Colonelul aviator Gheorghe Stănică, unul dintre cei mai mari piloţi militari şi piloţi de încercare ai Aviaţei Militare Reactive Române, a murit la 13 februarie 2019, anunță adevarul.ro.
Gheorghe Stănică s-a născut la data de 7 februarie 1931 în localitatea Piatra, judeţul Constanţa. În anul 1956, a fost încadrat instructor de zbor la Regimentul aviaţie şcoală cu reacţie de pe aerodromul Bacău, pe avionul Mig-15.
În anul 1968 a fost încadrat pilot de încercare la Uzina de Reparaţii Aeronave Bacău. În 31 octombrie 1974 a executat primul zbor cu avionul militar reactiv de producţie românească IAR-93, pe aerodromul Bacău, zbor care a avut durata de 20 de minute.
Nu în ultimul rând, colonelul aviator Gheorghe Stănică este pilotul militar care a executat, în calitate de pilot de încercare la U.R.A. Bacău, ultimul zbor cu avionul MiG-19 din România, în data de 29 septembrie 1972, într-un zbor de transport avion MiG-19 PM, cu numărul de înmatriculare 018, de la Bacău pe aerodromul Deveselu.
Gheorghe Stănică a ieşit la pensie în anul 1982 şi s-a stabilit în Bucureşti. (integral, pe adevarul.ro)
Silviu a zis
Nici nu stiam ca noi am avut avion militar reactiv produs la noi acasa. Ce s-a ales de tara asta….
R a zis
Prototipul IAR 93 s-a facut la Bacau, constructia putinelor exemplare produse s-a facut la Craiova + Yugoslavia. Motorul era importat de la Rolls Royce, GB. Din cauza proiectului sau a procesului de fabricatie, s-au prabusit cam multe exemplare din cele produse, asa ca productia s-a oprit.
A urmat IAR 99, un avion reusit, dar bun doar de antrenament si de bombardament la sol de colibe de talibani. Pe campul de lupta, in conflict direct cu avioanele fortelor potential inamice din jur ( avioane americane sau rusesti) e zmeu de hartie, e turboprastie. Faceam si noi prastii altadata, asa-i…
Ca un mic exemplu comparativ, pt taiat elanul visatorilor „independentei de’altadata” cand le faceam noi pe toate, proiectul F35 i-a costat pe americani peste 1000 mld ( un triliard) dolari! A si fost criticat pt costul mult prea mare al proiectului. Dar, sa zicem ca 100 mld. ar fi o suma rezonabila pt proiectarea unuia competitiv, nu neaparat cel mai cel. Ce inseamna asta? Tot bugetul armatei pe urmatorii 25 de ani…
E bine sa ne bazam oftaturile legate de trecut sau sperantele de viitor tot pe adevar, pe cifre, nu pe povesti si legende romanesti cu puricele ala care, potcovit cu 99 de ocale zbura pana la cer…