Populația Moineștiului s-a dublat peste noapte, în actele oficiale, ajungând la 24.000. Municipiul Moinești a depus recent o aplicație pentru fonduri europene care urmează a fi utilizate în sprijinul comunităților urbane defavorizate. În această situație, un criteriu de eligibilitate pentru a obține finanțare este ca orașul să aibe o populație de peste 20.000 de locuitori.
Moineștiul se încadrează după datele de statistică, dar nu aceleași date au fost folosite și când se declara numărul de persoane pentru salubrizare. Reamintim, Moineștiul a contribuit la criza deșeurilor de la începutul acestui an, fiind în topul datornicilor, cu peste 3 milioane de lei, declarând atunci că are o populație de circa 11.000 de persoane.
Primăria și-a făcut propriul recensământ, din poartă-n poartă
„Aceasta este cifra pe care ne-o dă statistica și ne ajută în accesarea acestor fonduri europene care sunt foarte importante. Vor ajuta la reabilitarea unui bloc de 80 de locuințe, unde sta populație roma, se vor construi case sociale, vom aduce rețele de apă și canalizare. Sunt 6 milioane de euro”, explică primarul Valentin Vieru. Pe de altă parte, cifra de la salubrizare provenea din altă parte, explică edilul.
„În acel caz, am mers din poartă în poartă și am făcut noi un fel de recensământ ca să știm cam câte persoane sunt acasă cu adevărat. Dar, acum, de când se plătește la cantitatea de deșeuri și nu la persoane pot spune că suntem plata la zi”, a explicat el în continuare. Potrivit anuarului statistic 2019, Moineștiul avea o populație de 24.271, în 2018.
barbu a zis
Apa si canal???? Astia de 10 ani de zile nu mai termina lucrarile incepute pe strada Al.I.Cuza din Moinesti
Trifan Adrian a zis
O localitate să devină municipiu, trebuie să îndeplinească anumite condiții. Moineștiul nu le-a îndeplinit niciodată. Populația să depășească 25.000 de mii locuitori, să aibă învățământ postliceal, 70 % din lungimea străzilor să aibă hidranți pt stângerea incendiilor, 85 % din populație să fie ocupată în activități neagricole, 75 % din locuințe cu apă și WC în locuință, 80 % din locuințe cu apă curentă, 60 % din lungimea străzilor să fie modernizate, etc, etc. Din păcare, mă repet Moineștiul nu le îndeplinește și nu le va îndeplini în totalitate niciodată. A devenit municipiu pe hârtie, fraudulos, ca cineva să beneficieze de anumite avantaje materiale, necuvenite. Codul Penal amendeaza drastic aceasta. Dar de, era Premier Adrian Năstase, un mic burghez scăpătat în haine de pesedist. În acea perioadă au devenit unii, niște neica nimeni, „mari oameni politici”, care ulterior au frecventat anumite pușcării iar unii sunt extrem de …pușcăriabili ?
Sănătate dragilor.