Consiliul Județean Bacău a semnat, joi, două contracte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală, pentru drumurile județene din comuna Poduri și zona barajului Valea Uzului. Documentele s-au semnat din partea CJ de președintele Sorin Brașoveanu, în prezența europarlamentarului Dragoș Benea, a parlamentarilor de Bacău Theodora Șotcan, Claudiu Ilișanu, Miron Smarandache, Elena Hărătău, Costel Dunava, a subprefectului Valentin Ivancea, a vicepreședintelui CJ Silviu Pravăț, a reprezentanților administrațiilor locale, a unor întreprinzători și a unor locuitori din zonele vizate de lucrări.
La Poduri, în lanul de lavandă
Primul sector de drum pentru care s-a semnat contractul de reabilitare și modernizare a fost DJ 117 Poduri, pe o lungime de 4,2 kilometri, de la km 17+000 la km. 21+180, care face legătura între comunele Berzunți și Poduri.
La sugestia europarlamentarului Dragoș Benea, festivitatea și conferința de presă s-au ținut în aer liber, lângă o plantație de lavandă din comuna Poduri. „Am aflat despre plantația de lavandă la un eveniment din Dărmănești, am fost surprins, nu știam că microclimatul de la noi permite așa ceva”, a relatat Benea.
Lavanda este afacerea Nicoletei Neagu, a plantat-o în urmă cu trei ani și abia de acum urmează să intre „pe rod”. Principalul produs pe care îl scoate este uleiul esențial, pe care îl vinde, cu succes, pe internet.
De altfel, primărița Diana Albu a declarat pentru Ziarul de Bacău faptul că intenționează să oficieze aici cununii civile, decorul și amenajările fiind ideale.
Despre contractul de modernizare, președintele Sorin Brașoveanu a precizat că DJ 117 este al patrulea drum din cele 7 care se fac cu finanțare PNDL 2. Contractula fost câștigat prin licitație de o asociere de firmă formată din Conextrust SA și Routte Construct SRL, ambele din județul Bacău. Proiectarea va dura două luni, iar execuția este programată pentru 19 luni. Totul va costa circa 15 milioane de lei.
Din fonduri proprii, Consiliul Județean a asfaltat deja alți peste 5 km din același DJ 117. Președintele Brașoveanu le-a mulțumit echipei de la CJ și parlamentarilor care au contribuit la atragerea fondurilor PNDL 2.
„Așteptam semnarea acestui contract de foarte mult timp, îi mulțumesc pentru sprijin europarlamentarului Dragoș Benea. Locuitorii din Poduri merită acest asfalt”, a declarat primărița Diana Albu.
La rândul său, Dragoș Benea a felicitat „gazdele” de la Consiliul Județean și Primăria Poduri. „Mă bucur pentru doamna primar, știu că și-a stricat mulți pantofi cu drumuri pe la CJ, pentru modernizarea acestui drum. Sunt convins că peste un an va fi aproape gata, deoarece constructorul este din Bacău și de regulă își termină la timp lucrările. Această lucrare este încă o dovadă că ne ducem promisiunile până la capăt”, a declarat europarlamentarul.
Pe barajul Valea Uzului
Locuitorii, proprietarii caselor de vacanță și de pensiuni vor avea un drum civilizat în zona barajului de la Valea Uzului. Contractul de reabilitare și modernizare a DJ 123 (limita județ Harghita – Valea Uzului – Dărmănești – DN 12A, pe o lungime de 6,30 kilometri, de la km. 44+800 la km 51+100) s-a semnat, în absența reprezentanților Primăriei Dărmănești, chiar pe barajul de la Valea Uzului. Investiția costă circa 15,7 milioane de lei.
Sorin Brașoveanu a precizat că licitația a fost câștigată de firma Aquaparc SRL Roznov, aceeași care realizează decolmatarea lacului de la Insula de Agrement din Bacău. „E o investiție care cu siguranță va deschide atracția în zona agroturistică”, a apreciat președintele Consiliului Județean. Lucrarea va fi realizată în 24 de luni.
Europarlamentarul Dragoș Benea a amintit că primarul Constantin Toma, din Dărmănești, promite de 3 ani că face drumul din resurse proprii, însă modernizarea o face CJ, cu finanțare PNDL: „Această lucrare nu are legătură cu domnul primar din Dărmănești! Mai facem și noi lucruri bune, nu doar «patrioții de serviciu». Modernizarea drumului va pune zona în valoare!”
Fostul președinte al CJ a dezvăluit că, din cauza altor urgențe, în mandatele sale turismul nu a putut fi o prioritate, cu excepția pistei de la Slănic Moldova, dar, cu ajutorul PNDL și în urma rambursării banilor cheltuiți pentru modernizarea Aeroportului, CJ are acum un buget generos.
Lucrări la baraj
Subprefectul Valentin Ivancea a amintit despre lucrările care s-au făcut recent pentru reabilitarea fundului barajului de la Valea Uzului. Din acest lac, se asigură principala sursă de apă a județului Bacău.
„Lucrările au fost dificile, felicit Administrația Bazinală a Apelor Siret și CRAB pentru că au reușit să lucreze fără să se întrerupă alimentarea cu apă a Bacăului”, a declarat Ivancea. El a mai spus că noi lucrări sunt programate pentru luna septembrie.
adrian a zis
titlu nu e corect! se modernizeaza TRONSOANE de drumuri judetene (5,6km) caci un drum judetean are o lungimea de cel putin 10, 20 de ori mai mare de atat!
1245123123 a zis
Ce teatru de prost gust, vin alegerile băbăeți?
Petre Ionas a zis
Ce sa spun, pentru unii e teatru daca faci ceva in folosul oamenilor al societatii, …acestia sunt oamenii de nimic in tara aceasta…SI NU gresesc!
1245123123 a zis
Pentru unii e praf în ochi când ieși de ochii lumii să faci ceva că vin alegerile după ce stai degeaba 3 ani. Și nu greșesc trolișor.
george a zis
Barajul de la Poiana Uzului( NU BARAJUL DE LA VALEA UZULUI!!). Lacul de acumulare de la Poiana Uzului are un statut de lac cu protecție sanitara strictă! Ce s-a construit in jurul lacului este STRICT ILIGAL!! DJ 123, este drum județean și nu încape vorbă că trebuie modernizat!! Despre pouarea apelor de suprafață și subterane… din zona de acumulare a Lacului Poiana Uzului, să se ocupe Garda de Mediu si Apele Române!! Apa trece… poluarea rămâne și nu tocmai ne pică bine… celor ce-o consumăm( Bacău, Comănești, Dărmănești, Tg. Ocna, Onesti si a altor localităti)!!
hehe a zis
Așa este. Să vedeți ce cimitir fain și-o tras ortohoții pă stil vechi la Coada Lacului, ca să bem noi „necredincioșii” și „sectanții” apă cu damf de moaște.