Vineri, 15 martie 2019, Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc a fost prezent împreună cu reprezentanții CNAIR, pe șantierul variantei de ocolire, la profil de autostradă, a municipiului Bacău.
Delegația a fost însoțită în vizită de senatorul Dragoș Benea, deputatul Lucian Șova (fost ministru al Transporturilor), subprefectul Valentin Ivancea, primarul Bacăului, Cosmin Necula și alți șefi de instituții și reprezentanți ai CNAIR în teritoriu. Pe șantier, a venit și Dorin Umbrărescu, omul de afaceri acționar la Tehnostrade SRL și UMB Spedition.
Varianta de ocolire a municipiului Bacău, parte din coridorul IX Paneuropean, va avea o lungime de 30,8 km din care 16 km vor fi realizați la profil de autostradă.
Lucrarea presupune realizarea unui sector comun cu traseul Autostrăzii Moldova, a unor conexiuni cu DN 15 și cu DN 11, la vest de Bacău și a unor conexiuni cu DN 2 la sud și la nord de municipiul Bacău.
“Existența autostrăzilor care leagă toate regiunile țării este o chestiune din ce în ce mai stringentă și a mea, ca ministru și a guvernului din care fac parte. Investițiile în infrastructură sunt esențiale. Nu întâmplător mă aflu pe un șantier din Moldova. Astăzi vă anunț începerea construcției Autostrăzii Moldova. Acest tronson, extrem de important, face parte din coridorul IX Paneuropean. Antreprenorul român este deja mobilizat și lucrează într-un ritm alert. Acesta este doar un început” a declarat Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.
Vizita pe șantierul primilor 16 kilometri de autostradă din Moldova a avut patru opriri, în punctele principale pe care se concentrează constructorul în aceste zile. Oficialii au fost surprinși să constate că s-au decopertat deja 14 kilometri din ceea ce va fi breteaua principală, la profil de autostradă, a centurii Bacăului.
Și deputatul Lucian Șova, fost ministru al Transporturilor, cel în mandatul căruia s-a finalizat achiziția publică și s-a semnat contractul de execuție a centurii, a apreciat avansul întregistrat pe șantier. „Spre surpriza mea, se circulă de o manieră rezonabilă. Antreprenorul își arată forța, sunt mândru că ne ținem de cuvânt”, a spus Șova.
Senatorul Dragoș Benea a făcut un istoric al acestei investiții, începând cu „inaugurările” la care a participat actualul lider liberal Ludovic Orban, continuând cu promisiunile din guvernarea Boc și terminând cu plecarea firmei turcești de pe șantier, la 1 aprilie 2017.
Despre stadiul lucrărilor constatat pe șantier, liderul social-democrat a subliniat că, în câteva zile, constructorul băcăuan a făcut cam cât a făcut firma turcească într-un an, adică 1-2 la sută. „Sunt convins că, în următoarele zile, ceea ce se va întâmpla va demonstra că surpriza de azi nu e o întâmplare”, a declarat Benea.
Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău, a spus că principalul beneficiar al centurii este chiar orașul pe care îl conduce. „Este o întâmplare fericită că primii kilometri de autostradă din Moldova încep la Bacău. Este o investiție fără de care proiectele de mobilitate urbană, de 48 de milioane de euro, nu pot să subziste. Să nu uităm faptul că la acest proiect la lucrează cel mai serios constructor român este rodul eforturilor conjugate ale senatorului Dragoș Benea și ale fostului ministru Lucian Șova”, a afirmat Cosmin Necula.
Vizită în timpul protestului
Vizita pe șantier a început după ora 12:30, însă finalul acesteia s-a suprapus peste cele 15 minute ale protestului #șîeu. Situația nu a trecut neobservată, iar oficialii au comentat-o.
„Am înțeles mesajul românilor de astăzi. În calitate mea de ministru, vă asigur că, la sfârșitul acestui an, vom da în folosiță toate sectoarele de autostradă estimate în acest an și pentru asta voi sta, dacă va fi nevoie, zi și noapte pe șantiere”, a declarat Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor.
„Pe 22 decembrie 2018, când s-a semnat contractul de execuție cu firmele domnului Dorin Umbrărescu, nu aveam cum anticipa demersul – protest de la Suceava! Doar dacă eram un fel de Nostradamus! Nu e fair play să hiperbolizăm o inițiativă și, în paralel, să demonizăm un șantier REAL anunțat și în decembrie, și în urmă cu o săptămână, pe 8 martie. Asemenea vizite în teren la șantierul centurii voi mai face până la finalizarea acestei investiții atât de importantă pentru băcăuani și zona Moldovei”, a reacționat senatorul Dragoș Benea.
Conform estimărilor, în vara 2020 lucrările la centura Bacăului ar putea fi terminate.
Gabriel a zis
Cata demagogie, minciuna, aroganta, nesimtire! Iar vor fi pacaliti de acesti politruci fara Dumnezeu cei din Bacau. Prostia nu are limite, nu este vindecabila. Pacat ca nu doare!
Alta intrebare ! a zis
…pai…uite mostra de prostie : „pentru asta voi sta, dacă va fi nevoie, zi și noapte pe șantiere”.
Chestia asta ar putea avea ceva efect doar daca pune mana pe lopata !! Ce sa faca acolo?!! sa dea indicatii ? Este doar o reminiscenta ceausista, pierdere de timp ! Si se mai si ofenseaza ca oamenii prostesteaza! pfuiiiiiii…..
Chiar ca nu stie care este rolul sau si ce trebuie sa faca un ministru si ma mir ca SEFU’ lui nu ii atrage atentia, dar de, po-pulismul ne mananca!!
Bandy a zis
Ce cauta bagatorii de seama ai Bacaului acolo Benea si cu Necula? Unul mai slab ca altul si impreuna multimea vida.
Virgil a zis
Se aude Cucu-n codru, speram ca nu a paguba. Nu trebuie uitat ca UMB este un constructor potent, insa au avut intarzieri mari pe alte contracte si nu din cauza lor, intarzierile fiind chiar din pricina celor ce se muta zi si noapte pe santiere, de fapt doar noapte si evident in visele lor.
Alta intrebare ! a zis
Daca constructorul are creata conditiile de lucru (i.e. bani, aprobari de executie, teren liber de sarcini, etc) atunci sigur isi va face treaba, si chiar inaintea graficului!
Cum este posibil ca ridicarea spatiilor comerciale (vezi Cora, Kaufland, etc) sa se faca in timp record, ca sa nu zic peste noapte ? HA? A stat ministru’ acolo zi si noapte ??!