Grupul austriac Petrochemical Holding GmbH, fostul acționar majoritar al rafinăriei RAFO Onești și până de curând cel mai mare creditor al acesteia, controlat și condus de omul de afaceri rus Iakov Goldovski, a înregistrat în calitate de reclamant o cerere de declanșare a unei proceduri de arbitraj cu statul român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, conform datelor analizate de Profit.ro.
Petrochemical Holding GmbH acuză România de încălcarea Tratatului privind Carta Energiei, un acord internațional încheiat în 1994 de statele din Europa și fosta Uniune Sovietică ce statuează principiile colaborării internaționale în domeniul energiei și care conține și prevederi privind protecția investițiilor străine în sectorul energetic.
Printre cele mai mari și mai notorii litigii internaționale judecate în baza Tratatului privind Carta Energiei s-a numărat cel privind exproprierea de către statul rus a gigantului petrolier Yukos, deținut anterior de către omul de afaceri Mihail Hodorkovski, în valoare de 50 miliarde dolari. În solicitarea de arbitraj înaintată de Petrochemical Holding, statul român este reprezentat, ca pârât, de către Ministerul Finanțelor Publice.
Contactate de Profit.ro pentru detalii, niciuna dintre cele două părți nu a făcut vreo declarație până în momentul publicării acestui articol. Grupul austriac controlat de Goldovski a angajat pentru acest litigiu biroul din Londra al uneia dintre cele mai mari case de avocatură din lume, McDermott Will&Emery.
Litigiul survine într-un moment în care platforma industrială a RAFO Onești este avută în vedere de doi potențiali cumpărători, care au trimis recent scrisori de intenție în acest sens administratorului judiciar al RAFO.
Pentru ca rafinăria să poată funcționa, este nevoie de reactivarea conductei care o aprovizionează cu țiței și care a fost evacuată în 2013, potrivit Conpet Ploiești, compania de stat care operează sistemul național de transport prin conducte al țițeiului.
În acest scop, este nevoie de lucrări de reparație a conductei respective, Bărăganu – Mărtinești – Onești, care ar putea dura până la 2 ani, de constituirea unui stoc de operare de 42.000 tone țiței și de garanții ferme din partea proprietarului rafinăriei privind transportul de țiței pe această rută. Capacitatea de transport a conductei este de 4,5 milioane tone pe an.
Lasă un răspuns