Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a început să trimită în spitale pacienți „sub acoperire” pentru a identifica angajații care condiționează actul medical de mită. Acesta este unul dintre pașii unei strategii anti-corupție mai ample, gândite de Ministerul Sănătății
Ministerul Sănătății a elaborat și va pune în aplicare o strategie anti-corupție, un proiect-pilot fiind deja aplicat la Spitalul Fundeni din București. Angajații acestui spital au semnat, în această primăvară, la solicitarea conducerii unității sanitare, „declarații anti-mită”, în care își iau angajamentul să nu ceară sau primească bani de la pacienți. De asemenea, pe pereții spitalului au fost lipite afișe prin care pacienții sunt informați că angajații acestui spital nu primesc „plic”.
„Eu cred că sunt și medici cinstiți, dar știm cu toții că lucrurile sunt încă nerezolvate. Nu cere medicul, ci merge asistenta la pacient și spune: acesta este tariful. Sunt spitale în această țară unde medicii spun: ‘Nu este nevoie, mulțumim.’ Eu cred că nu merită acești oameni, pentru câțiva care fac asta, să fie murdăriți”, adaugă ministrul Sănătății.
Inițiativa ministrului Sănătății de a trimite „pacienți sub acoperire” pentru a indentifica angajații din spitale care iau șpagă a fost întâmpinată cu ostilitate de medici: cu toate că, pe de o parte, medicii susțin că nu condiționează actul medical de plic, iar cei care fac acest lucru ar fi foarte puțini – un procent nesemnificativ, susțin ei – chiar și acei medici care susțin că sunt onești și nu primesc mită critică în bloc inițiativa Ministerului Sănătății, pe grupurile profesionale de pe rețelele de socializare. Medicii o acuză atât pe Sorina Pintea, cât și presa, că „duc o campanie împotriva lor”.
Șpaga, principala problemă din sistem
Reamintim că angajații din sistemul sanitar au beneficiat de creșteri substanțiale de salarii anul trecut, odată cu venirea Sorinei Pintea în funcția de ministru al Sănătății. Salariile angajaților din sistem – medici, asistente și infirmiere – s-au dublat sau chiar s-au triplat, în unele cazuri.
Șpaga din spitale, infecțiile intraspitalicești și investițiile insuficiente reprezintă principalele 3 probleme la care românii se gândesc atunci când este vorba despre sistemul sanitar, arată un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale în februarie anul acesta.
Principalele probleme ale sistemului sanitar din România, în viziunea participanților la sondaj, sunt: șpaga din spitale (24%), infecțiile intraspitalicești și diversele epidemii (20,1%), investițiile insuficiente în sănătate (12,8%), lipsa personalului calificat (11,5%), lipsa dotărilor medicale (11,1%), slaba organizare a instituțiilor medicale (7,5%), lipsa prevenției (6,5%), administrarea de vitamina D sugarilor (1,2%), altceva (2%), nu știu/nu răspund (3,3%).
sursa – Hotnew.ro
poporul a zis
Daca ar dori ministrul sanatatii sa limiteze spaga pt ca acum salariile sunt destul de mari pt personalul medical ar trebui sa fie afisat pe fiecare sectie a spitalului anuntul ” NU DA/ NU PRIMI MITA ACTUL MEDICAL ESTE GRATUIT SI SUPORTAT DE STAT” si nr de telefon de la linia verde anticoruptie. Eventual a mentiona pe ele si durata pedepsei cu care risca a fi condamnati vinovatii. Astfel pacientii ar putea cere celor ce pretind spaga justificare iar medicii s-ar simti constransi si ar fi atenti la pericol.
:-) a zis
Agenți de la AZIA SECURITY sunt acum cu incasatul,am filmare cu camera ascunsa…Așa ca grija mare dragi pacienți,daca dai un ban,intri in fata,cum se spune…
Marius a zis
Sunt perfect de acord cu acest comentariu.
Ar trebui sa l vada si ministrul sănătății si sa l pună în practică.
Geo a zis
Asta inseamna ca se mareste spaga. Stim noi cum merge treaba asta cu controlul. Si la controlorii astia li se poate inchide gura cu 100 de lei. Si dupa, medicul trebuie sa-si scoata si astia 100. Oamenii..pacienti pot face ceva. Doar ei.
Two Cents a zis
Perceptia generala este ca medicii care NU primesc spaga sunt exceptia, si nu regula. Pe ici, pe colo, mai e cate un fraier care isi face meseria fara sa isi manjeasca nainile si sufletul. Lacomia medicilor, vorbesc de majoritatea zdrobitoare a cadrelor din sistem care primesc spaga, este atat de mare incat indivizii nu isi ascund averea obtinuta din furt. Urata categorie sociala. Mai abjecta decat avocatii,…
STAN a zis
Se cauta „mica” spaga. Cand se va ajunge la marea spaga din minister si directii.
Cu marea spaga s-a ajuns sa nu functioneze programele informatice, sa fie in spitale numai dezinfectanti din apa chioara, materiale de cea mai proasta calitate.
Pestele de la cap se impute, d-na ministru !
miron vasile a zis
Actiunea asta trebuia sa fie secreta, nu data publicitatii.
Gigea a zis
Dar cabinetele particulare unde te chiama doctorii contra cost de ce nu le VERIFICATI ? Cum profeseaza medicul, program de la ora 14, cand in spital are program pana la ora 15 sau 16 ? Cabinetele particulare medicale, notariale aparute ca ciupercile dupa ploaie saracesc tot mai mult poporul roman.
Marius a zis
Corect.