Un apel umanitar a fost postat recent pe Internet, de catre Asociatia „Bucuria celor necajiti”, un ONG din Onesti, in care se precizeaza ca Centrul de zi pentru copilul cu dizabilitati „nu mai are bani pentru hrana copiilor, decit pentru 10 zile”. Doctorul Ovidiu Secara, presedintele Asociatiei „Bucuria celor necajiti”, ne-a povestit ca a facut apelul dupa ce a constatat lipsurile cu care se confrunta copiii de la centrul din Onesti. „Am vazut, cind ne-am dus la centru, ca nu mai au nici macar alimentele de baza pentru prepararea hranei”, ne-a precizat doctorul Secara. Reprezentantii institutiei onestene au confirmat existenta problemelor, dar au precizat ca s-a facut o confuzie intre centrul rezidential si centrul de zi. Desi au structura comuna de conducere, Centrul rezidential „Alexandra” si Centrul de zi pentru copilul cu dizabilitati sint organizate ca departamente diferite. Centrul rezidential adaposteste permanent 103 copii, in timp ce, la Centrul de zi sint 160 de copii inscrisi, din care 80 il frecventeaza, insa acestia locuiesc impreuna cu familiile lor si doar in timpul zilei sint ocrotiti de institutie. „Din acest motiv, problemele legate de hrana ii afecteaza mai mult pe cei din centrul rezidential, si mai putin pe cei de la centrul de zi”, ne-a spus Isabela Herghelegiu, loctiitorul sefului de centru. „Principala problema este ca s-a redus mult alocatia de hrana, am ramas in urma cu plata facturilor, iar furnizorii au refuzat sa ne mai trimita marfa. Unii furnizori au inceput insa, sa ne mai accepte din comenzi, chiar daca am ramas in urma cu platile”, a mai precizat aceasta.
Primarul din Onesti spune ca e problema Consiliului Judetean Bacau
Fata de problema copiilor care risca sa ramina fara hrana, primarul municipiului, Emil Lemnaru, sustine ca administratia locala nu poate acorda sprijin, responsabilitatea fiind a Consiliului Judetean Bacau. „Un sprijin financiar, in mod direct, noi nu putem sa-l oferim, pentru ca finantatorul este Consiliul Judetean Bacau”, ne-a declarat primarul Emil Lemnaru. „Noi contribuim cu 50 % din costurile de la centrul de zi si cu 25 % pentru centrul rezidential, insa banii ii viram la Consiliul Judetean. ONG-urile pot acorda un anumit sprijin, dar problema, in esenta, trebuie rezolvata de Consiliul Judetean. Oricum, sint convins ca problema se va rezolva si ca este vorba, probabil, de un gol temporar in incasarile la buget”, a mai spus Lemnaru. Referitor la finantari, exista o situatie controversata in relatiile dintre Consiliul Judetean Bacau si Consiliul Local Onesti. De 9 ani, se pare, consilierii judeteni au aprobat ca Onestiul sa contribuie cu 50 % din costurile medii ale ingrijirii persoanelor aflate in centru, insa consilierii onesteni au respins de fiecare data decizia judetului si au aprobat o contributie de doar 25 %, cu exceptia centrului de zi, unde s-a acceptat contributia de 50 %. Primarul Emil Lemnaru spune ca aceasta situatie nu are legatura cu ceea ce se intimpla acum la centru. ” Sint convins ca e doar o problema temporara, pentru ca se mai intimpla ca in timpul verii sa fie colectati mai putini bani la buget”, a precizat primarul.
Protectia Copilului spune ca si-a facut datoria
Pe de alta parte, conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau sustine ca 50% din finantari provin de la Consiliul Judetean (CJ) si 50% de la Consiliul Local Onesti si ca, bugetul alocat de CJ s-a facut, conform contractului incheiat. „E adevarat, sint probleme, dar copiii hrana si-au primit-o. Este rusinos pentru Consiliul Local Onesti ca acesti copii, care majoritatea provin din comunitatea onesteana, au de suferit. In urma cu doua luni ne-am intilnit cu primarul pentru a se gasi o rezolvare problemei. Nu cred ca in Onesti s-a ajuns intr-o asa situatie economica dificila, incit sa nu poate fi alocati bani pentru hrana acestor copii”, a spus Sorin Brasoveanu, director DGASPC Bacau. (George Martin, Madalina ROTARU)
Lasă un răspuns