A început instalarea primelor insule digitalizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor în municipiul Bacău. Momentan nu vor putea fi folosite, pentru că trebuie întâi testate, potrivit unui anunț al primăriei.
„Atenție! Momentan sunt în proces de teste și instalare, și se vor da in folosință în perioada următoare. Până la finalizarea procesului, vă rugăm să nu depozitați gunoiul lângă container”, se arată în anunțul municipalității.
După deschidere, o perioada de timp, noile platforme vor funcționa în paralel cu cele vechi. În total, 200 de locații din tot orașul vor fi modernizate. Vor fi prevăzute cu deschidere electronică. Fiecare locatar din zonă va primi câte o cartelă. Pe lângă cartelă, pubela se poate deschide și cu telefonul mobil sau prin scanarea unui cod QR, afișat pe container. Ca prim pas, 150 de platforme de gunoi sunt betonate în această perioadă.
Prin acest proiect se va realiza înlocuirea vechilor module/pubele cu un sistem modern de colectare selectiva a deseurilor pe cinci fractii, pentru următoarele fluxuri: de deşeuri colectate separat:deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de plastic şi metal, deşeuri desticlă, deşeuri biodegradabile, deșeuri reziduale, potrivit comunicatului dat de municipalitate.
Municipiul Bacău a optat pentru amplasarea/construirea unui număr de 200 Insule ecologice digitalizate, Tip 1, încasetate, cu containere (ansamblu de containere) preponderent în zone de blocuri de apartamente. Fiecare insula va fi încasetată cu 5 containere de câte 1.1 metri cubi(mc) pentru toate cele 5 fracții si va deservi minimum 200 de locuitori/apartamente, accesul fiind realizat pe baza unei cartele de acces per utilizator/apartament.
Insulele ecologice sunt compuse dintr-un set de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, digitalizate pentru acces cu card pentru persoanele fizice arondate, conectat online, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului.Atunci când gradul de umplere se apropie de maxim, operatorul este anunțat electronic.
Valoarea totala a proiectului: 11.825.494 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 9.839.000 lei, prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).În urma cu 2 ani de zile, în municipiul Bacău au mai fost instalate un număr de 105 module supraterane nedigitalizate, pentru colectarea separată a deşeurilor.
Ionut a zis
Bani aruncati aiurea.Credeti-ma
Mariana Juncu. a zis
Bună seara, am mai scris, și o sa mai scriu
Începeți multe lucrări și nu terminați nici una. 1)trotuate pe str, Milcov zona Petrom ne rupem picioarele. 2)lucrari de semaforizare, treceri de pietoni nu sunt puse în funcțiune nici azi, zona Milcov Târgul Rușilor, Bacania, Lory,. Aici e și pericolul f, mare, strada are curbă mare. Curățenia stradala lasă de dorit. Seara liniștită.
Cankong a zis
Idee buna, insa… nu pentru noi.
Nivelul general de educatie este mult prea jos pentru ca un astfel de sistem sa functioneze in Bacau. Inteleg ca se doreste ca pe viitor fiecare familie sa plateasca in functie de cantitatea de deseuri produsa. Un principiu corect. Dar cum credeti ca va proceda cel mai inventiv european, românul, in aceasta situatie? Va lăsa gunoiul lângă pubele, sau pe unde apucă. Ori va recurge la vandalism…
backo a zis
Dar cum de v-ati injosit sa dati asemenea stire ??? Nu vi se apleaca ?
Nici nu stiu ce nevoie avem si noi sa ne civilizam un pic, nu sunt mai frumoase pubelele alea cu gramezi de gunoaie prin jur in care scormonesc micii intreprinzatori ?
Hai, veterane, explica-ne tu cum se duce Bacaul de rapa fara primar pesede.
Gigiexpertu a zis
Despre ce vorbiti aici, oameni buni ? Despre pubelele care se deschid pe baza de PIN pentru colectare selectiva menajer, sticla alba, sticla colorata, plastice, hartie, metal si haine vechi ? Cum sa zic, ieri am fost la un consult medical la Iasi si am vazut zeci de astfel de „noutati” in cartiere. Isi duc civilizat oamenii gunoiul. De ani de zile. Ce comentati dvs aici despre nivelul de civilizatie, vandalism, etc ? Incercati cu inteligenta artificiala, asta ar creste cu muuuult media ….stim cu totii la ce !
next a zis
După patru ani de la promisiunile primarului !!!
Dacă tot se vorbește de proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Aceste unități inteligente de colectare a deșeurilor sunt cumva echipate cu:
– panouri solare pentru asigurarea independenței energetice;
– compactoare alimentate cu energie furnizată de panourile solare, care asigură mărirea cantității de deșeuri stocate;
– sistem GSM wireless pentru transmiterea datelor. Sistemul GSM indică în timp real unitatea care trebuie golită, crescând astfel eficiența activității de colectare a deșeurilor.
Cred că este mai bine de implementat sistemul de colectare selectivă prin platforme cu pubele subterane, care să funcţioneze pe principiul cântăririi gunoiului pe categorii, pentru că trebuie să respectat principiul ‘Plăteşti cât arunci’. Şi atunci, fiecare familie va avea un card de acces la pubele, putându-se face astfel o monitorizare a fiecărei cantităţi în parte, iar la finele lunii se va emite o factură în funcţie de cantitatea de gunoi aruncată.
În prezent la case colectarea se face selectiv dar nu se plătește diferențiat. Operatorul de salubritate trebuie să dețină mașini cu sisteme de cântărire și să asigure pubele noi, marcate cu CIP RFID, cu capacitate diferită, în funcție de numărul de persoane din contract.
Tagul cu cod RFID amplasat pe fiecare recipient comunică cu un dispozitiv similar amplasat pe autocompactoarea de colectare. În momentul în care acest cod este citit, toate datele corelate acestui cod sunt identificate și înregistrate în baza de date a operatorului de salubritate. Mai mult decât atât acest sistem oferă confirmarea prestării serviciului de colectare a deșeurilor dar și semnalează erorile survenite în sistemul de colectare.
Ion a zis
Un mare fassss! Poate ii da in minte unui prost de acolo sa monteze si la intrarea in WC un sistem de identificare asemanator.
Kosovo e Serbia a zis
Cheltuiala inutila. Avem Politie Locala, buget cat casa, salarii de la 5000 de lei net in sus. Ca primar, amplasam cate o camera video la fiecare zona cu iglu-uri, puneam un prost de la PLBC ca sa monitorizeze 24 din 24, cu doua masini disponibile ca sa intervina. Si un megafon care sa anunte golanii ca vin caraliii. Peste tot in Bacau sunt grupuri de comunitari care devasteaza ghenele in cautare de sticle reciclabile. Dupa ei ramane o mizerie crunta. Arestati cativa, si se reglementeaza treaba.
Gigi a zis
Luați măsuri față de cei care devastează tomberoanele… altfel investiția va fi în zadar! Am văzut comunitari dotați cu chei făcute din fier beton pentru acces la tomberoanele cu clapeta instalate anterior și cotrobăiau ca la ei acasă.
Popa Nan a zis
Chelului tichie de mărgăritar îi trebuie?! Asta lipsea orașului nostru… în rest le avea pe toate! Mai urmează să amplasați luminițe cu senzor la capacele de canalizare, unele acoperite cu bitum de la „marea modernizare”! Nea Lucică, te rugăm frumos, lasă conducerea primăriei! Întoarce-te la cercetare, la robotică, digitalizează ce dorești matale, dar nu mai cheltui banii aiurea!!
Vali a zis
Lăudabilă ideea, dar ca la noi prost pusă în practică. Alt loc decât cel de pe străzile circulate de mașini nu s-a găsit? Nu v-ați gândit ca vor fi mulți cetățeni loviți de mașini în timp ce ies în stradă să arunce gunoiul la aceste insule? Succes!