Ministerul Educației a alocat o sumă importantă inspectoratelor școlare și prin ele, primăriilor, pentru construcția de toalete decente pentru elevi în noul an școlar. Prin hotărâre de Guvern, suma va ajunge la 114 unități de învățământ care au timp până la sfârșit de an să o folosească, în caz contrar aceasta urmând să se întoarcă la bugetul de stat.
Comunele Sănduleni și Plopana primesc sume considerabile, câte 200 de mii de lei pentru școlile de centru. Luizi Călugăra și Răcăciuni vor primi 185 de mii de lei fiecare, iar Agăș, Asău, Bârsănești, Gura Văii, Horgești, Parincea și Roșiori câte 135 de mii de lei. Au fost cuprinse în program și sume pentru grădinițe, cum sunt cele din Bârsănești, Berești-Tazlău, Căiuți, Parincea, Răcăciuni.
Vor mai primi 121 de mii de lei primăriile Sascut (pentru școala din Păncești), Pârgărești, Horgești, Pârjol, Coțofănești (121 de mii de lei pentru fiecare din școlile din Tămășoaia, Bâlca și Coțofănești), Cleja.
Pe listă se află și municipiul Bacău care a primit suma de 41 de mii de lei pentru Grădinița cu program normal 25, dar și orașul Comănești care are o alocare de 121 de mii de lei pentru Școala Gimnazială 4.
„Unitățile administrativ-teritoriale s-au ocupat de procedurile privind achiziția de lucrări, de încheierea și derularea contractului de lucrări, prevăzând în bugete sumele destinate acestor lucrări. Sumele prevăzute se transferă de către Inspectoratul Școlar la solicitarea autorităților locale, pe baza documentelor justificative emise de către executantul lucrării”, explică prof. Florentina Stanciu, purtător de cuvânt al ISJ Bacău. „Noi apucasem să facem toalete pe bugetul propriu. Singurul loc unde mai este nevoie este la Școala din Răcăciuni, dar acolo așteptăm niște avize momentan”, explică Lucian Cheța, primarul din Răcăciuni.
„Suntem în faza de proiectare. Vor fi în interiorul clădirilor și necesită expertize tehnice. Am început pe toate cele trei investiții. Cel mai probabil pentru Coman și Verșești sumele nu vor fi suficiente, dar vom asigura cofinanțarea. Sunt încrezător că până în octombrie ar putea fi gata”, a declarat primarul din Sănduleni, Petrea Clopotaru.
„Odată cu finalizarea lucrărilor, se diminuează numărul de toalete necorespunzătoare în unitățile de învățământ, până la optimizarea situației”, mai spune purtătorul de cuvânt al inspectoratului.
La începutul anului școlar trecut, 89 de unități nu aveau autorizație sanitară de funcționare, motivele fiind lipsa apei curente și canalizării. Anul școlar debutează pe 9 septembrie.
Gabriel a zis
Berzuntiul, acolo unde se fura ca in codru din banul public, prin parandarat sau zeciuiala, prin oameni de incredere ai primarilor, viceprimarului si contabilului, cat a primit? Ca vicele se plangea cuiva ca se ia zeciuiala de catre unii la fiecare contract. Dealtfel, in Raportul Camerei de Conturi Bacau, din 2016, se scrie clar ca s-au cheltuit peste 700.000 lei nelegal la UAT Berzunti. De verificat!