot meditatii ,tot fondul clasei ,cadouri etc.
Diana a zis
La examene, mai sunt si profesori care iau 8, 9 sau chiar 10 dar culmea, nimeni nu scrie despre ei nicaieri! Numai cei care nu au ce cauta in invatamant sunt mediatizati.
Luminița a zis
Da, mulți patroni își bat joc de angajații lor, aici trebuie să intervină cei care controlează societățile private… de cele mai multe ori patronul scapă cu,, mită ” și angajații rămân cu buzunarele goale și, posibil, chiar fără loc de muncă. Mulți patroni sunt analfabeții de odinioară, îmbogățiți prin furturi sau din averea părinților! Deci, trimiteți copiii la școală și învățați – i să-și respecte semenii. Dacă nu, mai târziu veți culege ce ați semănat!