Zăpușeala a caracterizat prima zi a sesiunii de vară a Bacalaureatului. Lipsită, prin tradiție, de suprize prea mari, proba orală de la limba și literatura română a pus în fața candidaților un adversar extrem de sîcîitor: căldura sufocantă, care a lovit, de cîteva zile, Bacăul. Aciuați pe sub copacii din curtea liceelor ori la umbra zidurilor, concurenții și-au așteptat rîndul la examen. La Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”, examenul a început extrem de promițător, cea mai mică notă pusă în primele două ore de concurs fiind opt. „Vedetele” liceului, adică laureații la fazele naționale ale olimpiadelor, care au intrat în examen în această perioadă au bifat, fără prea mare greutate, prima notă de zece. Ioana Ardeleanu, multiplă laureată a „naționalelor” de limba latină și Daniela Borto, premiantă la olimpiada națională de biologie, au fost doar două dintre „vedetele” care au luat nota maximă. Daniela, absolventă a unei clase de matematică-fizică și intrată, deja, la Facultatea de Medicină, nu a ascuns că a avut emoții foarte mari, dar a obținut și ea calificativul maxim. „Dintotodeauna mi-a plăcut română”, ne-a mărturisit ea.
Candidații de la Colegiul Național „Ferdinand I” au avut la dispoziție o „sală de așteptare”, adică o sală de clasă situată în imediata apropiere a celor două săli de examen. Apărați de canicula de afară, concurenții s-au simțit în elementul lor, au mai discutat, au mai aprins cîte o țigară, la care s-au adăugat niscaiva bidoane de apă minerală goale și hîrtii rupte aruncate prin mijlocul sălii. Nu la fel de degajați au fost părinții. Sprijinite de ferestra din fața „sălii de așteptare”, două mame tremurau de emoție pentru odraslele intrate în examen. Cele două comisii de examen și-au văzut de treabă și, cel puțin una dintre ele, a ieșit din tipicul notelor foarte mari cu care erau învățați elevii de la „Ferdinand”. Notele primite de candidați au fost, în general, mari, dar nu au lipsit nici calificativele de 6,00. Acest lucru nu a impresionat-o cîtuși de puțin pe Olivia Chitic, care, în ciuda decesului mamei petrecut în urmă cu cîteva zile, a reușit să obțină nota maximă. Altfel, prima zi de BAC a decurs liniștit, moleșită parcă de căldura infernală care a pus stăpînire pe orașul lui Bacovia într-atît de mult, încît doi candidați de la Liceul „Letea” au „adormit” de tot și și-au luat ‘la revedere” de la Bac încă de la prima „strigare”. (Eduard CUCU)
La Ferdinand, o comisie „de treabă”, alta „mai nașpa”
Ora 10, Colegiul Național „Ferdinand I”. Atmosferă incărcată. Candidații, care mai de care mai agitați. Cîțiva părinți își așteaptă copiii. Cei mai mulți ies fericiți. Subiectele au fost ușoare comparativ cu ceea ce au învățat ei de-a lungul anilor de liceu. Cele două comisii s-au diferențiat prin notele date, spun candidații. Prima comisie a pus cîțiva de 8 și multe note de 10, fiind caracterizată de elevi drept „foarte de treabă” . Cea de-a doua comisie a fost mai zgîrcită cu notele de zece iar elevii au considerat-o „cam nașpa”.
Deși la bacalaureat poate asista oricine, părinți, profesori sau prieteni, în sălile de examen nu se aflau decît candidații.
Elevii care își așteptau rîndul erau deja extenuați de căldura mare, care infierbîntase holul liceului. Cei care și-au luat o piatră de pe inimă, se grăbeau spre barul din apropiere, la o bere sau un suc rece. Înainte de a pleca, cîțiva dintre ei ne-au spus impresiile lor.
Andrei A.: „Una dintre comisii corectează pe bune, celaltă dă note pe degeaba. Subiectele au fost în general simple, dar contează mai mult cum tratezi subiectul”.
Silviu N.: „Un subiect mai ușor, unul cam nasol, dar m-am descurcat. Oricum, comisia a fost foarte de treabă și chiar m-a lăsat să zic ce știam. Părinți în sală? Da’ de ce?”.
Andreea A: „Subiectele mi s-au părut destul de ușoare pentru pregătirea noastră, iar comisia a dat dovadă de corectitudine. Cred ca prezența unei persoane cunoscute te poate ajuta din punct de vedere moral, dar nu te influențează prea mult”. (Roxana ȘMIL)
Apă minerală pentru elevii de la „Alecsandri”
La ora prînzului, atmosfera era destul de liniștită în curtea Colegiului Național „Vasile Alecsandri”. Nu tu cărți de română sau comentarii în mîinile elevilor. Pe băncile din fața liceului nu erau decît niște părinți „neascultători”, pe care stresul i-a scos din casă. Cert este că adulții tremurau mai tare decît copiii care, odată intrați în examen, și-au lăsat emoțiile afară, focalizîndu-și toată atenția asupra subiectelor. La poarta liceului, niște tineri bucuroși că au scăpat își așteptau colegii rămași în săli. Apariția fiecărui examinat era însoțită de strigăte și felicitări pestrițe. „Tocilarule! Ți-am zis eu că o să iei notă mare!”, i-a spus un tînăr colegului său. Au fost însă și elevi care au ieșit cu ochii în lacrimi. „Am luat 7.50. Știu că puteam mai mult, doar am învățat, dar pur și simplu m-am blocat”, ni se confeseză, foarte dezamăgită, L.B.
Nici unul dintre elevii ieșiți de la proba orală nu a primit de la examinatori note mai mici de 7.00. Candidații ne-au spus că membrii comisiei de la BAC au fost înțelegători, în sensul că i-au așteptat să-și tragă sufletul după ce veneau din căldura de afară și să-și schițeze ideile pe o hîrtie pentru subiectele pe care urmau să le abordeze. În plus, liceenii și-au putut potoli setea cu apă adusă special în săli, iar, pentru orice eventualitate, în clădire a fost adus un cadru medical. Despre subiectele de la proba orală de la limba și literatura română, părerile au fost împărțite.”Au fost acceptabile, doar că trebuia să fii pe fază și să nu te pierzi . Încă nu îmi vine să cred că am luat 9.50″, ne-a povestit ușurat Cătălin Blănaru. „Textele care mi-au picat nu a fost tocmai ușoare. Oricum nu am avut probleme. Am luat zece”, ne-a spus, la fel de bucuroasă, Diana Arstih. Majoritatea elevilor ne-a mărturisit că nu i-ar fi vrut pe părinți în sălile de examen alături de ei, pentru că ar fi fost atenți și la ei și nu s-ar fi putut concentra suficient asupra subiectelor trase. (Ioana HAGIMĂ)
Căldură mare la „Vrănceanu”
De cum am călcat pe poarta Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu” am fost cuprinsă de aceleași emoții și teamă ca și cei care au dat BAC-ul. Majoritatea au cărți de limba română în mînă, sperînd să mai rețină cîte cevat, alții sunt destul de speriați, deși nu lipsesc glumele și urările de genul: „baftă, omule!”. Pe lîngă toate acestea, se mai adaugă și căldura – căldura îi doboară atît pe părinții care așteaptă cu nerăbdare pe copii lor, pe elevii care în orice moment pot fi chemați și pe cei care au intrat deja. Întrebînd pe cei care au ieșit din examen și pe cei care așteaptă să intre despre cum se simt, ce-au făcut, cum a fost și cum s-ar simții dacă părinții ar fi intrat cu ei în sala de examen, am primit următoarele răspunsuri:
Bojescu Liviu: „A fost frumos, puțin cam plictisitor. Despre subiecte pot spune că au fost destul de dificile, dar m-am descurcat”.
Răileanu Ionuț: „Eu urmez mîine. N-am emoții. Cît despre venirea părinților, să mă asiste… nu vreau. Să nu spună apoi că n-am învățat”.
Borto Daniela: „Eu sînt o fire emotivă. Așa că îmi tremura glasul, transpiram… Nu mi-a căzut subiectul care aș fi vrut. Părinții?! Nu cred că m-ar fi deranjat prezența lor”.
Blejescu Bogdan – bucuros de nota obținută spune scurt și vesel: ” Marfă!”.
Burleanu Iulian: „Păi, a fost mișto! Nu îmi era de căldura de afară – mai mult simțeam eu cum ard! Și, da, am simțit nevoia apei!
Părinții să mă asiste?! Nu, sub nici o formă! Crezi că aș mai avea nevoie de stres în plus?!”. (Andreea CEASĂR)
Bac liniștit la „N. V. Karpen”
La Grupul Școlar „N.V. Karpen”, cele două comisii de examinare au fost formate din profesori de specialitate din Bacău, Onești și Comănești. Dascălii au ascultat nu mai puțin de 203 elevi de la electronică-comunicații și operatori poștali. Dragoș Paraschiv, profesor universitar la Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iași și șeful comisiei, ne-a invitat să asistăm la examen, în timp ce doi tineri își prezentau subiectele. În sală era o liniște de mormînt. Pe fețele absolvenților puteai citi emoții mai mari sau mai mici, funcție, probabil, de cunoștințele lor.
Avantajul candidaților de la acest liceu a fost că în săli nu era foarte cald, lucru care i-ar fi putut împiedica pe unii să se concentreze. Și aici candidaților li s-a pus la dispoziție apă. „Profesorii nu le-au făcut probleme, lucrul de care ne era cel mai frică”, ne-a spus Cătălin B. O elevă de top a liceului, Cristina A., era și ea foarte mulțumită de comisie, dar îngrijorată de „subiecte, care au fost chiar grele. Cel puțin al doilea subiect pe care l-am avut a fost dificil, însă am izbutit să iau zece”, ne-a spus concurenta. În general, elevii au spus că doar cei care nu au învățat nu au putut lua peste șapte. În plus, spun candidații, comisia nu i-a încurcat deloc, trecînd cu vederea micile bîlbîieli. (Ioana HAGIMĂ, Răzvan RADU)
Lasă un răspuns