Ministerul Fondurilor Europene a publicat recent lista finanțărilor europene obținute de fiecare județ și regiune în parte, pentru ciclul 2014-2020. În top 5 județe nu se află niciunul din regiunea Moldovei, ci sunt Ilfov, București, Constanța, Cluj și Bihor.
Potrivit listei, județul Bacău a atras în această perioadă 1 miliard de lei, prin 123 de proiecte cu fonduri europene. Mai bine s-au situat vecinii din Iași, care au implementat 159 de proiecte cu fonduri europene în valoare de 1,48 miliarde de lei. În Regiunea Nord-Est, Botoșani este pe listă cu 50 de proiecte – 922 milioane de lei, Vaslui cu 43 de proiecte – 816 milioane de lei, Suceava cu 134 de proiecte, dar suma de 756 milioane de lei și Neamț cu 733 milioane de lei atrași prin 92 de proiecte.
Potrivit raportului contractelor cu finanțare europeană, actualizat la început de iulie pe siteul ADR-NE, pe lângă fondurile accesate de firme (industriale, clinici medicale, laboratoare, saloane de înfrumusețare) pentru creșterea capacității economice, în dreptul municipiului Bacău apare proiectul „Hub pentru tineret – Cinema Orizont”, cu valoarea totală de 21 miloane de lei, din care 9,5 nerambursabile, la Comănești „Eficientizarea energetică a Școlii 6 Vermești”, cu o valoare de 2,4 milioane de lei, din care 1,8 milioane nerambursabili, dar și a spitalului (valoare totală 21,6 milioane de lei – 17,4 milioane de lei eligibili).
Același tip de proiect de eficientizare energetică se va dezvolta și la Dărmănești, la Școala Lapoș, cu 1,1 milioane de lei, finanțat aproape integral din fonduri europene. Și tot aici se va înființa un centru pentru persoane vârstnice cu 2,1 milioane de lei fonduri europene.
Reabilitare termică se va face și la un bloc din Moinești, cu circa 700 de mii de lei, din care 200 de mii sunt bani europeni.
Școlile Barați și Luncani din comuna Mărgineni vor avea un sistem de management energetic eficient, cu un total de 1,8 milioane de lei bani europeni.
Și Spitalul Buhuși va fi reabilitat termic cu fonduri preponderent europene, din 6,3 milioane de lei, 6,2 provenind de la UE. Orașul Buhuși are pe listă și un proiect european de reconversie și modernizare, practic, a zonelor Piața Agroalimentară, bloc Nato, zona Marginea. Din 3,4 milioane de lei, cât înseamnă proiectul, doar aproximativ 200 de mii de lei reprezintă cofinanțare.
Fonduri europene sunt atrase și de Consiliul Județean pentru axa rutieră Neamț-Bacău, iar Spitalul Moinești a atras numeroase fonduri europene pentru dotare și modernizare, la fel și Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău.
Spitalul Județean Bacău apare pe listă cu lucrări de modernizare, extindere, dotare la UPU, realizare heliport – valoare 13,4 milioane de lei, eligibili 6,7 milioane de lei.
Stănișești va avea grădiniță nouă, iar Filipeni școală, tot cu bani de la UE, iar la Dofteana se vor face dotări, tot la școală.
Cristi a zis
În concluzie, dl Mocheta abia are un proiect pe finanțare europeană…..valoros om.
Doar ca astea pe bani europeni nu le poate da la SSPM….