Viața ne pune zilnic în fața a nenumărate decizii și ne confruntă în același timp și cu diferite provocări. În astfel de situații încercăm să ne inspirăm din cât mai multe domenii, să facem corelații și să contrabalansăm avantaje și dezavantaje. Este normal ca lucrurile și ariile de lucru care ne pasionează să ne inspire mai mult.
Cei care iubesc filmele se vor gândi la anumite scene relevante pentru impasul în care se vor afla la un moment dat, iubitorii de sport își vor aminti de determinarea atleților în a obține cel mai bun scor, atunci când vor avea un deadline restrâns pentru îndeplinirea unui task și, de ce nu, adepții jocurilor strategice sunt cei care dau dovadă de cel mai mult tact, preferând să analizeze din mai multe perspective situația cu care se confruntă.
Spre exemplu, a începe un joc de șah înseamnă a intra în necunoscut, a anticipa posibilități vagi și a întâlni situații familiare, dar și neașteptate. Un joc de acest tip este ca o versiune simplificată a vieții de zi cu zi, unde deciziile noastre au consecințe pentru viitor. Fiecare mișcare pe care o facem, în viață sau într-un joc, determină o cale unică în etapa ce urmează. Atât în șah, cât și în viață, în general, căile noastre posibile sunt practic multiple și, cu toate acestea, în șah devine evident relativ repede dacă alegerile au fost corecte, chiar în momentul în care este făcută ultima mișcare. În viață, însă, este de la sine înțeles că nu putem efectua o analiză finală, dar putem să ne ajustăm traseul pe parcurs.
Acest traseu este ca o aventură în care, printre multe alte aspecte precum curajul, perseverența și exercițiul, șansa are și ea un rol important. Făcând referire tot la categoria jocurilor, pokerul se califică de asemenea pentru o astfel de descriere. Acesta este probabil și motivul pentru care jucătorii de poker sunt mereu persoane aventuriere, pregătite să își asume riscuri și care nu dau o definiție eșecului. Mike Caro, jucător profesionist de poker, dar și autor a mai multe cărți despre acest joc, este de părere că „fiecare acțiune conștientă presupune un anumit risc și cere luarea unei decizii. Coroborându-le pe cele două, realizezi că secretul succesului în viață este să încerci în repetate rânduri, nu să eviți pe cât posibil aventurarea în necunoscut.”A practica un sport, a profesa într-o anumită arie sau a ajunge expert într-un anumit joc te pregătește și pentru ceea ce se întâmplă în afara acelui spațiu, adică pentru lucrurile din viața personală în mare parte.
De multe ori ne confruntăm cu situații în care ne adresăm întrebări referitoare la o anumită decizie pe care am luat-o în trecut, indeciși fiind dacă a fost bună sau rea și totodată conștienți de faptul că nu aveam acces la anumite informații care au venit abia mai târziu. Suntem atrași în această capcană a analizării intense, iar acest lucru se întâmplă și în jocurile de strategie menționate: șahul și pokerul. În cel din urmă, participanții devin curioși în privința cărților pe care le-ar fi putut avea, chiar și după ce au făcut o mișcare finală. Această situație are și o denumire specifică, rabbit hunt, iar împreună cu alți termeni, poate fi găsit într-un dicționar dedicat strict acestui joc. Cunoașterea unor astfel de termeni și a unor mutări strategice în șah devin exercițiu de viață, pentru o eficientizare a proceselor de luare a unei decizii, pentru ieșirea din impas și coordonarea facilă a propriilor activități și, de ce nu, a gândurilor.
Fie că suntem jucători, simpli fani sau prieteni ai celor interesați de strategiile lor, putem ajunge într-un punct în care să realizăm că un termen folosit într-un astfel de domeniu, descrie de fapt la perfecție o situație în care ne-am aflat de curând și din care am rămas cu o învățătură constructivă pentru viitor. În momentele în care ne aflăm într-un impas ne dorim să luăm cea mai bună decizie pentru că, în fond, sperăm la o reușită, la o așa-zisă victorie. De aceea, pe cât posbil, vrem să diminuăm șansele unui eșec. Astfel, puțin tact, analiza minuțioasă înainte de a face un nou pas, spiritul competitiv, dar și urmarea instinctului sunt câteva dintre ingredientele care ne ajută în acest sens și pe care fiecare dintre noi le deprinde în propriul stil și ritm; ritmul propriei vieți.